search icon

Bloomberg

Γκόρντον Μουρ: Πέθανε ο «πατέρας» της Intel και ιδρυτικό στέλεχος της Silicon Valley (tweet)

Η θεωρία του Γκόρντον για την ανάπτυξη των μικροεπεξεργαστών των υπολογιστών καθόρισε την πρόοδο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Γκόρντον Μουρ, ο συνιδρυτής της Intel, η θεωρία του οποίου για την ανάπτυξη των τσιπ των υπολογιστών καθόρισε την πρόοδο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών.

Ο Μουρ «πέθανε ειρηνικά, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του στο σπίτι του στη Χαβάη την Παρασκευή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Γκόρντον και Μπέτι Μουρ.

Ιδρυτής της πρωτοπόρου της βιομηχανίας Fairchild Semiconductor, ο Μουρ το 1968 συνίδρυσε την Intel, η οποία εξελίχθηκε κάποια στιγμή στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο. Η εταιρεία με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια προμηθεύει περίπου το 80% των προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο με το σημαντικότερο τμήμα τους, τον μικροεπεξεργαστή. Ο Μουρ ήταν διευθύνων σύμβουλος από το 1975 έως το 1987.

Η Intel και άλλοι κατασκευαστές ημιαγωγών εξακολουθούν να αναπτύσσουν προϊόντα σύμφωνα με μια εκδοχή του νόμου του Moore, της παρατήρησης που έκανε το 1965, ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ υπολογιστή -που καθορίζει την ταχύτητα, τη μνήμη και τις δυνατότητες μιας ηλεκτρονικής συσκευής- διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Ο νόμος, τον οποίο ο Μουρ αναθεώρησε το 1975, παραμένει μέτρο σύγκρισης για την πρόοδο τόσο εντός όσο και εκτός της βιομηχανίας των μικροεπεξεργαστών.

Η παρατήρηση του Μουρ ήταν θεμελιώδης για την άνοδο της Intel στην κορυφή. Η εταιρεία διέθετε όλο και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για την κατασκευή των μικροσκοπικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές της. Ο καταιγιστικός ρυθμός προόδου κατέστησε την τεχνολογία της Intel την καρδιά του υλικού της επανάστασης των προσωπικών υπολογιστών και στη συνέχεια της επανάστασης του Διαδικτύου, έως ότου οι ασιατικοί ανταγωνιστές της εταιρείας αμφισβήτησαν την ηγετική της θέση.

Στελέχη εταιρειών τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο απέτισαν φόρο τιμής στον Moore.

«Ο κόσμος έχασε έναν γίγαντα, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της Σίλικον Βάλεϊ και ένας πραγματικός οραματιστής που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την τεχνολογική επανάσταση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, μέσω ενός tweet. «Όλοι όσοι τον ακολουθήσαμε του οφείλουμε ευγνωμοσύνη».

Διαβάστε ακόμη:

Mr. Med: Aπό τα αισθησιακά μαγιό στις περιζήτητες γκαλερί – O Eλληνας Calvin Klein και τα «χρυσά» έργα τέχνης

Τουρισμός: Μαζική εισαγωγή εργαζομένων από την Ασία

Χρυσή λίρα: «Ασανσέρ» η τιμή μετά τη νέα τραπεζική κρίση – Πόσο πωλείται σήμερα (πίνακας)

Exit mobile version