Οι Βρετανοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις διακοπές τους, ωστόσο η στερλίνα έχει μπει σε ένα ατέρμονο καθοδικό σπιράλ έναντι του ευρώ, γεγονός που καθιστά τον προϋπολογισμό των Βρετανών τουριστών αρκετά πιο σφιχτό από όσο θα ήθελαν.
Η στερλίνα έχει υποχωρήσει άνω του 5% έναντι του κοινού νομίσματος μετά από 10 συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, και ως εκ τούτου οι Βρετανοί τουρίστες (σσ. ιδιαίτερα τακτικοί επισκέπτες και στη χώρα μας) έχουν ένα σαφές συναλλαγματικό μειονέκτημα.
Μάλιστα το βρετανικό νόμισμα έχει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ 32 νομισμάτων που εξετάζει το Bloomberg το τελευταίο τρίμηνο.
«Θα ήταν ευχής έργο αν ο κόσμος ειχε προβλέψει να αλλάξει συνάλλαγμα τον περασμένο Μάρτιο που η στερλίνα ήταν ακόμη ψηλά», αναφέρει ο Phil McHugh, trader της Currencies Direct Ltd, που συμπληρώνει πως και ο ίδιος δεν γνωρίζει να θα μπορέσει να «ξεφύγει» για καμιά – δυο εβδομάδες διακοπών.
Η λίρα Αγγλίας έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα για το 2019, ωστόσο στη συνέχεια έφτασε σε χαμηλά που είχαμε ξαναδεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.
Το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, ενώ και οι δυο πιθανοί διάδοχοί της αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει η χώρα από την ΕΕ και χωρίς συμφωνία.
Και τα οικονομικά στοιχεία έχουν αρχίσει να γίνονται πιο ζοφερά, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας παραμένει επιφυλακτική για το outlook.
Η στερλίνα έχει υποχωρήσει κοντά στο 0,90:1 έναντι του ευρώ και στο 1,25 έναντι του δολαρίου.
Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής του τομέα συναλλάγματος της Amundi Asset Management, Andreas Koenig, η έλλειψη σαφήνειας αναφορικά με το Brexit, ενόψει και της 31ης Οκτωβρίου που λήγει το τελεσίγραφο της ΕΕ, σημαίνει ότι είναι ακόμα υπερβολικά επικίνδυνο να ανοίγει κανείς θέσεις σε στερλίνα.