Την… ανηφόρα παίρνουν οι τιμές σε μια σειρά -κρίσιμων για την οικονομία- εμπορευμάτων, καθώς η μειωμένη προσφορά αναμένεται να επηρεάσει αισθητά τις διεθνείς αγορές. Κι αυτό αφορά από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο έως τα σιτηρά, το βαμβάκι και τον… πολύτιμο καφέ.
Μόλις την Παρασκευή, για παράδειγμα, η Gazprom ανακοίνωσε την παράταση του κλεισίματος του Nord Stream 1, δηλαδή του βασικού αγωγού ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την κεντρική Ευρώπη. Αυτή η εξέλιξη, όπως ήταν φυσικό, ενέτεινε τις ανησυχίες για τα ενεργειακά αποθέματα της Γηραιάς Ηπείρου.
Αποτέλεσμα ήταν οι τιμές του φυσικού αερίου να ενισχυθούν το πρωί της Δευτέρα κατά τουλάχιστον 30%, με το ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου -ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- να κυμαίνεται στα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Την ίδια ώρα, οι χώρες – μέλη του μεγαλύτερου πετρελαϊκού καρτέλ αποφάσισαν τη μείωση της παραγωγής αργού κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες περιορίστηκαν ακόμη και κάτω των 90 δολαρίων ανά βαρέλι.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές των συμβολαίων WTI και Brent συμπλήρωσαν τον Αύγουστο τον τρίτο διαδοχικό αρνητικό μήνα, καταγράφοντας το χειρότερο σερί από το 2020, καθώς η πιθανότητα επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύει τον φόβο για μείωση της ζήτησης.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Σαουδική Αραβία (Νο.1 πετρελαιο-παραγωγική χώρα) και τα υπόλοιπα μέλη του καρτέλ τάχθηκαν υπέρ της σκόπιμης μείωσης της παραγωγής, με στόχο τον περιορισμό της διεθνούς προσφοράς και κατ’ επέκταση, την ανάκαμψη των τιμών.
Όμως, πέραν τούτων, οι αγορές εμπορεύματος έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στις ακτές του Ατλαντικού, άλλωστε, ξεκινάει η περίοδος των κυκλώνων, με τους παραγωγούς καφέ, ζάχαρης και βαμβακιού να τρέμουν το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι ισχυρές καταιγίδες απειλούν κυρίως την παραγωγή ζάχαρης σε Φλόριντα και Λουϊζιάνα (κορυφαίοι παραγωγοί στις ΗΠΑ), αλλά και την παραγωγή εσπεριδοειδών στη Φλόριντα (κορυφαίος παραγωγός φρούτων για χυμούς). Αρκετά ευάλωτη είναι και η παραγωγή βαμβακιού, καθώς οι πρόσφατες ξηρασίες έχουν ήδη πλήξει τις καλλιέργειες, οδηγώντας σε άλμα 17% τις τιμές τον Αύγουστο. Στην Κεντρική Αμερική, ταυτόχρονα, οι τυφώνες είναι πιθανό να πλήξουν τις σοδειές καφές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές.
Στη δυτική πλευρά των ΗΠΑ, αντίθετα, οι υψηλές θερμοκρασίες θέτουν σε δοκιμασία το σύστημα ηλεκτροδότησης της Καλιφόρνια, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νέων δασικών πυρκαγιών.
Η Αυστραλία, από τη μεριά της, φαίνεται ότι βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη μοίρα, καθώς ο υγρός καιρός των προηγούμενων μηνών έχει βοηθήσει στην ενίσχυση των σοδειών. Την Τετάρτη, μάλιστα, οι επίσημες αρχές θα δημοσιεύσουν τις επίσημες εκτιμήσεις για την απόδοση των φετινών καλλιεργειών.
Οπωσδήποτε, η αύξηση της παραγωγής στην Αυστραλία θα δώσει ορισμένες «ανάσες» στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε σιτηρά, εξαιτίας των αρνητικών καιρικών συνθηκών, των ξηρασιών αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.
Όσον αφορά την Κίνα, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από την ιστορική ξηρασία του Αυγούστου, τα στοιχεία του εμπορίου της προσεχούς Τετάρτης θα παράσχουν ένα πρώτο «τσεκ» στον κρίσιμο κλάδο των μετάλλων. Ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικής στήριξης στις υποδομές, με στόχο την ανάκαμψη της κατανάλωσης κατασκευαστικών υλικών, θεωρείται αβέβαιο αν θα αποδεχθεί αρκετό για να αντισταθμίσει πλήρως τον αντίκτυπο αφενός από τα διαδοχικά lockdown, αφετέρου από την κρίση στο real estate.
Διαβάστε επίσης