search icon

Bloomberg

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) για κρυπτονομίσματα: Ρύθμιση ή απαγόρευση

«Τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία είναι τίποτα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως νόμιμο χρήμα» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ

FILE PHOTO: World Bank Chief Executive Officer Kristalina Georgieva attends a session of the Gaidar Forum 2018 "Russia and the World: values and virtues" in Moscow, Russia January 17, 2018. REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

Την ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου και εποπτείας των κρυπτονομισμάτων επεσήμανε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο πλαίαισιο της συνόδου της G-20 το Σάββατο, υπογραμμίζοντας ότι αν η ρύθμιση είναι ατελής ή καθυστερήσει, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο της απαγόρευσής τους.

Όπως είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έχουν δεσμευτεί να παρουσιάσουν μια κοινή θέση για την εποπτεία των κρυπτονομισμάτων:
«Στον κόσμο των ιδιωτικών εκδόσεων, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ρύθμιση και περισσότερη εποπτία».

«Τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία είναι τίποτα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως νόμιμο χρήμα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα .
Πρέπει να υπάρξει μια πολύ ισχυρή ώθηση για τη ρύθμισή τους. Εάν η ρύθμιση αποτύχει ή εάν η εφαρμογή είναι αργή, τότε το ενδεχόμενο απαγόρευσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να αποκλειστεί, διότι μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε ανακοίνωσή της, η Ινδία, η οποία ηγείται της G-20, δήλωσε ότι οι συζητήσεις βοήθησαν στην έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου σχετικά με τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, έθεσε “σχετικά ερωτήματα πολιτικής που οι φορείς χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά”.

“Εκτός από την αξιολόγηση των συνεπειών των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων στην ευρύτερη οικονομία, υπάρχει επίσης ένα υπαρξιακό ερώτημα σχετικά με το αν τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία αποτελούν πράγματι τη βέλτιστη λύση για τις υπάρχουσες προκλήσεις στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ινδίας.

Η Ινδία έχει μια μάλλον αμφιλεγόμενη θέση για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία. Το 2018 η κεντρική τράπεζα είχε αποκόψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις κρυπτογράφησης από το δίκτυο πληρωμών της χώρας και πέρυσι, ανακοίνωσε ένα νέο φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με αυτό επιβλήθηκε φόρος συναλλαγών 1% και ο οποίος έχει αποδεκατίσει τους όγκους στα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης.

Διαβάστε ακόμη

Market pass: Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι ατήσεις – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές 

ΥΠΕΝ: Τέλος σε νέες μονάδες φυσικού αερίου βάζει σχέδιο νόμου που ψηφίζεται με διαδικασίες-εξπρές

Exit mobile version