Όποιος κι αν είναι ο αντικαταστάτης του Αλγερινού προέδρου Abdelaziz Bouteflika, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από αρκετές εβδομάδες λαϊκών διαδηλώσεων, θα κληρονομήσει μια ακόμα κρίση σε εξέλιξη: την οικονομική.
Ακόμα και πριν εκατοντάδες χιλιάδες Αλγερινοί ξεκινήσουν την εξέγερσή τους με σκοπό την πολιτική αλλαγή, στην κυβέρνηση δεν είχαν μείνει παρά μόνο λίγα χρόνια σε αποθεματικά ξένου συναλλάγματος. Καθώς αυτό το κράτος- μέλος του ΟΠΕΚ μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. μετά την παραίτηση του Bouteflika την Τρίτη, η κλεψύδρα του χρόνου προς την οικονομική κρίση, τώρα αδειάζει πιο γρήγορα.
Η υπόσχεση για αλλσγή που ξεπήδησε από τις εξεγέρσεις οι οποίες σάρωσαν τον αραβικό κόσμο αυτή τη δεκαετία έχει σε μεγάλο βαθμό διαλυθεί όταν πρόκειται για δύσκολες επιλογές: Να πάρουν επώδυνα μέτρα για να ανατάξουν τις φτωχές οικονομίες ή να καθησυχάσουν τους θυμωμένους πληθυσμούς που απαιτούν περισσότερο από μια συχνά αδυσώπητη κυβερνητική ελίτ. Πρόκειται για μια πατέντα που μπορεί να επαναληφθεί στην Αλγερία, μια από τις πιο κλειστές οικονομίες στην περιοχή, όπου ο πληθυσμός των 42 εκατομμυρίων είναι ήδη συνδεδεμένος με οφέλη τα οποία το κράτος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.