search icon

Bloomberg

H Eυρώπη προχωρά στην ενίσχυση της αγοράς τίτλων εξασφαλισμένων με περιουσιακά στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να χρηματοδοτήσει τόσο την μετάβασή της σε καθαρή ενέργεια όσο και την ενίσχυση της εμπορικής αυτονομίας και της άμυνάς της

Η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειές της να καταστήσει φθηνότερη την άντληση χρηματοδότησης από τις τράπεζες και την μείωση των κινδύνων στις κεφαλαιαγορές, ως έναν τρόπο να απελευθερωθούν δισεκατομμύρια κεφαλαίων για την άμυνα και την πράσινη μετάβαση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις ρυθμιστικές αρχές και τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία να αναπτύξουν σχέδια για την αύξηση της ελκυστικότητας των τίτλων που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία (ΑΒSs) τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Οι προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ήδη από τον Οκτώβριο, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέτρα που θα διευκολύνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να επενδύσουν σε αυτή την αγορά.

Ενώ οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέφεραν σημαντικό πλήγμα στα κυβερνώντα κόμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι η μακροπρόθεσμη ανάγκη εξεύρεσης χρημάτων για την άμυνα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχουν τροφοδοτήσει ευρεία πολιτική υποστήριξη για τις προσπάθειες εμβάθυνσης των κεφαλαιαγορών της.

Ο Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), ξεχώρισε την τιτλοποίηση ως «έναν συγκεκριμένο τομέα» όπου θα υπάρξει «αυξημένη δραστηριότητα». Η τιτλοποίηση περιλαμβάνει τις τράπεζες που πακετάρουν δάνεια για να τα πουλήσουν σε επενδυτές, επιτρέποντάς τους να απελευθερώσουν κεφάλαια ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέο δανεισμό. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη εξομαλύνει τη διαδικασία έγκρισης των συμφωνιών και ότι αναμένεται μεγαλύτερη πρόοδος.

«Αυτό θα αποβεί προς όφελος της κοινωνίας», δήλωσε ο Κάμπα, προσθέτοντας πως «νομίζω επίσης ότι είναι καλό για τις τράπεζες, διότι θα δημιουργήσει περισσότερη δραστηριότητα».

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, οι προτάσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οπότε τα συγκεκριμένα μέτρα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Οι τιτλοποιήσεις αποτελούν ζωτική πηγή χρηματοδότησης για τις αμερικανικές τράπεζες, αλλά κατέρρευσαν στην Ευρώπη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι ανεξόφλητοι όγκοι της Ε.Ε. που αναλήφθηκαν από επενδυτές ανήλθαν σε περίπου 345 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, λιγότερο από το ήμισυ των 834 δισ. ευρώ το 2008, σύμφωνα με την Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη, γνωστή ως AFME. 

Αναβίωση της αγοράς

Οι τράπεζες της Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για την εφαρμογή πιο ευέλικτων κανόνων και πολιτικών που θα κάνουν τη διαδικασία λιγότερο επαχθή. Έχουν προσκολληθεί στην Ένωση Κεφαλαιαγορών της Ε.Ε., ως μέρος σχεδίου σε βάθος δεκαετίας για τη διεύρυνση των αγορών της Ένωσης ως τρόπο προώθησης των στόχων τους.

Οι κανόνες γύρω από τις τιτλοποιήσεις δεν έχουν μεταρρυθμιστεί ουσιαστικά μέχρι στιγμής και παραμένουν σημαντικά εμπόδια για το σχέδιο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU). Αυτοί περιλαμβάνουν το πόσο μακριά είναι διατεθειμένες να φτάσουν οι χώρες για την εναρμόνιση της εποπτείας σε φορολογικά θέματα, καθώς και το ακανθώδες ζήτημα της κοινής προσέγγισης όσον αφορά το ζήτημα της αφερεγγυότητας.

Οι ανώτερες ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. τον Απρίλιο, όπου δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τις διεργασίες για τη «δημιουργία πραγματικά ολοκληρωμένων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών», συμπεριλαμβανομένης της «επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής αγοράς τιτλοποίησης».

Η Επιτροπή εξετάζει επίσης βελτιώσεις για τις σύνθετες τιτλοποιήσεις. Αυτές επιτρέπουν στις τράπεζες να ασφαλίζουν τα δάνεια έναντι αθέτησης πληρωμών με την πώληση χρεογράφων σε επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και hedge funds. Αυτό έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεσμεύει λιγότερα κεφάλαια για την τήρηση των κανονιστικών απαιτήσεων.

Ρεαλιστική ευκαιρία

«Νομίζω ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα τώρα να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη και εκτεταμένη αναθεώρηση του πλαισίου αυτή τη φορά», δήλωσε ο Άνταμ Φάρκας, διευθύνων σύμβουλος της AFME. «Η πολιτική δυναμική είναι πολύ ισχυρή, το νομοθετικό έργο δεν χρειάζεται να φτάσει μέχρι τις εξαιρετικά πολύπλοκες και δύσκολες πολιτικές διαπραγματεύσεις. Μια σειρά ολοκληρωμένων μέτρων θα μπορούσε να ληφθεί σχετικά απλά σε σύγκριση με άλλα σημεία της ημερήσιας διάταξης της CMU».

Σημειωτέον πως η Ε.Ε. στοχεύει να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, κάτι που απαιτεί 650 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία και επιπλέον 125 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής που επικαλείται η AFME.

Η Ε.Ε. δέχεται επίσης πιέσεις να διαθέσει περισσότερα μετρητά για την προστασία της, καθώς δεν διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Η κυβέρνηση έχει τρία καθαρά χρόνια μπροστά της

DBRS: H επίπτωση του Euro 2024 στη γερμανική οικονομία (γράφημα)

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 32,4 δισ. ευρώ ο τζίρος στις επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version