Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, οδηγώντας τες σε νέα lockdown.
Πρόσφατο παράδειγμα η Λετονία, η οποία επέστρεψε σε καθεστώς lockdown την περασμένη Τετάρτη λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων η οποία απειλεί το σύστημα υγείας της χώρας.
Για τον επόμενο ένα -τουλάχιστον- μήνα, τα σχολεία, τα μπαρ και τα μαγαζιά της χώρας της Βαλτικής των 1,9 εκατομμυρίων κατοίκων θα παραμείνουν κλειστά, ενώ έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μπορεί σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λετονίας.
Η γειτονική Εσθονία υπογράμμισε πως ενδέχεται να προχωρήσει σε νέο lockdown ενώ η Ρουμανία -η οποία έχει εμβολιάσει λιγότερο από το 1/3 των 19 εκατομμυρίων κατοίκων της- έκανε έκκληση για βοήθεια στον ΠΟΥ μετά από τα πρόσφατα αρνητικά ρεκόρ θανάτων και νέων κρουσμάτων.
Ανατολή εναντίον Δύσης
Αν και οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές έχουν πολλάκις επαινέσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης, οι στατιστικές αποτελούν ένδειξη του χάσματος μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Η φοβία των πολιτών της Ανατολής όσον αφορά τους εμβολιασμούς πηγάζει από τις προκαταλήψεις του σοβιετικού μπλοκ, παρά τα επιστημονικά δεδομένα των θανάτων και των κρουσμάτων.
«Εισερχόμαστε σε μια περίοδο lockdown τεσσάρων εβδομάδων, αλλά στις 15 Νοεμβρίου θα επιστρέψουμε πάλι στη σημερινή κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins, τη στιγμή που περίπου 1.500 νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό «λυγίζουν» το σύστημα υγείας της χώρας.
«Καταστροφή»
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και στη Ρουμανία, όπου η κυβέρνηση παρομοίασε την εικόνα με αυτή της Ιταλίας μετά το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας. Η παρούσα κρίση στη χώρα εμβαθύνεται λόγω της εγχώριας πολιτικής σύγκρουσης η οποία κάνει την όποια λήψη αποφάσεων δυσκολότερη.
Ο Πρόεδρος της χώρας Klaus Iohannis ανακοίνωσε πρόσφατα πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ θα επιβληθούν περιορισμοί κυκλοφορίας για τους ανεμβολίαστους. Επίσης, η μάσκα θα είναι απαραίτητη σε όλους τους δημόσιους χώρους.
«Το νέο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Πρόκειται για μια πραγματική καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δύσκολα είναι τα πράγματα και στη γειτονική Βουλγαρία, η οποία έχει εμβολιάσει μόλις το ⅕ του πληθυσμού της. Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για τα εστιατόρια και τα μαγαζιά, ενώ έχει κλείσει και αρκετά σχολεία. Αυξημένες είναι οι κοινωνικές αναταραχές στη χώρα, με πρόσφατες πορείες και συγκρούσεις με αστυνομικούς στην πρωτεύουσα Σόφια. Αρκετά συνδικάτα υποστηρίζουν πως τα νέα περιοριστικά μέτρα καταπατούν την εργατική νομοθεσία.
Στην Πολωνία, οι αρχές μελετούν την αύξηση των κρουσμάτων και ενδέχεται να αποφασίσουν νέα lockdown σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.
Στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Vladimir Putin έχει επιβάλει δραστικά περιοριστικά μέτρα από τον περασμένο Μάιο λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και θανάτων.
Διαβάστε ακόμη
Sitel: Η πρώτη «φουρνιά» από τις 1.000 προσλήψεις του αμερικανικού «κολοσσού» στην Ελλάδα
Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη