H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τους δανειστές να δημιουργήσουν πλάνα για το πως θα αντιδράσουν σε μία πρωτοφανή σε σοβαρότητα κυβερνοεπίθεση, αφού θα προχωρήσει σε τεστ των ικανοτήτων τους. Εκτός αυτού, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ανακοινώσει το πότε θα προχωρήσει σε αυτή την επίθεση, όπως ακριβώς θα έκαναν και οι πραγματικοί χάκερς.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ προσέφερε στις τράπεζες μόνο ένα γενικό περίγραμμα της εξέτασης, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Aυτό θα κάνει την «επίθεση» αυτή χειρότερη από οποιοδήποτε δημόσιο περιστατικό στον κυβερνοχώρο το οποίο έχει επηρεάσει τον συγκεκριμένο κλάδο τα τελευταία χρόνια. Η ρυθμιστική αρχή έχει πολλάκις προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω των χάκερς, ιδιαίτερα μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι τράπεζες έχουν, πια, 400 ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για το τεστ, σύμφωνα με την KPMG. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ασχοληθεί με τα σχετικά θέματα του κυβερνοχώρου βρίσκονται ήδη σε θέση να απαντήσουν σε ορισμένες από τις ερωτήσεις αυτές, ενώ άλλες μπορούν να απαντηθούν μόνο όταν οι δανειστές αποκτήσουν γνώση του σεναρίου, όπως ανέφερε το στέλεχος της KPMG, Λούκας Ντάους.
Οι τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν ένα περίπου μήνα για την δημοσιοποίηση των λεπτομερειών της δοκιμαστικής «επίθεσης».
O έλεγχος της ΕΚΤ οφείλεται στο γεγονός πως η πιθανότητα και η απειλή των κυβερνοεπιθέσεων παραμένουν αυξημένες, με τη γεωπολιτική ταραχή να έχει επηρεάσει και τον ιδιωτικό τομέα.
Το τεστ έχει χαρακτηριστεί ως αναγκαία άσκηση για τη βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων των οποίων αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και όχι ως τεστ το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους.
Η δοκιμασία αφορά πάνω από 100 τράπεζες οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Ένα γκρουπ 28 εξ αυτών θα υποβληθούν σε πιο λεπτομερή αξιολόγηση, με πιθανές έρευνες και στα γραφεία τους.
Τα αποτελέσματα των τεστ δεν πρόκειται να δημοσιευτούν για προφανείς λόγους. Παρ’ όλα αυτά, αναμένεται να επηρεάσουν την τακτική αξιολόγηση των κινδύνων των οποίων αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία καθορίζει και τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις.
«Πρόκειται για μία περίπλοκη δοκιμασία. Θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα είναι κάτι πολύ ισχυρότερο από τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν δεχτεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες», συμπλήρωσε ο Ντάους.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί η Ομόνοια μπορεί να γίνει το Soho της Αθήνας
Λαθραία καύσιμα: Σπάει ρεκόρ η νοθεία – Χάνουμε €300 εκατ. τον χρόνο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ