Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ενδέχεται να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν η πρόοδος της μείωσης του πληθωρισμού σταματήσει, επικαλούμενος κινδύνους περαιτέρω αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας.
Ο Πάουελ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται πιο κοντά στη μείωση του κόστους δανεισμού. Ήταν προσεκτικός, ωστόσο, να μην δεσμευτεί όσον αφορά μια μείωση των επιτοκίων σε περίπτωση που τα μακροοικονομικά στοιχεία αποδειχθούν απογοητευτικά τους επόμενους μήνες.
«Οι αλλαγές στη δήλωση και στη συνέντευξη Τύπου ουσιαστικά υποδεικνύουν ότι θα έχουμε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο εκτός εάν οι οικονομικές προοπτικές αλλάξουν ουσιαστικά», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Γουίλιαμ Ντάντλεϊ στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Το ερώτημα θα είναι αν το σύνολο των δεδομένων, οι εξελισσόμενες προοπτικές και η ισορροπία των κινδύνων συνάδουν με την αύξηση της εμπιστοσύνης για τον πληθωρισμό και τη διατήρηση μιας σταθερής αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Πάουελ, προσθέτοντας πως «εάν ικανοποιηθούμε από τα αποτελέσματα, μια μείωση του επιτοκίου θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος ήδη από την επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου».
Οι προσαρμογές στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, που ακολουθήθηκε από τα σχόλια του Πάουελ, υπογράμμισαν το γεγονός πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας.
«Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή τους κινδύνους και για τις δύο πλευρές της διπλής εντολής της», ανέφερε η ανακοίνωση της FOMC αυτή τη φορά, αντί της προηγούμενης διατύπωσης που επικεντρωνόταν μόνο στους κινδύνους του πληθωρισμού.
Ο Πάουελ αναφέρθηκε στην αγορά εργασίας ως σταθερή αλλά επιβραδυνόμενη. Οι προσλήψεις περιορίστηκαν και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,1% – το υψηλότερο από το 2021. Οι απολύσεις παραμένουν περιορισμένες.
«Είχαμε αυτή την πραγματικά σημαντική μείωση του πληθωρισμού και η ανεργία παρέμεινε χαμηλή», δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα ασυνήθιστο και ευπρόσδεκτο αποτέλεσμα.
Εξισορρόπηση των κινδύνων
Η Fed είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, αλλά ο Πάουελ τόνισε επίσης τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της πρόωρης μείωσης των επιτοκίων, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, και της καθυστερημένης μείωσης. Ξεκινώντας τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, πιθανότατα πριν ο πληθωρισμός επιστρέψει πλήρως στο 2%, μπορεί να δημιουργήσει κάποιο «μαξιλάρι» για να μην επιδεινωθεί αισθητά η αγορά εργασίας.
«Η προσπάθειά μας δεν έχει τελειώσει όσον αφορά τον πληθωρισμό. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκιά μας», δήλωσε ο Πάουελ.
Η αναβάθμιση των κινδύνων της αγοράς εργασίας σε ισότιμη βάση με τον πληθωρισμό αντανακλά τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική ένταση στη χώρα.
Μία αύξηση της ανεργίας όταν ο πληθωρισμός του 2% έχει σχεδόν επιτευχθεί, ειδικά αφού η κεντρική τράπεζα κινήθηκε πολύ αργά για να καταπολεμήσει τις πιέσεις των τιμών, θα έπληττε περαιτέρω την αξιοπιστία της Fed.
Οι αγορές δεν αντέδρασαν σπασμωδικά στην είδηση, με τα κρατικά ομόλογα να σημειώνουν ράλι μετά τη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ. Οι συναλλαγές υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει πλήρως μια μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Σεπτέμβριο – και συνολικά μειώσεις σχεδόν 70 μονάδων βάσης για φέτος.
Παρ’ όλα αυτά, η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο δεν είναι κάτι το βέβαιο. Τη στιγμή που ο ετήσιος πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο και συνεχίζει να υποδεικνύει τάση μείωσης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε καθυστέρηση όπως στις αρχές του έτους.
Ο Πάουελ δήλωσε ότι «μπορεί να φανταστεί ένα σενάριο κατά το οποίο θα υπάρξουν μηδενικές περικοπές ως και αρκετές μειώσεις για το υπόλοιπο του έτους, ανάλογα με τον τρόπο που θα εξελιχθεί η οικονομία».
«Πρόκειται για μια Fed που θέλει να δώσει στον εαυτό της όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο», δήλωσε η Νέλα Ρίτσαρντσον, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP. «Το πλεονέκτημα της Fed είναι το πόσο χαμηλό εξακολουθεί να είναι το ποσοστό ανεργίας, οπότε έχουν την πολυτέλεια να κάνουν υπομονή», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη
Παύλος Μυλωνάς: Πιθανό το buy back – Mέρισμα 40% για τη χρήση 2024 (upd)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ