Σχεδόν έτοιμο να ξεκινήσει τις εργασίες του είναι το ίδρυμα που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Ουκρανία με έσοδα 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την πώληση της Τσέλσι από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ωστόσο η διαδικασία έγκρισης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο.
“Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και περιμένουμε απλώς την έγκριση”, δήλωσε ο Μάικ Πένροουζ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Unicef στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου για το νέο ίδρυμα. “Υπάρχουν πολυπλοκότητες και καθυστερήσεις που βασίζονται στην πολιτική έγκριση τόσο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ όσο και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου”, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο Πένροουζ είπε ότι η ομάδα του είχε συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για τη δημιουργία του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης του Γενικού Γραμματέα του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων Γιαν Έγκελαντ ως προέδρου και μιας διεθνούς λίστας υποψηφίων για ένα επταμελές συμβούλιο. Αρνήθηκε να αποκαλύψει ονόματα, λέγοντας ότι είναι όλοι άνθρωποι που εργάζονται στον φιλανθρωπικό τομέα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Πένροουζ είπε ότι έχει καταρτίσει μια μικρή λίστα με διαχειριστές επενδύσεων για την επίβλεψη των χρημάτων.
“Δεν πρόκειται να λάβουμε καμία απόφαση μέχρι να μάθουμε ότι τα χρήματα έρχονται”, είπε ο Penrose. “Δεν θέλουμε να καταλήξουμε με μια φιλανθρωπική οργάνωση, αλλά χωρίς χρήματα”.
Πέρυσι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απελευθέρωσε περίπου 200.000 λίρες με στόχο να χρηματοδοτήσει τα νομικά και διοικητικά έξοδα για την ίδρυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης και να προσλάβει εμπειρογνώμονες για να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την ανάπτυξη των κεφαλαίων. Το ίδρυμα σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε ανθρωπιστικά έργα που υποστηρίζουν ιατρικά, εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα στέγασης για Ουκρανούς, είπε ο Πένροουζ.
Ο Αμπράμοβιτς πούλησε τον ποδοσφαιρικό σύλλογο σε μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Αμερικανού επενδυτή Todd Boehly τον Μάιο του 2022, αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δεσμούς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πώληση, τα κεφάλαια παραμένουν δεσμευμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου και κανένα ποσό από αυτά δεν έχει φτάσει στην Ουκρανία.
Η ΕΕ έχει παράσχει στα ενδιαφερόμενα μέρη νομική σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι δικές της κυρώσεις και δεν αναμένεται να χρειαστεί περαιτέρω δουλειά από την πλευρά τους, δήλωσε στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Οι πρακτικές λεπτομέρειες της δωρεάς έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά περίπλοκες και πολλά εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν προτού η Ουκρανία να μπορέσει να δει τα χρήματα, σύμφωνα με άλλο άτομο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Δεν είναι σαφές πότε θα συμβεί αυτό.
Η εφημερίδα Telegraph ανέφερε τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν κοντά στο να παραδώσει τα έσοδα στο ίδρυμα και ότι οι διευθετήσεις ήταν πιθανώς μερικές εβδομάδες μακριά.
Ένα ανεξάρτητο ίδρυμα ιδρύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διαχείριση και τη διανομή των κεφαλαίων του Αμπράμοβιτς. Οι ανθρωπιστικοί εμπειρογνώμονες εκτός της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία, η οποία αποδεικνύεται περίπλοκη, είπε το πρόσωπο που γνωρίζει τη δομή.
Νομικοί κίνδυνοι
Το σχέδιο είναι τα έσοδα να μεταφερθούν στο ίδρυμα με επικεφαλής τον Πένροουζ. Μόλις οριστικοποιηθεί το ίδρυμα, θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση για άδεια πρόσβασης στα κεφάλαια από το Γραφείο Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων, το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι υπεύθυνο για τις κυρώσεις, είπε το άτομο.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει στη συνέχεια να αξιολογήσει την αίτηση άδειας έναντι των κινδύνων παράκαμψης των κυρώσεων, είπε το άτομο. Η όλη διαδικασία πιθανότατα θα πάρει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί.
Η χρήση περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις είναι ένα νομικά περίπλοκο ζήτημα, καθώς τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ διερευνούν τρόπους κατάσχεσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη χρήση τους για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η ΕΕ εισήγαγε πρόσφατα υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και οι νόμοι της επιτρέπουν να επενδύει παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για να βοηθήσει το Κίεβο. Ωστόσο, η εφαρμογή παρόμοιου μηχανισμού στα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ιδιωτών και οντοτήτων θα μπορούσε να αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι περιορισμοί έχουν σχεδιαστεί για να είναι προσωρινοί.
Ξεχωριστά, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 26 εκατομμυρίων δολαρίων που υπόκεινται σε κυρώσεις από τον Αμπράμοβιτς, με τα έσοδα από την κατάσχεσή τους να χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και να αποζημιωθούν τα θύματα του πολέμου.
Τα ταμεία της Τσέλσι είναι μια διαφορετική περίπτωση καθώς ο ίδιος ο Αμπράμοβιτς πρότεινε τη δημιουργία του φιλανθρωπικού ιδρύματος όταν ανακοίνωσε ότι πουλούσε την ποδοσφαιρική ομάδα.
Διαβάστε ακόμη:
Όμιλος Quest: Βλέπει έσοδα 1,5 – 2 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας και νέες εξαγορές (pics)
ΑΑΔΕ: «Άδειασαν» μισό εκατομμύριο λογαριασμοί το 2022 για χρέη στην εφορία
Γιατί η Fitch αναβάθμισε τη Μυτιληναίος – Ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα η εταιρεία