Την παγκόσμια οικονομία πλήττει η μετάλλαξη Όμικρον τη στιγμή που ο πλανήτης εισέρχεται στο τρίτο έτος της πανδημίας, προκαλώντας πληθωρισμό και περιορίζοντας την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις νέες αναλύσεις του πρακτορείου Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία καταγράφει ανάπτυξη μόλις 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, στο ήμισυ του τρίτου τριμήνου και υπό το 1% της προ-πανδημίας εποχής. 

Ανάπτυξη

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη υπολογίζεται στο 0,8% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ αυτή των ΗΠΑ υπολογίζεται στο 1,2%. 

Σε ό,τι αφορά τις αναπτυσσόμενες αγορές, οι υπολογισμοί βασίζονται σε ετήσια δεδομένα.

Η ανάπτυξη στην Κίνα έχει περιοριστεί στο 4,5% από το 4,9% αυτό το τρίμηνο, ενώ η Βραζιλία έχει καταγράψει ανάπτυξη 0,2%.

Η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική έχουν -επίσης- καταγράψει αντίστοιχη αναπτυξιακή επιβράδυνση.

Οι υπολογισμοί του Bloomberg βασίζονται σε τεράστιο αριθμό δεδομένων από συγκεκριμένες οικονομίες με απώτερο σκοπό τον υπολογισμό των πραγματικών ποσοστών εβδομάδες πριν τη δημοσίευση των επίσημων δεδομένων. 

Πληθωρισμός

Παρά τον περιορισμό της ανάπτυξης, καλπάζων παραμένει ο πληθωρισμός, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τις οικονομίες παγκοσμίως.

Ο πληθωριστικός δείκτης στον οποίο βασίζει τις αποφάσεις της η Fed βρίσκεται στο 5% αυτό το τρίμηνο, σε σχέση με το 4,3% των προηγούμενων τριών τριμήνων. Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία επιδεικνύουν αύξηση της τάξης του 4,4%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κίνα βρίσκεται στο 2,1%. 

Κεντρικές τράπεζες

Οι κεντρικές τράπεζες, πια, μελετούν άμεσα μέτρα καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά εδώ και μια 3ετία την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Fed προετοιμάζεται για αύξηση των επιτοκίων το 2022, μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξής της το Μάρτιο.

Το Bloomberg Economics υπολογίζει πως οι κεντρικές τράπεζες της Βραζιλίας, του Μεξικό, της Νορβηγίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αφρικής θα είναι αυτές που θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα, τέλος, με την ανάλυση, η ανάπτυξη των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης έχει συρρικνωθεί λόγω της πανδημίας. Αντιθέτως, η ανάπτυξη της Κίνας έχει επιστρέψει σε επίπεδα προ-πανδημίας. 

Διαβάστε ακόμη:

Ενεργειακή κρίση: Δίχτυ προστασίας και επιδοτήσεων στο ρεύμα για όλο το 2022

Η Όμικρον φέρνει άμεσα τρία «εορταστικά» μέτρα – Στις 28 Δεκέμβρη οι περιορισμοί για το 2022