Μία γρήγορη ματιά στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ είναι ικανή για αναδειχθεί το δύσκολο έργο που καλείται να αντιμετωπίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) στη μάχη της με τον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό.
Αναλυτικότερα, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ ο οποίος πλήττει την οικονομία των ΗΠΑ δίχως να προκαλέσει ύφεση. Όπως όμως, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι πιθανότητες να βυθιστεί σε ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τα επόμενα δύο χρόνια ανέρχονται στο 35%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του επενδυτικού οίκου, Γιαν Χάτζιους, η Federal Reserve θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο καθώς θα προσπαθεί να περιορίσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της αρκετά ώστε να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό, χωρίς όμως να προκαλέσει ύφεση.
Η μεγάλη πρόκληση της Fed θα είναι να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στις θέσεις εργασίας και τους εργατικό δυναμικό και να επιβραδύνει την αύξηση των μισθών σε ρυθμό που να συμβαδίζει με τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Στόχος της θα είναι να περιορίσει τις νομισματικές συνθήκες αρκετά ώστε να μειωθούν οι ανοικτές θέσεις εργασίας χωρίς να αυξηθεί απότομα η ανεργία.
Οι 11 από τους 14 κύκλους άκσησης συσταλτικής νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ακολουθήθηκαν από ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά μόνο 8 από αυτές οφείλονται έστω και μερικώς στις κινήσεις της Fed, σημειώνει ο Χάτζιους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, οι πιθανότητες ύφεσης στους επόμενους 12 μήνες ανέρχονται περίπου 15%.
Η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη επειδή η επιστροφή της προσφοράς εργασίας και των τιμών των διαρκών κατναλωτικών αγαθών στην κανονικότητα μετά την πανδημία θα συμβάλλουν στο έργο τη Fed, πρόσθεσε ο Χάτζιους.
Διαβάστε ακόμα:
Στο 60%-90% οι κρατήσεις για το Πάσχα – Οι premium προορισμοί (pics)
Προσυνέδρια και περιοδείες: Ο Μητσοτάκης «ζεσταίνει» τις κομματικές μηχανές με το βλέμμα στις κάλπες