To οικιστικό πρότζεκτ Sunny Peninsula, στην κινεζική πόλη Γκουαντζού υποτίθεται πως θα φιλοξενούσε 5.000 οικογένειες σε δεκάδες πύργους χτισμένους σε μια έκταση ίση με 30 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Πολλοί εκ των αγοραστών των διαμερισμάτων ήταν υπάλληλοι γραφείου που θα έβγαιναν κερδισμένοι από τη μεγαλύτερη αστικοποίηση στην ανθρώπινη ιστορία.
Το πρότζεκτ, όμως, μοιάζει με πόλη-φάντασμα. Αδεια, μισοχτισμένα διαμερίσματα, μπετά και βέργες στέκουν σιωπηλά και μαζεύουν σκόνη και σκουριά. Ο λόγος, προφανώς, είναι η πρόσφατη τεράστια κρίση στα οικονομικά της κινεζικής Evergrande.
Η κύρια παραγωγική μονάδα της China Evergrande, ο όμιλος Hengda Real Estate, διαπραγματεύτηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων ομολόγου διάρκειας μέχρι το 2025. Η επιχείρηση καλείται να αποπληρώσει 232 εκατ. γουάν που οφείλει να καταβάλει μέχρι σήμερα Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά. Όμως ο γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων, με έδρα τη Σενζέν, απέχει πολύ από την επίλυση του προβλήματος, εάν λάβει κανείς υπόψη το συνολικό του χρέος.
Επιπροσθέτως, σήμερα λήγει η προθεσμία για περαιτέρω αποπληρωμές, ενώ η Evergrande δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς λογαριάζει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της.
Όπως μετέδωσε Dow Jones Newswires νωρίτερα, το Πεκίνο ζήτησε από τις τοπικές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την κατάρρευση της εταιρείας ακινήτων, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας έδωσαν εντολή την εταιρεία να αποφύγει μία αθέτηση πληρωμών βραχυπρόθεσμα.
Η ανησυχία περί σεναρίου «Κινεζικής Lehman Brothers», η πτώχευση της οποίας είχε προκαλέσει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, προκάλεσε «βουτιά» στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες.
Το χρέος των $309 δισ. και το… στρες τεστ
Η Evergrande υπολογίζεται πως έχει σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια γιουάν (309 δισεκατομμύρια δολάρια) χρέη στον ισολογισμό της, συν ένα άγνωστο ποσό οφειλών εκτός ισολογισμού. Η εταιρεία-κολοσσός των ακινήτων βρίσκεται στα πρόθυρα μιας δραματικής αναδιάρθρωσης του χρέους ή ακόμη και πτώχευσης. Η εταιρεία έχει πάνω από 800 έργα υπό κατασκευή, όπως αυτό της Sunny Peninsula εκ των οποίων τα μισά έχουν πια σταματήσει, αφήνοντας 1,5 εκατομμύρια αγοραστές ακινήτων στην… αναμονή.
Τον Αύγουστο του 2020, η Evergrande συνεργαζόταν με 8.441 εταιρείες . Εάν σταματήσει η ροή μετρητών της Evergrande, πολλές από αυτές τις εταιρίες θα χρεοκοπήσουν. Από τους προμηθευτές χρωμάτων έως τις εταιρείες διακόσμησης και κατασκευών, η Evergrande έφτασε να χρωστά περισσότερα από $124 δισ μέσα σε ένα έτος. Η εταιρεία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εκδόσεις ομολόγων και δανείων για να πληρώσει συνεργάτες και προμηθευτές κατασκευών. Αρχικά, τα δάνεια ήταν κυρίως λήξης έξι μηνών με ετήσια επιτόκια 15%-16%. Τώρα τα περισσότερα φέρουν επιτόκια άνω του 20%.
Οι παγκόσμιες αγορές και η οικονομία της Κίνας προετοιμάζονται για το στρες τεστ που κανείς δε ζήτησε. Η Εvergrande είναι η μεγαλύτερη εκδότρια εαιρικών ομολόγων σε δολάρια της Κίνας και τα χρέη πρόκειται σύντομα να χρειαστεί να αποπληρωθούν σε μια πλειάδα τραπεζών και προμηθευτών. Δεδομένης της επίδρασής της στην αγορά ακινήτων, υπάρχει πιθανότητα γενικότερης πτώσης των τιμών ακινήτων, κάτι που αποτελεί και κάκιστα νέα σε μια οικονομία όπου το 27% των δανείων πρόκειται για στεγαστικά.
Πρόσφατα, αγοραστές ακινήτων περικύκλωσαν κτίριο της κυβέρνησης στη Γκουαντζού, απαιτώντας την επανεκκίνηση της δόμησης των ακινήτων για τα οποία έχουν πληρώσει. Εξαλλοι απλοί επενδυτές οι οποίοι πόνταραν στην Evergrande τώρα διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στη Σενζέν.
Οι κινήσεις του Πεκίνου
Το πρόβλημα της Evergrande έγκειται εν μέρει στη ραγδαία και υπερβολικά γρήγορη ανάπτυξή της. Παρ’ όλα αυτά, η παρούσα κατάσταση μπορεί να υποδεικνύει και τις σκόπιμες κινήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας υπό την ηγεσία του Προέδρου Xi Jinping. Όπως και στις περιπτώσεις των τεχνολογικών κολοσσών Alibaba Group Holding Ltd και Tencent Holdings Ltd οι οποίοι αποτέλεσαν τον αποδιοπομπαίο τράγο των πρόσφατων ρυθμιστικών «καταστολών» που τους οδήγησαν σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Evergrande έχει βρεθεί τώρα στο στόχαστρο των αρχών. Εδώ και πολλά χρόνια το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει τη ραγδαία ανάπτυξη των τιμών των ακινήτων την οποία θεωρεί ως οικονομικό ρίσκο. Σύμφωνα με τον Ζhu Ning, πρώην σύμβουλο της κεντρικής τράπεζας της Κίνας (PBOC), «η κυβέρνηση έχει αλλάξει τροπάρι όσον αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της αγοράς ακινήτων».
Παρ’ ολα αυτά, η PBOC προχώρησε σε ένεση ρευστότητας ύψους $13,91 δισ στο τραπεζικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές. Εκτός από την προσπάθεια περιορισμού των ανησυχιών της αγοράς, οι αρχές τείνουν επίσης να ανοίξουν τις στρόφιγγες προς το τέλος του τριμήνου λόγω της αυξημένης ζήτησης μετρητών από τις τράπεζες. Οι τράπεζες πρέπει επίσης να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια πριν από τις διακοπές του Οκτωβρίου.
Το Πεκίνο θέλει να μεταβεί σε ένα νέο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης το οποίο θεωρεί και σημαντικότερο για την εθνική της κυριαρχία και ασφάλεια. Η ανάπτυξη των high-tech επιχειρήσεων, για παράδειγμα, αποτελεί κύριο στόχο της κυβέρνησης, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο η χώρα δε θα χρειάζεται να βασίζεται στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Οι αρχές επίσης προσηλώνονται -πια- στην οικονομική και κοινωνική σταθερότητα παρά στην άκρατη ανάπτυξη. Οι πρόσφατες δηλώσεις των αρχηγών του κόμματος για «κοινή ευημερία» σημαίνει πως τα νοικοκυριά δε θα πρέπει να έχουν χρέη ή πολλαπλά πολυτελή ακίνητα. Οι στόχοι του Xi για τη μετάβαση σε μια «πράσινη οικονομία» επίσης σημαίνουν πως αναγκαστικά θα χρειαστεί μείωση των νέων κατασκευαστικών πρότζεκτ.
Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη διάσωση του τεράστιου ιδιωτικού ομίλου ακινήτων.
Από την πλευρά της, η Evergrande τόνισε πως έχει αρχίσει την αποπληρωμή των επενδυτών της σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου και ακίνητα, ενώ οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την αποπληρωμή των προϊόντων τους όσον αφορά τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους επενδυτικούς τους συμβούλους ή να επισκεφτούν τα τοπικά γραφεία της εταιρείας.
Η μέχρι τώρα πορεία της Evergrande
Tο 1996 ο Κινέζος μηχανικός Hui Ka Yan ο οποίος έβλεπε την αλλαγή της Κίνας στον «ορίζοντα» αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Η μεγάλη αστικοποίηση και η ραγδαία άνοδος της κινεζικής μεσαίας τάξης είχε δημιουργήσει μια μεγάλη ανάγκη και ταυτόχρονα μια «χρυσή» ευκαιρία. Ο Hui Ka Yan ίδρυσε την δική του κατασκευαστική. Mε έδρα την Γκουαντζού η εταιρία που αρχικά ονομάστηκε Hengda Group ξεκίνησε με μικρά βήματα, αναλαμβάνοντας μικρές κατοικίες με φτηνές τιμές στην περιοχή. H Hengda μετονομάστηκε σε Evergrande Group, μπήκε στο χρηματιστήριο το 2009 και, με όπλο το δανεισμό, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη κατασκευαστική real estate της Kίνας.
Oι καιροί όμως αλλάζουν. Η εταιρεία η οποία στο παρελθόν βασίστηκε στη φθηνή χρηματοδότηση και τροφοδότησε με δανεισμό την επέκτασή της σε τομείς όπως το ποδόσφαιρο, τα ηλεκτρικά οχήματα και την υδροδότηση μεταξύ άλλων, πλέον φαίνεται να ξεμένει από επιλογές που θα μπορούσαν να την απαλλάξουν από τους πιστωτές της.
Διαβάστε ακόμη
Σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Κολωνάκι τα υψηλότερα ενοίκια της Αθήνας (πίνακες)
Έρχονται 4 νέες πλατφόρμες – εργαλεία για επιλογή σε ακίνητα