Ξεκάθαρη ήταν η νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις ιταλικές εκλογές. Η πρώτη, πια, ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας από την εποχή του Β’ ΠΠ, θα έχει την υποστήριξη της Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχοντας συγκεντρώσει το 43% των ψήφων και απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RAI.
Η Μελόνι διαδέχεται τον τεχνοκράτη Μάριο Ντράγκι ο οποίος είχε καταφέρει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα μετά από την καταστροφική πανδημία των τελευταίων 18 μηνών. Παρ’όλα αυτά, η χαρισματική 45χρονη πολιτικός έχει περιορισμένη εμπειρία διακυβέρνησης ενώ καλείται να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, δεδομένης της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Σημειωτέον πως το πλήγμα στα δημοσιονομικά της Ιταλίας και οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν αυξήσει την απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων δημοσίου άνω του 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο 1% του περασμένου Δεκεμβρίου.
«Δεν έχουμε φτάσει στο στόχο μας ακόμα. Η νίκη αυτή αποτελεί απλά το εφαλτήριό μας και θα πρέπει να αποδείξουμε πως μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», τόνισε χαρακτηριστικά η Μελόνι νωρίς το πρωί της Δευτέρας από τη Ρώμη.
Απτόητες αποδείχθηκαν οι αγορές της Ασίας από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, παραμένοντας προσηλωμένες στην πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής στερλίνας κατά 3,7% έναντι του ευρώ νωρίς το πρωί.
Τα επόμενα βήματα
Μετά από την καταμέτρηση και επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα θα συναντηθεί με τους ηγέτες των ιταλικών κομμάτων και θα ζητήσει επισήμως από την κυρία Μελόνι το σχηματισμό κυβέρνησης. Η νέα ιταλική Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου.
Η πολιτική πορεία της Μελόνι ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘90 όταν, ως ακτιβιστής των μεταφασιστικών ακροδεξιών γκρουπ, τάχθηκε ανοιχτά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μεταναστών και της LGBTQ κοινότητας. Παρά τις απόψεις αυτές, η Ιταλίδα πολιτικός έχει υποσχεθεί πως θα κρατήσει το τεράστιο ιταλικό χρέος υπό έλεγχο και δε θα αλλάξει στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Τζέφρι Γιού, αναλυτή της Bank of New York Mellon «το ερώτημα παραμένει για το αν η Μελόνι θα ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική από αυτή του Ντράγκι, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.».
Η νέα πρωθυπουργός, όμως, είναι πιθανό να αντιστρέψει ορισμένες από τις αποφάσεις του Ντράγκι, με διακύβευμα το ευρωπαϊκό πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη από την πανδημία. Σημειωτέον πως ο Ντράγκι έχει ήδη ξοδέψει 66 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά αντιστάθηκε στις πολιτικές πιέσεις για αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας της Μελόνι ενδέχεται να ανατρέψει τις αποφάσεις αυτές αλλά και να σταματήσει οποιονδήποτε εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου φορολογικού συστήματος της χώρας και του πλαισίου βελτίωσης της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας που είχε συνθέσει ο Ντράγκι.
Ιταλική πολιτική σκηνή
Το ποσοστό του άνω του 25% των ψήφων που συγκέντρωσε το κόμμα της Μελόνι διαφέρει πολύ από το 4% των προηγούμενων εκλογών του 2018.
Ο Ενρίκο Λέτα και το Κόμμα των Δημοκρατικών συγκέντρωσαν το 19% των ψήφων και είναι πια, επίσημα, αντιπολίτευση. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Κόντε συγκέντρωσε το 16% των ψήφων και πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Η Μελόνι, από την πλευρά της, θα αναγκαστεί να παρακολουθεί από κοντά τον πολιτικό της σύμμαχο Σαλβίνι ο οποίος συγκέντρωσε μόλις το 9% των ψήφων, σε σχέση με το 34% των δημοσκοπήσεων του 2019.
Σύμφωνα με την Τζόρτζια Σερουγκέτι, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου «η κυβέρνηση συνεργασίας πρόκειται σύντομα να τεσταριστεί όσον αφορά την ενότητά της, δεδομένων των εσωκομματικών εντάσεων. Κανείς δεν ανέμενε τόσο περιορισμένα ποσοστά της Λέγκας, κάτι που πρόκειται να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης».
Σημειωτέον πως ο Σαλβίνι είναι θερμός υποστηρικτής της αύξησης δανεισμού για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης, ενώ έχει πολλές φορές ταχθεί έναντι των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.
Διαβάστε ακόμα:
Νευρικότητα στα χρηματιστήρια – Η πολιτική αβεβαιότητα επιστρέφει με οδηγό την Ιταλία