Φιλιππινέζοι «χασάπηδες» στο Λονδίνο; Γιατί όχι, απαντά ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ξόδεψε 4 εκατ. στερλίνες για να προσλάβει κρεοπώληδες από τη χώρα της Ασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργαζόμενων.
Ο λόγος για την Cranswick, η οποία εφοδιάζει με χοιρινό και κοτόπουλο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σ’ όλη τη χώρα. Η βρετανική εταιρεία, σύμφωνα με το Bloomberg, προσέλαβε συνολικά 400 «χασάπηδες», οι οποίοι ταξίδεψαν από τις Φιλιππίνες για να εργαστούν στο Ην. Βασίλειο.
Κι αυτό, διότι αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε υπαλλήλους, μετά τη φυγή αρκετών Ευρωπαίων μεταναστών. Μια εξέλιξη, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το Brexit.
«Είναι απολύτως απαραίτητο, αν θέλουμε φαγητό στο πιάτο μας» δηλώνει ο επικεφαλής της Cranswick, Άνταμ Κουτς. «Φυσικά ήταν πολύ ακριβό να τους φέρουμε, αλλά θεωρήθηκε προτιμότερο από το να εκτροχιάσουμε την παραγωγή».
Ο Τζέιν Άρνολντ από την Ένωση Τροφίμων και Ποτών (FDF) τονίζει, επικουρικά, ότι όλος ο κλάδος υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού, παρά τις σημαντικές προσπάθειες των εργοδοτών να προσελκύσουν εργαζόμενους, προσφέροντας υψηλότερους μισθούς και ευέλικτα ωράρια. Μέσα στην εβδομάδα, ο Τόνι Ντάνκερ, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερους ξένους εργαζόμενους, προκειμένου να γλιτώσει την ύφεση (εκτιμήσεις για ύφεση 1,4% το 2023).
Οι ελλείψεις εργαζομένων έχουν αναγκάσει τις βρετανικές εταιρείες να στραφούν σε εναλλακτικές μεθόδους πρόσληψης. Ενδεικτικά, η Halfords Group έχει ξεκινήσει μια καμπάνια πρόσληψης 1.000 νέων τεχνικών, ηλικίας άνω των 50 ετών.
Έως το Ην. Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε., το 65% των εργαζόμενων της Cranswick προερχόταν από χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό έχει κατρακυλήσει, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει έλλειμμα έως και 25% σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Τι γεύση έχει η χρυσή μπριζόλα του Salt Bae; H αλήθεια για τον βρώσιμο χρυσό