search icon

Bloomberg

Η αμφιλεγόμενη στρατηγική της Βρετανίας για τον κορωνοϊό: Πρέπει να προσβληθεί το 60% για να σωθούν ζωές

Σφοδρή κριτική για την κυβέρνηση με τους ειδικούς να της καταλογίζουν ότι «παίζει ρουλέτα με τους πολίτες» για την απόφασή της να μην απαγορεύσει μαζικές συγκεντρώσεις, καθώς και να εγκαταλήψει τις προσπάθειες ιχνηλάτησης των επαφών εκείνων που προσβάλλονται

Αντιμέτωπη με έντονη κριτική βρίσκεται η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντίδρασή της έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η οποία είναι ένα μείγμα καθησυχασμού με μέτρα τόσο ήπια που ούτε καν συγκρίνονται με εκείνα άλλων χώρών.

Ο Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, δήλωσε σε σημερινές του συνεντεύξεις ότι ο ιός θα μπορούσε να προσβάλει το 60% του βρετανικού πληθυσμού, ενώ ήδη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι “πολλές ακόμη” οικογένειες θα χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η προσέγγιση στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι σωστές παρεμβάσεις θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσουν ένα ξέσπασμα που θα διαρκέσει για μήνες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Βρετανία κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στην ταχύτατη εξάπλωση του κορωονοϊού, καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ακολουθούν πολύ πιο επιθετική πολιτική, όπως το κλείσιμο των σχολείων για να αντιμετωπίσουν τη διεύρυνση της κρίσης. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενες αντιδράσεις, μετά τις χθεσινές δηλώσεις ότι αλλάζει τη στρατηγική της και δεν εστιάζει πλέον στις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου αλλά σε κινήσεις που στοχεύουν στην καθυστέρηση της κορύφωσης της επιδημίας.

“Είμαι πολύ ανήσυχος στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν ενεργούμε αρκετά γρήγορα”, δήλωσε τηλεφωνικά η Devi Sridhar, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. “Η ταχύτητα είναι ουσιαστική. Αυτό μας έχει δείξει ο ιός καθώς και το πόσο μεταδοτικός είναι. ”

Ο Vallance υπερασπίστηκε την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί και να διευρυνθεί η κορύφωση της επιδημίας, “όχι να την καταργήσουν εντελώς”. Ένα ποσοστό προσβολής στη λοίμωξη της τάξης του 60% θα συνέβαλε στη δημιουργία ενός βαθμού ανοσίας στον πληθυσμό.

Ερωτηθείς γιατί η Βρετανία επιτρέπει ακόμα τη διεξαγωγή μεγάλων γεγονότων, όπως ο αγώνας πρωταθλήματος ράγκμπι το Σάββατο, ο Vallance είπε ότι το θέμα είναι ο αντίκτυπος και όχι τα πρωτοσέλιδα.

Παμπ, γήπεδα

“Είναι εντυπωσιακό να πούμε ότι τα διακόπτουμε (τα μεγάλα γεγονότα)- όμως δεν θα έχει ιδιαίτερη επίδραση στη μετάδοση”, δήλωσε ο Vallance σε μια συνέντευξη στο Radio 4 “Νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξει μετάδοση στις παμπ και στους άλλους χώρους που θα συγκεντρωθούν οι ανθρωποι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα παρά στο ίδιο το στάδιο».

Σε άλλη του συνέντευξη ο Vallance είπε ότι τα μέτρα που λαμβάνει το Ηνωμένο Βασιλείο δεν είναι «μηδαμινά» και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του παθογόνου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείει το κλείσιμο των σχολείων, αλλά για τώρα αντιτίθεται σε αυτό το μέτρο, είπε. Εάν η κυβέρνηση προχωρούσε σε ένα τέτοιο μέτρο, οι εγκαταστάσεις θα έπρεπε να κλείσουν για μια παρατεταμένη περίοδο “πολλών μηνών”, είπε.

Το βάρος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)

Μία από τις κυριότερες ανησυχίες για την κυβέρνηση είναι η υπερβολική επιβάρυνση του ήδη επιβαρυμένου και υποστελεχωμένου Εθνικού Συτήματος Υγείας. Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου επικρίνεται από τους ιατρούς. Ο Richard Horton, συντάκτης της ιατρικής έκδοσης The Lancet, δήλωσε στο Twitter αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση «παίζει ρουλέτα με τους πολίτες». Οι αξιωματούχοι άργησαν πολύ να λάβουν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, όπως η ακύρωση γεγονότων και η σύσταση για «κοινωνική αποστασιοποίηση», είπε.

Η Sridhar, ειδικός της δημόσιας υγείας, δήλωσε ότι υπάρχει μια μέση οδός μεταξύ της πλήρους αναστολής λειτουργιών και της συνέχισης της καθημερινότητας χωρίς αλλαγές και χαρακτήρισε «αινιγματική» τη θέση της κυβέρνησης δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί ότι η επιδημία είναι πολύ σοβαρή. Ανησυχεί ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι εγκαταλήφθηκε η προσπάθεια εντοπισμού των επαφών των ανθρώπωςν που προσβάλλονται από τον ιό, η οποία είναι απαραίτητη και ουσιαστική για την καθυστέρηση της εξάπλωσης.

“Αν κοιτάξετε την επιτυχία της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, όλες είχαν μια πραγματικά αυστηρή πολιτική εντοπισμού”, δήλωσε.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ αμφισβητώντας τις θέσεις της κυβέρνησης δήλωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαγόρευσε όλες τις μαζικές συγκεντρώσεις. Άλλες χώρες όπως η Ταϊλάνδη υπήρξαν εξαιρετικά επιτυχείς στην αναχαίτηση της εξάπλωσης του ιού, λαμβάνοντας μέτρα «κοινωνικής απομάκρυνσης», δήλωσε στο Channel 4 News.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Βρετανίας δήλωσαν ότι ενδέχεται να προσβληθούν περίπου 10.000 Βρετανοί και ότι η κορύφωση της επιδημίας θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε 10-14 εβδομάδες.

Ο Vallance δήλωσε σήμερα ότι αν τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης ακολουθήσουν τις οδηγίες για αυτοαπομόνωση για επτά ημέρες, θα μειωθεί η εξάπλωση κατά περίπου 20%.

Exit mobile version