search icon

Bloomberg

Γιατί ο Ερντογάν βάζει στο στόχαστρο την Μπεσίκτας, την Φενερμπαχτσέ και την Γαλατασαράι

Η νομοθεσία θα αναγκάσει τα τούρκικα ποδοσφαιρικά σωματεία να μειώσουν τις δαπάνες τους, καθιστώντας δύσκολη τη μεταγραφική περίοδο και τα συμβόλαια των νέων αλλά και των παλαιών παικτών

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η Τουρκία, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα ύψη, τους ξένους επενδυτές να αποχωρούν – όπως συνέβη με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία της Volkswagen και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

Τώρα η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει φραγμούς και να κόψει «μαχαίρι» τα όποια παράθυρα του νόμου μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς, προκειμένου να λάβει «ζεστό» κρατικό χρήμα.

Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο μπήκαν τα ποδοσφαιρικά σωματεία, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει τη θέσπιση νέων νόμων με απώτερο σκοπό να μπλοκάρει τα ανώτερα στελέχη να δανείζονται παίκτες άλλου συλλόγου –  των οποίων η πληρωμή προκύπτει από την ετήσια κρατική χρηματοδότηση – και εφόσον κρίνεται απαραίτητο να επιβαρύνει οικονομικά αποκλειστικά τον σύλλογο που επιθυμεί να τον αποκτήσει.

Η πρόταση πιθανότατα θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας τον επόμενο μήνα και αποτελεί μέρος των προσπαθειών για τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών από αθλητικούς συλλόγους.

Η νομοθεσία θα αναγκάσει τα τούρκικα ποδοσφαιρικά σωματεία να μειώσουν τις δαπάνες τους, καθιστώντας δύσκολη τη μεταγραφική περίοδο καθώς πολλά συμβόλαια βρίσκονται ακόμη στον αέρα,  όπως αυτό του Μesut Ozil, του πρώην αστέρα της Άρσεναλ και του νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου που μόλις υπέγραψε συμβόλαιο με τη Fenerbahce.

Ο σύλλογος με έδρα την Κωνσταντινούπολη και οι αντίπαλοι του, Galatasaray και Besiktas, πλήρωσαν εκατομμύρια δολάρια στο παρελθόν σε ποδοσφαιρικούς αστέρες, όπως ο Didier Drogba, ο Roberto Carlos και ο Robin van Persie. Ωστόσο, οι ομάδες απέτυχαν να αυξήσουν αντίστοιχα τα έσοδά τους συσσωρεύοντας τραπεζικό χρέος περίπου 2 δισ. ευρώ.

«Το να καθιστούμε τις διοικήσεις των σωματείων υπεύθυνες για το χρέος των συλλόγων τους είναι μια σημαντική  κίνηση», δήλωσε ο Σάνκλακλι, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Ο ίδιος θεωρεί πως το νομοσχέδιο θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές σε τοπικά σωματεία.

Σύμφωνα με το Bloomberg είναι ήδη γνωστό ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και πρόκειται  κατατεθεί αλλά η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος και αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο..

Οι Big Four

Όλα τα μεγάλα ποδοσφαιρικά σωματεία της Τουρκίας βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με δανειστές για την αναδιάρθρωση των  δανείων τους.  Τα τέσσερα εισηγμένα στο Χρηματιστήριο κλαμπ – Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas και Trabzonspor – οφείλουν συνολικά 893 εκατ. δολάρια, περίπου το τριπλάσιο των ετήσιων εσόδων τους.

Η εθνική αρχή ποδοσφαίρου έβαλε ένα όριο για το πόσες ομάδες μπορούν να ξοδέψουν σε δανεικούς παίκτες ή ακόμα και σε μεταγραφές, σε μια προσπάθεια να φέρει την οικονομική πειθαρχία στον κλάδο, καθώς η έλλειψη σταθερής προόδου στους ευρωπαϊκούς αγώνες, οδήγησε σε χάσμα μεταξύ των εσόδων και των εξόδων των σωματείων.

Διαβάστε ακόμη:

Το «σχέδιo – ανάσα» για την οικονομία που θα παρουσιαστεί στους θεσμούς

Ελλάκτωρ: Η ώρα των αποφάσεων για τους εφοπλιστές μία μέρα πριν από την γενική συνέλευση

Eτσι θα μεταμορφωθεί το πρώην Εsperia στη Σταδίου

Exit mobile version