Με μια εντυπωσιακή κίνηση, πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον Διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι, εν μέσω της έρευνας της υπηρεσίας για ενδεχόμενη ρωσική παρέμβαση από χάκερς στις περυσινές εκλογές. Ο Τραμπ συνόδευσε την κίνησή του με την εκτίμηση ότι “η Υπηρεσία χρειάζεται νέα ηγεσία, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου”.
Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις για τον ορισμό του νέου επικεφαλής του FBI, την ώρα που οι έρευνες για τη δράση των Ρώσων χάκερς βρίσκεται σε εξέλιξη, οι οποίες έρευνες θα συμπεριλάβουν και το κατά πόσο υπήρξε συνεργασία στελεχών που βοήθησαν τον Τραμπ στην εκλογική του εκστρατεία, με την κυβέρνηση της Μόσχας με σκοπό να επηρεαστούν οι εκλογές του Νοεμβρίου υπέρ του σημερινού προέδρου. Οι Δημοκρατικοί καταδίκασαν την απόλυση του Κόμι και ζήτησαν από την κυβέρνηση να σταματήσει την έρευνα για τη Ρωσία και να ζητήσει το διορισμό ειδικού εισαγγελέα, ο οποίος να τη διεξαγάγει.
Πάντως, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο ο λόγος της απομάκρυνσης Κόμι, όπως άλλωστε δήλωσε και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ροντ Ροντενστάιν, ήταν οι χειρισμοί του FBI στην υπόθεση των ιδιωτικών e-mails της Χίλαρι Κλίντον, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή είχε ερευνηθεί την περίοδο που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Κόμι είχε δηλώσει ότι η υπόθεση της Κλίντον είχε κλείσει χωρίς να ασκηθεί δίωξη, μια κίνηση που τότε είχε προκαλέσει την εξαγριωμένη αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, συμπεριλαμβανομένου και του Τραμπ. Ο Ρόζενστάιν και ο Γενικός Εισαγγελέας Τζεφ Σέινγκς, πρότειναν την απόλυση του Κόμι, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.
“Αν και εκτιμώ πολύ το ότι με πληροφορήσατε πως σε τρεις περιπτώσεις δεν βρίσκομαι υπό καθεστώς εξέτασης, ωστόσο είμαι σύμφωνος με το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι δεν είστε σε θέση νε διοικήστε με αποτελεσματικότητα το FBI” αναφέρει μεταξύ άλλων η επσιτολή Τραμπ στον Κόμι.
Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ δήλωσε ότι με την κίνησή του αυτή, ο Τραμπ “κατέστρεψε τις έρευνες του FBI για τις σχέσεις του Λευκού Οίκου με τη Ρωσία. Από την εποχή του Γουότεργκέιτ δεν έχει υπάρξει τέτοια παρέμβαση σε Υπηρεσίες που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και από τότε δεν έχιε υπάρξει τόσο μεγάλη απειλή για τη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών”.