Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρόκειται να αγνοήσει την τελευταία αύξηση του πληθωρισμού γύρω στο 75% αυτό το μήνα, παρατείνοντας πιθανότατα την παύση των επιτοκίων, την οποία δικαιολογεί εστιάζοντας σε πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Τα υψηλότερα ονομαστικά επιτόκια μεταξύ των χωρών του γκρουπ των G20 τροφοδοτούν μια οικονομία που έχει να αντιμετωπίσει ένα από τα ταχύτερα επίπεδα πληθωρισμού στον κόσμο.

Σε μια σπάνια κατάσταση για την Τουρκία, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονται παρά τη μακρά και αδιάκοπη περίοδο αύξησης των τιμών.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε τροχιά επιβράδυνσης, οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν τον δείκτη αναφοράς τους στο 50% κατά τη διάρκεια της επόμενής τους συνεδρίασης. 

Τράπεζες από την UBS Group AG έως την Citigroup Inc. προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μια δεύτερη συνεχόμενη παύση είναι απίθανο να σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πλησιάζουν στο να γίνουν λιγότερο επιφυλακτικοί, μόλις ένα μήνα αφότου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Φατίχ Καραχάν υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να συγκρατήσει τις τιμές περιορισμένες και στη συνέχεια αναθεώρησε προς τα πάνω τον πληθωριστικό στόχο της κεντρικής τράπεζας ως το τέλος του έτους στο 38%.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι ακόμα πιθανές, σύμφωνα με τράπεζες όπως η Morgan Stanley και η HSBC Holdings Plc. 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση της δυναμικής του πληθωρισμού μέχρι τον Ιούνιο, «μπορεί να δικαιολογηθεί κάποια συζήτηση για περαιτέρω σύσφιξη», ανέφερε σε έκθεσή του ο οικονομολόγος της HSBC, Μελίς Μέτινερ.

«Οι επερχόμενες ανακοινώσεις του ΔΤΚ είναι πιθανό να είναι κρίσιμες», τόνισε. «Εάν η τάση βελτίωσης που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο συνεχιστεί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα σχετικά με τη διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερό σημείο, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι η προτίμησή τους».

Σύμφωνα με την οικονομολόγο του Bloomberg Economics, Σελβά Μπαχάρ Μπαζίκι, «με το επιτόκιο πολιτικής να παραμένει σταθερό αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα στηριχθεί περαιτέρω στα εναλλακτικά εργαλεία της. Από αυτή την άποψη, οι αναθεωρήσεις του εργαλείου της για τις απαιτήσεις των τραπεζικών αποθεματικών, τα ανώτατα όρια πιστωτικής ανάπτυξης και οι τραπεζικοί κανονισμοί είναι όλα στο παιχνίδι για να βοηθήσουν στη διατήρηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών σε περιοριστικό επίπεδο».

Η πορεία της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας είναι πιο ξεκάθαρη αφού ξεπέρασε μια περίοδο αναταραχής ενόψει των τοπικών εκλογών στα τέλη Μαρτίου, η οποία διέβρωσε τα συναλλαγματικά αποθέματα και άσκησε πίεση στο τοπικό νόμισμα. 

Η τουρκική λίρα έχει ανατιμηθεί ελαφρώς από τότε, με την κεντρική τράπεζα να βελτιώνει απότομα τα καθαρά αποθέματά της – εξαιρουμένων των swaps με εμπορικούς δανειστές – καθώς οι εισροές αυξήθηκαν.

Πάραυτα, ενώ η πιστωτική ανάπτυξη της λίρας έχει επιβραδυνθεί και η απο-δολαριοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, ο δανεισμός σε συνάλλαγμα επεκτείνεται με ταχύτερο ρυθμό.

«Η σταθερότητα του συναλλάγματος επιτρέπει την ανάληψη περισσότερων κινδύνων», δήλωσε σε σημείωμά του ο οικονομολόγος Ζουμρούτ Ιμάμογλου της Bank of America Corp. 

«Αν και τα μακροπροληπτικά μέτρα ήταν πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά την αύξηση των δανείων σε λίρες, η κεντρική τράπεζα μπορεί να εισάγει νέα μέτρα για να περιορίσει την αύξηση των δανείων σε ξένο νόμισμα και τις δαπάνες για πιστωτικές κάρτες, αν η αδράνεια του πληθωρισμού αποδειχθεί ισχυρότερη από ό,τι αναμένεται τους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε.

Σε περίπτωση που τα επιτόκια πολιτικής παραμείνουν σταθερά για το προσεχές μέλλον, το επίκεντρο θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο σε μια προγραμματισμένη δημοσιονομική προσαρμογή και σε εναλλακτικά εργαλεία σύσφιξης.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Χάντε Κουτσούκ, δήλωσε ότι τα πρόσθετα μέτρα θα επικεντρωθούν στη ρευστότητα με πιθανά βήματα όπως η αύξηση του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών «για τη στήριξη της μετάδοσης του επιτοκίου πολιτικής στο διατραπεζικό επιτόκιο και στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες».

Υπάρχουν παράλληλα και άλλες προκλήσεις. Οι καταναλωτικές δαπάνες και ο πληθωρισμός του τομέα των υπηρεσιών παραμένουν υπερβολικά ισχυροί για τις προτιμήσεις των αξιωματούχων. 

Ο Καραχάν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική – η οποία λειτουργεί με καθυστέρηση όσον αφορά την επίδρασή της στην πραγματική οικονομία – θα βοηθήσει στον περιορισμό της εγχώριας ζήτησης κατά το β’ εξάμηνο του έτους.

«Δεν έχουμε παρατηρήσει ακόμη σημαντική επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης και του πληθωρισμού», δήλωσε ο Κουτσούκ. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω αυξήσεις έναντι των κινδύνων στην προβλεπόμενη πορεία αποπληθωρισμού».

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το λιμάνι του Λαυρίου

Microsoft: 3 στους 4 εργαζόμενους χρησιμοποιούν πλέον AI στην εργασία τους

LAMDA Development: Στη λίστα του TIME με τις 100 πιο επιδραστικές εταιρείες στον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ