Ουρά έχουν σχηματίσει τα εστιατόρια στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμπεριλάβουν στα μενού τους πιάτα με υποκατάστατα του κρέατος από την Beyond Meat Inc και την Impossible Foods Inc. Παρ΄όλα αυτά η αλυσίδα παραδοσιακού μεξικάνικου φαγητού περιμένετε Chipotle Mexican Grill Inc δεν πρόκειται να ακολουθήσει.
Ο λόγος; Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Brian Niccol τα προϊόντα των παραπάνω εταιρειών είναι υπερβολικά επεξεργασμένα για την διάσημη αλυσίδα burrito, η οποία παράγει το απλό της φαγητό και ένα μενού βασισμένο σε μόνο 51 συστατικά.
«Έχουμε μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους και δυστυχώς δεν εντάσσεται στις αρχές μας περί ” διατροφής με ακέραιες αρχές” λόγω της επεξεργασίας, η οποία απαιτείται για να γίνει η γεύση ενός φυτού σαν μπιφτέκι», ανέφερε ο Niccol σε συνέντευξή του. «Εάν υπάρχει ένας τρόπος για να το κάνουν αυτό όπως ταιριάζει με τις αρχές μας είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να μιλάμε μαζί τους», ανέφερε.
Η Chipotle παράγει όλα τα προϊόντα της εσωτερικά, χωρίς εξωτερικούς προμηθευτές.
Σε απάντηση, ο CEO της Beyond Meat, Ethan Brown, κάλεσε την Chipotle να επισκεφθεί το εργοστάσιό της στην Κολούμπια του Μισσούρι και αντέτεινε ότι «οι παραγωγοί κρέατος είναι χειρότεροι».
«Μπορείτε να έρθετε στις εγκαταστάσεις μας οποιαδήποτε στιγμή», δήλωσε ο Brown σε συνέντευξή του την Τρίτη. «Μη μου τηλεφωνείτε, απλά χτυπήστε στην πόρτα. Σας καλώ, επίσης, να κάνετε το ίδιο με όλες τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος της Chipotle. Δεν θα σας αφήσουν, και αν το έκαναν, δεν θα θέλατε να το δείτε».
«Είμαστε υπέρ της διαφάνειας», πρόσθεσε Brown.
Οι καταναλωτές των ΗΠΑ απομακρύνονται όλο και περισσότερο από ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα συντηρητικών και αλατιού μπορεί να είναι επιβλαβή. Οι εταιρείες μεταποιημένων τροφίμων έχουν στραφεί σε προϊόντα που έχουν απλούστερα συστατικά ή χαρακτηρίζονται ως βιολογικά και τα οποία έχουν γνωρίσει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.
Και οι δυο εταιρείες, η Beyond Meat και η Impossible Foods χρησιμοποιούν υψηλής επεξεργασίας φυτικά συστατικά. Το κύριο συστατικό της Beyond Meat είναι η πρωτεΐνη μπιζελιού, ενώ η Impossible Foods χρησιμοποιεί τόσο γενετικά τροποποιημένη σόγια όσο και “heme” – το «μαγικό συστατικό» που δίνει στα μπιφτέκια την υφή του κρέατος, και παρασκευάζεται από γενετικώς τροποποιημένη ζύμη.
Τα προϊόντα απευθύνονται στους καταναλωτές που επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, αλλά εξακολουθούν να τρώνε τρόφιμα όπως χάμπουργκερ και λουκάνικα. Για χορτοφάγους, το Chipotle διαθέτει sofritas, τα οποία είναι φτιαγμένο από tofu, προϊόν από γάλα σόγιας.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Impossible Foods δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη στο θέμα.