Συρρικνώνει τις δραστηριότητές της η BNP Paribas στην αγορά της τουρκικής λίρας λίγες ημέρες μετά την απόφαση της εποπτικής αρχής του τουρκικού χρηματοπιστωτικού τομέα (BDDK) να απαγορεύσει σε τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (Citigroup, UBS και BNP Paribas) τη διενέργεια συναλλαγών σε τουρκικές λίρες.
Σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η μονάδα συναλλαγών ξένων νομισμάτων της γαλλικής τράπεζας, η οποία εξυπηρετεί hedge funds και άλλα ιδρύματα, σταμάτησε να προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα νέων συναλλαγών σε τουρκική λίρα. Η τράπεζα με έδρα το Παρίσι θα κάνει μόνο συναλλαγές που διατηρούν ή μειώνουν τις θέσεις των πελατών.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Ερντογάν αποφάσισε να κηρύξει «πόλεμο» στις ξένες τράπεζες, επιρρίπτοντας ουσιαστικά σε αυτές την ιστορική «βουτιά» της λίρας.
Η αρμόδια τουρκική εποπτική αρχή απαγόρευσε στις εγχώριες τράπεζες να κάνουν trading στο νόμισμα με τις τρεις ξένες τράπεζες, μια απόφαση ωστόσο που αντιστράφηκε μέσα σε λίγα 24ωρα.
Τα τραπεζικά ιδρύματα είναι αντιμέτωπα με έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν χειραγώγησαν το νόμισμα, είχε ανακοινώσει στις 10 Μαΐου η αρχή, πριν άρει την απαγόρευση.
Ο εκπρόσωπος της BNP Paribas στο Λονδίνο, Murray Parker, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο. Η Edwina Frawley-Gangahar, εκπρόσωπος της Citigroup και η Hana Dunn της UBS επίσης δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.
Η BNP Paribas είναι ένας από τους βασικότερους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη λίρα και έχει μερίδιο στην τουρκική τράπεζα Turk Ekonomi Bankasi. Η απόφασή της να αποχωρήσει από την αγορά της τουρκικής λίρας υπογραμμίζει το πόσο εύθραυστες έγιναν οι σχέσεις μεταξύ των επενδυτών και των τουρκικών εποπτικών αρχών, εν μέσω της τελευταίας βύθισης της αγοράς συναλλάγματος, την οποία η Τουρκία χαρακτήρισε ως ενορχηστρωμένη επίθεση ξένων κέντρων και ειδικότερα τραπεζών με έδρα το Λονδίνο.
Παράλληλα, δείχνει το πόσο δύσκολο έχει γίνει για τους ξένους να κάνουν συναλλαγές σε τουρκική λίρα. Σε μια προσπάθεια να σταματήσει το σορτάρισμα, η τραπεζική αρχή απέκλεισε την πρόσβαση ξένων επενδυτών στη ρευστότητα. Αυτό όμως τελικά κατέληξε σε τεράστιες εκροές κεφαλαίων, διείσδυσε στην αγορά και διεύρυνε τα bid-ask spreads (το ποσό δηλαδή με το οποίο η τιμή ζήτησης ξεπερνά στην τιμή ζήτησης στην αγορά για ένα asset), δίνοντας έδαφος στη μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές.
Υπογραμμίζοντας την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά της λίρας, το κόστος που έχουν οι επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν τις θέσεις τους σε λίρα, έσπασε το φράγμα του 25%, έναντι 8% του κόστους χρηματοδότησησης της Κεντρικής Τράπεζας.
Η απόφαση της BNP Paribas μπορεί να επηρεάσει και τις κινήσεις άλλων μικρότερων παικτών στην αγορά συναλλάγματος που θα αναγκαστούν να σταματήσουν και τις δικές τους αντίστοιχες δραστηριότητες.
Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα, η Clearstream Banking και η Euroclear Bank αποφάσισαν από κοινού να αναστείλουν τις συναλλαγές σε τουρκική λίρα μέσω μιας κοινόχρηστης πλατφόρμας, ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα, οι μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι δεν εκτελούν πλέον νέες συναλλαγές σε λίρα για πελάτες λιανικής με μόχλευση..
Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 7,2690 έναντι του δολαρίου στις 7 Μαΐου. Εκτοτε έχει κερδίσει έδαφος, αγγίζοντας το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6,8143 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα.