Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι οποίοι μέχρι προσφάτως ήταν επιφυλακτικοί ακόμη και στο να συζητήσουν μειώσεις επιτοκίων, πλέον φλερτάρουν έντονα με την ιδέα να ξεκίνησουν τις μειώσεις τον Ιούνιο του 2024.
Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Νταβός, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αρκετοί από τους συναδέλφους της απέρριψαν τα στοιχήματα των επενδυτών για μειώσεις νωρίτερα από τον Ιούνιο. Σηματοδότησαν όμως την πιθανότητα μιας κίνησης γύρω στα μέσα του έτους, όταν θα γνωρίζουν περισσότερα για τον πληθωρισμό, τους μισθούς και την παραπαίουσα οικονομία, καθώς και για τη ζημιά στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Ερωτηθείσα στο Bloomberg House σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την προοπτική «πιθανή». Ενώ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ότι δεν είναι όλοι οι δείκτες εκεί που θα ήθελε η ΕΚΤ, το μήνυμά της έδωσε μικρή ώθηση τις αγορές και ερμηνεύτηκε ως σαφής ένδειξη πρόθεσης.
«Οι δηλώσεις προκάλεσαν μία μικρή έκπληξη – όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ λέει κάτι τέτοιο, είναι σαν μια προ-δέσμευση», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING. «Μετά τις δηλώσεις, μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο φαίνεται πολύ πιθανή».
Με τη σημερινή ημέρα να σηματοδοτεί την έναρξη μιας εβδομάδας χαμηλών τόνων πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις τα επιτόκια και οι αξιωματούχοι μπορεί να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τα μηνύματα που θα θελήσουν να περάσουν στις 25 Ιανουαρίου.
Συνεπώς οι επενδυτές θα πρέπει να αξιολογήσουν τις τελευταίες δηλώσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Λαγκάρντ περιλάμβαναν μια προειδοποίηση ότι τα στοιχήματα υπερβολικής χαλάρωσης θα μπορούσαν να περιπλέξουν τον στόχο της επίτευξης πληθωρισμού 2% μέσω της χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Bundesbank Ιοακίμ Νάγκελ δήλωσε ότι το «καλοκαιρινό διάλειμμα» μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξεταστεί μια κίνηση, έχοντας προηγουμένως χαρακτηρίσει πρόωρες τις συζητήσεις για το θέμα.
Η επίδραση των σχολίων τους στις αγορές ενισχύθηκε και από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, παράλληλα με την άνοδο του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο που ώθησε τους traders να αμβλύνουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Τι «βλέπουν» τώρα οι αγορές
Όσον αφορά την ΕΚΤ, οι αγορές χρήματος κλίνουν πλέον προς πέντε μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας το 2024 αντί των έξι που είχαν προεξοφλήσει μόλις την περασμένη εβδομάδα. Προβλέπουν 136 μονάδες βάσης χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους με 80% πιθανότητα η πρώτη μείωση να γίνει τον Απρίλιο.
Αυτό θα απαιτούσε μια απότομη αλλαγή ταχύτητας στη Φρανκφούρτη, αλλά μια τέτοια αλλαγή παραμένει πιθανή, σύμφωνα με τον Denis Lehman, επικεφαλής επενδύσεων τίτλων της Swiss Life Asset Managers France.
«Μας λένε ότι τα στοιχήματά μας είναι πολύ επιθετικά, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας, αυτός είναι ο σκοπός μας», δήλωσε. «Πιστεύουμε ότι η διόρθωση θα έρθει, και μάλιστα μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα».
Μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ, ωστόσο, είναι πραγματικά μόνο ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας που έχει μιλήσει έντονα για το ενδεχόμενο για κινήσεις πιθανότατα γύρω στον Μάιο.
Από την άλλη, ο αυστριακός ομόλογός του Ρόμπερτ Χόλτζμαν έχει προειδοποιήσει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι καθόλου σίγουρες για φέτος, εάν κλιμακωθούν περαιτέρω εντάσεις όπως αυτές που κατακλύζουν τη Μέση Ανατολή. Ως επί το πλείστον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να μην να βρίσκονται στην ίδια σελίδα, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
Μιλώντας στη Βιέννη, ο Λιθουανός Gediminas Simkus δήλωσε ότι είναι «λιγότερο αισιόδοξος από τις αγορές αναφορικά με πιθανές μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», αν και μια κίνηση κατά τη διάρκεια του έτους είναι πιθανή. Ο Bostjan Vasle της Σλοβενίας δήλωσε ότι είναι «απολύτως πρόωρο να περιμένουμε τις πρώτες μειώσεις στις αρχές του δεύτερου τριμήνου».
Όλα τα παραπάνω βάζουν στο κάδρο δυναμικά Ιούνιο, τότε δηλαδή που η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, στις οποίες στηρίζονται οι βασικές αποφάσεις πολιτικής.
Ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε σημαντικά το 2023, στην πραγματικότητα ανέκαμψε λίγο τον Δεκέμβριο, αν και για στατιστικούς λόγους που αναμένεται να αποδειχθούν προσωρινοί. Εν τω μεταξύ, η ευρωζώνη συνεχίζει να φλερτάρει με την ύφεση, η οποία θα μπορούσε να απαλύνει περαιτέρω τις πιέσεις στις τιμές, εάν υλοποιηθεί.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερτη οικονομία της περιοχής, αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι η ετήσια παραγωγή το 2023 συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά την πανδημία, με πιθανή μόνο μια μικρή ανάκαμψη στην καλύτερη περίπτωση.
Την Πέμπτη θα γίνει απολογισμός της τελευταίας απόφασης της ΕΚΤ, ενώ τα στοιχεία για τον PMI που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα προσφέρουν μια καλύτερη εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας. Οι εν λόγω αναακοινώσεις είναι απίθανο να κλονίσουν τις αποφάσεις πολιτικής, με το κόστος δανεισμού να διατηρείται στο 4% και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να απαιτούν μια πολύ πληρέστερη εικόνα προτού αλλάξουν πορεία.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο για την «πολύ γρήγορη αναπροσαρμογή» των επιτοκίων. Με την ανεργία να σημειώνει προσφάτως χαμηλό ρεκόρ παρά την πρωτοφανή σύσφιγξη, προέτρεψε σε υπομονή μέχρι να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τους μισθούς.
«Μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου θα έχουμε αυτά τα σημαντικά στοιχεία», δήλωσε.
Διαβάστε ακόμη
Καύσιμα: Μάστιγα στην αγορά οι πειραγμένες αντλίες
Επίδομα Ηλεκτρικής Θέρμανσης: Σκέψεις για ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή αιτήσεων
Domes Resorts: Tα τρία νέα projects του 2024 σε Σαντορίνη, Κέρκυρα αλλά και Αθηναϊκή Ριβιέρα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ