Σε μια νέα μελέτη, οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. διαπίστωσαν ότι οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων συμπεριλαμβάνουν όλο και περισσότερο μετοχές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυχείων σε χαρτοφυλάκια που έχουν καταχωρηθεί ως ESG.
Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με μια ρυθμιστική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διαμορφώνονται οι στρατηγικές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης, ανοίγοντας την πόρτα για τους επενδυτές ESG όσον αφορά την επένδυση σε περισσότερα περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να μετατραπούν σε κλιματικά βιώσιμα στο μέλλον.
Η έρευνα της Goldman εξέτασε τα κεφάλαια που είναι εγγεγραμμένα στο πλαίσιο του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο εγχειρίδιο κανόνων για τις επενδύσεις ESG στον κόσμο.
Ο SFDR έχει δύο κατηγορίες βιώσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων: Το άρθρο 8 (η ευρύτερη) και το άρθρο 9 (η αυστηρότερη).
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων είναι γενικά περισσότερο εκτεθειμένοι σε μετοχές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυχείων απ’ ό,τι ήταν πριν από 12 μήνες.
Μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων του άρθρου 8, μιας κατηγορίας που το Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι καλύπτει περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού, το 51% επενδύει τώρα τουλάχιστον σε μία εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, από 47% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman.
Όσον αφορά τα μέταλλα και την εξόρυξη, το 46% των αμοιβαίων κεφαλαίων του άρθρου 8 κατέχουν μετοχές τουλάχιστον μίας εταιρείας του κλάδου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα funds του άρθρου 9 είναι 32%, σύμφωνα με την ανάλυση. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 5% έως 6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Αν και τα κεφάλαια ESG εξακολουθούν να είναι συνολικά υποεπενδεδυμένα σε εμπορεύματα, «βλέπουμε μεγαλύτερη προθυμία για επενδύσεις σε εταιρείες μετάλλων και εξόρυξης», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman στην πρόσφατη έκθεσή τους.
Το SFDR βρίσκεται επί του παρόντος στα μέσα μιας σημαντικής αναθεώρησης μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης. Η αναθεωρημένη έκδοση αναμένεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερες υποχωρήσεις για τις μεταβατικές επενδύσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων θα μπορούν να επενδύουν σε μέχρι προσφάτως αμφιλεγόμενα περιουσιακά στοιχεία, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι η ιδιοκτησία τους συμβάλλει στη βελτίωση του προφίλ ESG.
Οι αλλαγές στο ρυθμιστικό υπόβαθρο ESG στην Ευρώπη «θα οδηγήσουν στη βελτιωμένη ενσωμάτωση των μεταβατικών κεφαλαίων ως αξιόπιστων στρατηγικών βιωσιμότητας, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τις ροές προς τις εταιρείες που παραδοσιακά αποκλείονταν», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του BloombergNEF, Άλαν Ρέι Ρεστάουρο, «το ουράνιο θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένα από τα σημαντικότερα ορυκτά για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς η πυρηνική ενέργεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απεξάρτησης από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας. Οι εκτιμήσεις για την προσφορά και τη ζήτηση του αγαθού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας υποδεικνύουν τη δημιουργία ελλείμματος έως το 2040».
Τα ευρήματα ακολουθούν τις ενδείξεις μιας ευρύτερης απομάκρυνσης από τον τομέα της ESG τα τελευταία χρόνια, εν μέσω ατελέσφορων αποδόσεων και ανάμεικτων αποδείξεων οποιουδήποτε θετικού περιβαλλοντικού ή κοινωνικού αντίκτυπου.
Κατά το α’ εξάμηνο του 2024, τα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 8 και 9 είχαν συνολικά καταγράψει εκροές 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με 68 δισεκατομμύρια δολάρια εισροών για τα μη βιώσιμα μετοχικά κεφάλαια (μια κατηγορία γνωστή ως άρθρο 6 στο πλαίσιο του SFDR), σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman.
Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική στην αγορά ομολόγων, με τα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος να πραγματοποιούν εισροές ύψους 115 δισ. δολαρίων, έναντι 75 δισ. δολαρίων για τα μη βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια, ανέφεραν οι αναλυτές.
Επιπλέον, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης τους τελευταίους μήνες, με τα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 8 και 9 να σημειώνουν «μέτριες καθαρές εισροές» τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, όπως ανέφεραν.
Τέλος, παρά τις καθαρές εκροές κατά τη διάρκεια του 2024, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των αμοιβαίων κεφαλαίων του άρθρου 8 και 9 βρίσκονται κοντά σε «ιστορικά υψηλά», ανέφεραν οι αναλυτές.
Διαβάστε ακόμη:
Γιώργος Παπαδάς: Πώς η Polyplast έγινε ηγέτιδα δύναμη στα προϊόντα συσκευασίας (pics)
Ρεύμα: «Όπλο» οι επιδοτήσεις και τον Σεπτέμβριο με «προσγείωση» της τιμής
«Πράσινο» για το Oλοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο στο Ελληνικό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ