search icon

Bloomberg

Γιατί μια pub στο πουθενά, κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο

Αν έπρεπε να περιγράψετε ένα εστιατόριο που ο ιδιοκτήτης του το θεωρεί ως το καλύτερο στον κόσμο, ίσως να σκεφτείτε ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστά λαμπερό.

Αν έπρεπε να περιγράψετε ένα εστιατόριο που ο ιδιοκτήτης του το θεωρεί ως το καλύτερο στον κόσμο, ίσως να σκεφτείτε ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστά λαμπερό.

Έχω φάει σε έξι τέτοια εστιατόρια, που έχουν χρησιμοποιήσει αυτόν τον τίτλο. Τα ταξίδια μου με πήγαν σε ένδοξες τοποθεσίες, από μια βίλα πάνω σε λόφο με θέα τη θάλασσα στην Καταλονία, μέχρι τους δρόμους της Μόντενα στην Ιταλία.

Ποτέ δεν περίμενα να ταξιδέψω σε ένα χωριό για να γευματίσω σε μια παμπ, βαθιά στην ύπαιθρο της βόρειας Αγγλίας. Φτάσαμε σε ένα στενό δρόμο – όπου το πρώτο πράγμα που βλέπεις όταν τελικά φθάνεις είναι μια ομάδα ντόπιων που απολαμβάνει μια πίντα μπύρας σε έναν πάγκο στο ύπαιθρο.

Το Black Swan στο Oldstead κέρδισε τον τίτλο την περασμένη εβδομάδα στα Βραβεία Εστιατόρια- προτιμήσεις των ταξιδιωτών του TripAdvisor. Αυτό είναι μάλλον διαφορετικό και (ας το παραδεχτούμε) πολύ λιγότερο αξιοσημείωτο από τον τίτλο που παραδίδεται ετησίως από τα βραβεία μεταξύ των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, τα οποία παρακολουθούνται στενά από τον κόσμο της ιδιαίτερης εστίασης.

Στην πραγματικότητα, μοιάζει να μπορεί να αλλάζει σχεδόν τη ζωή για τον σεφ Tommy Banks και την οικογένειά του.

“Αν είμαι ειλικρινής, όταν κάποιος μου είπε, νόμιζα ότι ακούγεται σαν ένα κομμάτι μιας παρωδίας, ή κάποιου είδους απάτη”, ανέφερε η Banks σε μια συνέντευξη στο λιθόστρωτο μπαρ, που έχει τοίχους με επένδυση και μαυροπίνακα με κοκτέιλ. «Ποτέ δεν φανταζόμασταν πόσο μεγάλο θα γίνει. Τα πράγματα τρελάθηκαν. Το τηλέφωνο κτυπούσε δαιμονισμένα και τα ηλεκτρονικά μηνύματα, έρχονταν, έρχονταν, χωρίς τελειωμό. Πραγματοποιήσαμε 1.200 κρατήσεις σε τέσσερις ώρες και αυτό μας έχει γεμίσει για το υπόλοιπο της χρονιάς. Υπήρχαν δημοσιογράφοι έξω όταν ήρθα το πρωί για να μαγειρέψουν πρωινό και είχαμε μεγάλα βαν τηλεόρασης όλη την ημέρα. Είχαμε 90.000 άτομα στην ιστοσελίδα μας σε ένα απόγευμα”.

Τι μπορείτε να δοκιμάσετε στο “Μαύρο Κύκνο”; Στην πραγματικότητα, δεν έχετε επιλογή!

Η μόνη επιλογή είναι ένα μενού γευσιγνωσίας, αξίας £95 ($126) που εστιάζει στην τοπική παραγωγή, ένα μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από την ύπαιθρο που βρίσκεται γύρω από την παμπ και κάποια από αυτά από τον κήπο που είναι στο πίσω μέρος. Οι γονείς του Banks, οι οποίοι είναι αγρότες, αγόρασαν την παμπ στο Βόρειο Γιορκσάιρ και την μεταμόρφωσαν σε εστιατόριο. Ο Tommy Banks είναι επικεφαλής σεφ, ενώ ο αδελφός του James τρέχει το μπροστινό μέρος του σπιτιού. Η οικογένεια έχει εκτραφεί γύρω από το Oldstead για γενιές. Η κύρια τραπεζαρία είναι ένας μικρός επάνω χώρος πάνω από το μπαρ, με γυμνά τραπέζια και χαμηλή οροφή που υποστηρίζονται από δοκούς όπου μπορεί να χτυπήσετε το κεφάλι σας.

Όταν επισκέφθηκα το Σάββατο, το γεύμα ξεκίνησε τα πρώτα: ένα σνακ γαρίδας σε ένα μπολ με ελαιόλαδο, με καραμελωμένο τυρόγαλο και φράουλα που είχε υποστεί ζύμωση. Στη συνέχεια το επόμενο ήταν ένα είδος ζυμαρικού, με πόδια κοτόπουλου τυλιγμένο σε brioche και το τρίτο από τα ορεκτικά, ένα ακατέργαστο μοσχάρι, σβησμένο με μπύρα, με τριμμένα κάστανα και καπνιστό μυελό των οστών.

Το πρώτο από τα τέσσερα κυρίως πιάτα ήταν ο μπακαλιάρος γεμάτος με τριμμένο ψητό κουνουπίδι, που σερβίρεται σε σάλτσα μαϊντανού, με το σωστό μείγμα μαλακού και τραγανού. Στη συνέχεια υπήρχε ένα όμορφο πιάτο κριθαριού Crapaudine, βρασμένο αργά σε λίπος βοδινού, γεμάτο με παντζάρια πίκλες, καπνιστό κρασί, τυρόπηγμα κατσίκας και λινάρι. Προσωπικά δεν μου αρέσουν τα παντζάρια, αλλά αυτό είχε σχεδόν γλυκύτητα και υφή σαν καραμέλα, τα στοιχεία τέλεια ισορροπημένα.

Exit mobile version