search icon

Bloomberg

Γιατί μειώθηκαν κατά $1 τρισ. τα επιχειρηματικά deals το 2023

Η χειρότερη επίδοση της τελευταίας 10ετίας, με τις εξαγορές / συγχωνεύσεις να μειώνονται κατά 42% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2022 - Βουτιά και στις IPOs - Πώς εξηγείται η απότομη καθίζηση

Απογοητευτική αποδεικνύεται η φετινή χρονιά για τις εταιρικές συμφωνίες, με την αξία των εξαγορών – συγχωνεύσεων και των Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPOs) να κάνει «βουτιά» κατά σχεδόν 1 τρισ. δολάρια, στο χειρότερο έτος της τελευταίας 10ετίας.

Τα παραπάνω νούμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αποτελούν συνέπεια των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, της αύξησης του κόστους δανεισμού αλλά και των εντεινόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων. Την ίδια στιγμή, οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας έρχονται να επιτείνουν την αβεβαιότητα.

«Τα deals καθυστερούν» επιβεβαιώνει ο Ντομινίκ Λέστερ, στέλεχος της Jefferies Financial Group. «Τα διοικητικά συμβούλια δυσκολεύονται να αποτιμήσουν τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κλείσουν μια συναλλαγή».

Αυτήν την στιγμή, ο αριθμός των deals είναι μειωμένος κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, με την αξία τους να ανέρχεται σε μόλις 1,3 τρισ. δολάρια. Εάν εξαιρέσουμε το πανδημικό 2020, πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό της τελευταίας 10ετίας.

Όπως προαναφέρθηκε, η έλλειψη φθηνής χρηματοδότησης, ως απόρροια της αύξησης των επιτοκίων, αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες για την καθίζηση των εταιρικών συμφωνιών. Συχνές είναι, δε, και οι διαφωνίες μεταξύ πωλητών και αγοραστών για το αντίτιμο.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, συγχωνεύσεις και εξαγορές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είτε «πάγωσαν», είτε κατέρρευσαν. Από τη συγχώνευση των δορυφορικών εταιρειών SES – Intelsat έως την πώληση της μεξικανικής μονάδας της Citigroup.

«Βουτιά» και στις IPOs

Εξίσου απογοητευτική είναι η εικόνα στις δημόσιες εγγραφές, με τις εταιρείες να έχουν αντλήσει μόλις 68 δισ. δολάρια με τη διαδικασία των IPOs στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Πρόκειται για ένα ποσό χαμηλότερο κατά τουλάχιστον 1/3 σε σχέση με πέρυσι. Τα τελευταία 15 χρόνια, μόνο το 2016 είχε καταγραφεί χειρότερη επίδοση.

Η εξήγηση αυτής της κάμψης είναι παρόμοια με την αντίστοιχη των εξαγορών – συγχωνεύσεων: Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και αναντιστοιχία στις αποτιμήσεις μεταξύ εταιρειών και επενδυτών.

«Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι ότι περιμένουμε ύφεση. Ο χρόνος αυτής της ύφεσης αποτελεί την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας» εξηγεί η Στέφανι Νίβεν, αναλύτρια στη λονδρέζικη Ninety One. «Γι’ αυτό οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί. Οι αγορές δεν έχουν επαρκώς αποτιμήσει την ύφεση».

Οι αδύναμες επιδόσεις ορισμένων από των πλέον εμβληματικών IPOs, όπως της γερμανικής Ionos SE και της ιταλικής Lottomatica Group, αναμφίβολα, δεν βοήθησαν την κατάσταση.

«Αυτό που χρειάζεται η αγορά των IPOs είναι 10-15 καλά deals» σχολιάζει ο Τόρστεν Παουλί, αναλυτής της Bank of America. «Βλέπουμε ότι σιγά – σιγά ξεκινάει η προετοιμασία για τις συμφωνίες του 2024, αλλά οι εκδότες ζητούν λογικές αποτιμήσεις».

Η σημερινή εικόνα απέχει παρασάγγας από τη χρονιά – ρεκόρ του 2021, όταν υλοποιήθηκαν deals αξίας άνω των 5 τρισ. δολαρίων, ως απόρροια του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων και χρηματιστηριακής φρενίτιδας.

Τα θετικά σημάδια

Ακόμη και έτσι, όμως, δεν χρειάζεται να τα βάφουμε όλα «μαύρα».

Στη Μέση Ανατολή, τα «πλούσια» κρατικά επενδυτικά ταμεία συνεχίζουν το μπαράζ εξαγορών στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη διεθνή επιρροή τους και να βελτιώσουν το προφίλ τους.

Ενδεικτική είναι η δραστηριότητα για το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο έχει προβεί σε μια σειρά deals, τα οποία καλύπτουν δεκάδες κλάδους της οικονομίας. Το ίδιο συμβαίνει και με την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (QIA), η οποία αγοράζει ό,τι βρει στην Ευρώπη.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε αρκετές συμφωνίες από τη Μέση Ανατολή. Πολλές χώρες δεν ενδιαφέρονται μόνο για προσοδοφόρες επενδύσεις, αλλά είναι πρόθυμες να δημιουργήσουν στρατηγικούς “πρωταθλητές”» επισημαίνει ο Ρόβιν Ρουσό, αναλυτής της Citigroup.

Διαβάστε ακόμα

Μητσοτάκης: Το σχέδιο για την επόμενη μέρα – Σταθερά και τολμηρά βήματα για τις μεταρρυθμίσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για την Κομουνδούρου – Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Σπίτι μου: Ξεκινά η εκταμίευση στα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version