Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθέτησε τον αποκλεισμό της Huawei Technologies Co. και άλλων κινεζικών προμηθευτών 5G, επιδιώκοντας να κινηθεί σε ένα χώρο ανάμεσα στις προειδοποιήσεις που προέρχονται από τον Ντόναλντ Τραμπ και την πρόκληση για δραστηριοποίηση τέτοιων εταιρειών εκ μέρους του Πεκίνου.
Σε μια δέσμη κοινά συμφωνημένων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τον τρόπο μείωσης των κινδύνων που απορρέουν από την ανάπτυξη δικτύων τηλεπικοινωνιών επόμενης γενιάς, η ΕΕ δήλωσε ότι οι εταιρείες που εδρεύουν σε μη δημοκρατικές χώρες θα μπορούσαν να αποκλειστούν από την προμήθεια ορισμένων βασικών στοιχείων.
Ωστόσο, παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ, η αποκαλούμενη «εργαλειοθήκη μέτρων» που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη δεν συνιστά προληπτική απαγόρευση του κινεζικού εξοπλισμού, μια απόφαση που ακολουθεί την αντίστοιχη του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη, η οποία επιτρέπει σε τμήματα της Huawei να εγκατασταθούν σε μη κεντρικά δίκτυα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου να εφαρμόσουν τα μέτρα μετριασμού της κινεζικής παρουσίας, που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη.
“Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ και τα κράτη μέλη σε αυτά τα θέματα θα έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις μας με τους εταίρους μας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις ψηφιακές υποθέσεις. “Αυτό που ορίζουμε σήμερα είναι μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο τι σημαίνει «ασφάλεια τεχνολογίας 5G».
Η θέση της ΕΕ αντικατοπτρίζει μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ των ανησυχιών για τον κίνδυνο κινεζικής κατασκοπείας και την απροθυμία του μπλοκ των Ευρωπαίων να τεθεί σε θέσεις μάχης με τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του, ο οποίος κατά την τελευταία δεκαετία επεκτείνει την παρουσία του στην ήπειρο με μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Πρόκειται για μια προσπάθεια της Ευρώπης να ελιχθεί ανάμεσα στις προειδοποιήσεις του Πεκίνου για επιπτώσεις εάν απαγορευτούν εταιρείες όπως η Huawei από τη μια, και στις απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις, όπως οι περικοπές στην ανταλλαγή πληροφοριών, εάν χρησιμοποιείται στην ευρωπαϊκή επικράτεια κινεζικός εξοπλισμός, από την άλλη.
Σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ανακοίνωση, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσει τα σχέδια του ευρωπαϊκού μπλοκ για τις τεχνολογίες 5G. «Δεν έχω κανένα φόβο», είπε για την πιθανή αντίδραση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «εξηγήσαμε πολύ καθαρά τη στρατηγική μας και νομίζω ότι γίναμε αντιληπτοί, ωστόσο τώρα θα δούμε τι θα συμβεί».
Από την πλευρά της, η Huawei χαιρέτισε την ανακοίνωση της ΕΕ, αποκαλώντας την «μη μεροληπτική και πραγματιστική προσέγγιση». Νωρίτερα οι Βρυξέλλες είχαν ξεκαθαρίσει ότι «επιτρέπεται στην Huawei να συνεχίσει να συμμετέχει στην ανάπτυξη των δικτύων 5G της Ευρώπης».
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα δημοσιεύσουν μια δήλωση αργότερα την Τετάρτη. Η κινεζική διπλωματική αποστολή στην ΕΕ δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό.