search icon

Bloomberg

Γκρίνιες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα – Γιατί οι τραπεζίτες δυσφορούν με τους επόπτες της ΕΚΤ

Ολοένα και περισσότεροι χρηματοπιστωτικό όμιλοι θεωρούν ότι η πίεση της κεντρικής τράπεζας έχει... παρατραβήξει

Μια ολοένα και αυξανόμενη δυσφορία εκφράζουν τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη της Ευρώπης, τα οποία φαίνεται ότι ασφυκτιούν εξαιτίας της «υπερβολικής παρέμβασης και των αδικαιολόγητων απαιτήσεων» των αρμόδιων εποπτικών αρχών, δηλαδή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι τραπεζίτες δηλώνουν «έξαλλοι» με τις αξιώσεις του Ανδρέα Ενρία, επικεφαλής επόπτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κι αυτές οι αξιώσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν ένα «βουνό» από γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και τον βαθμό ελευθερίας στη διανομή μερισμάτων και μπόνους, τα οποία εν πολλοίς είχαν «παγώσει» κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά πλέον έχουν επιστρέψει.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, επικεφαλής της γαλλικής Societe Generale, εξέφρασε γραπτώς τη διαμαρτυρία του, μέσω επιστολής προς την κεντρική τράπεζα. Ανάμεσα σ’ άλλα, υποστήριξε ότι οι συνεχείς απαιτήσεις ζημιώνουν την αποτελεσματικότητα των διοικήσεων.  

«Απ’ όσο γνωρίζω, καμία αρχή -κάποιας άλλης αναπτυγμένης οικονομίας- δίνει το “παρών” στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών. Ούτε η Federal Reserve, ούτε η Τράπεζα της Αγγλίας, ούτε η Ελβετική Εθνική Τράπεζα. Αντίθετα, κάποιοι Ευρωπαίοι επόπτες υιοθέτησαν τέτοιες συμπεριφορές στο παρελθόν» αναγραφόταν στην επίμαχη επιστολή. 

Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ συγκροτήθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης χρέους. Στόχος τους ήταν να πιέσουν τις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να μειώσουν τις κρατικές ενισχύσεις και να ενισχύσουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους. Δηλαδή, πράγματα τα οποία αποδείχθηκαν άκρως ευεργετικά.  

Όμως, πλέον, ολοένα και περισσότεροι χρηματοπιστωτικό όμιλοι θεωρούν ότι όλη αυτή η πίεση έχει… παρατραβήξει. Ιδίως τώρα, που η πανδημία του κορωνοϊού ανήκει πια στο παρελθόν.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται ότι σχετίζεται με τις εκκλήσεις της ΕΚΤ ώστε οι τράπεζες να προετοιμαστούν καταλλήλως για το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης στην οικονομία, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του ιστορικού πληθωρισμού.  

Την Παρασκευή, ενδεικτικά, ο Ενρία προειδοποίησε ότι ο ισολογισμός των τραπεζών βρίθει προκλήσεων, λόγω των μεγάλων ρίσκων σε μια σειρά ευαίσθητων κλάδων, όπως το real estate. Ιδίως στην τρέχουσα περίοδο των αυξημένων επιτοκίων και του υψηλότερου κόστους του χρήματος.

«Οι εποπτικές αρχές δημιουργήθηκαν για να εδραιώσουν την ασφάλεια του τραπεζικού τομέα. Είμαστε δεσμευμένοι να αξιολογούμε τις τράπεζες με πολύ υψηλά στάνταρντ» διαμηνύει εκπρόσωπος της ΕΚΤ, απαντώντας στα παράπονα των τραπεζών.  

Σημείο τριβής αποτελεί και το ύψος των μερισμάτων και των μπόνους, ως απόρροια της υψηλής κερδοφορίας των προηγούμενων τριμήνων. Η κεντρική τράπεζα θέλει να περιορίσει τις διανομές των τραπεζών, οι οποίες από την πλευρά τους, επιθυμούν -για ευνόητους λόγους- να ικανοποιήσουν τους μετόχους και τα στελέχη τους. Όμως, προεξοφλώντας μια σειρά επερχόμενων προκλήσεων, η ΕΚΤ καλεί τις εταιρείες του κλάδου να είναι πιο φειδωλές, προειδοποιώντας ότι ελλοχεύουν ρίσκα, τα οποία ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στα διαθέσιμα κεφάλαια.  

Παράπονα υπάρχουν και για τις διαδοχικές έρευνες των εποπτικών αρχών επί διάφορων επιχειρηματικών αποφάσεων των τραπεζών, ενώ δεν είναι λίγοι και οι τραπεζίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι επόπτες συχνά στερούνται εμπειρίας ή κατάρτισης.  

Πάντως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει όλα τα παραπάνω θέματα με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να διατηρηθούν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ τραπεζών και εποπτικών αρχών. 

Διαβάστε ακόμη: 

Πόσο θα αυξηθούν το 2023 οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Είκοσι ελληνικά νησιά ζητούν αγοραστή – Ποια είναι και που βρίσκονται (pics)

Αλέξανδρος Μάνος: Οι νέες επενδύσεις, η επέκταση και τα έργα της Intrasoft στην «εποχή Netcompany»

Exit mobile version