Σε μια εξαιρετικά σημαντική συμβολική κίνηση προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προκειμένου να στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις σαφές μήνυμα για την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης της στη δυνατότητα της χώρας να αποκαταστήσει τα αποθέματα της σε ξένο συνάλλαγμα.
Έτσι, λοιπόν ανακοίνωσε πως επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία μια κατάθεση ύψους 5 δισ. δολαρίων στην οποία είχε προχωρήσει το Ριάντ προκειμένου να βοηθήσει τις αρχές να εξισορροπήσουν τις τότε συνεχείς εκροές σε ξένο συνάλλαγμα.
Η συμφωνία για την κατάθεση των εν λόγω κονδυλίων είχε γίνει τον Μάρτιο του 2024 μεταξύ των τουρκικών αρχών και του Saudi Fund For Development.
Η απόφαση για την επιστροφή των χρημάτων ήρθε να επιβεβαιώσει την σταθεροποίηση της οικονομίας και της λίρας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τα τουρκικά assets μετά την αλλαγή της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από πέρυσι, με την έναρξη της νέας προεδρικής θητείας του Ερντογάν.
Ειδικά η ανάκτηση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα ήταν από τις βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ.
«Τα αποθέματα μας έχουν ενδυναμωθεί σαν αποτέλεσμα των αυξημένων εισροών ξένων κονδυλίων, την αντιστροφή της δολαριοποίησης και τον περιορισμό των ξένων χρηματοπιστωτικών αναγκών με το (οικονομικό μας) πρόγραμμα» τόνισε χαρακτηριστικά, νωρίτερα, ο Μεχμέτ Σιμσέκ.
Διευκρίνισε δε, πως παρά την επιστροφή των χρημάτων στο Ριάντ η στενή διμερής συνεργασία σε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα θα συνεχιστεί.
Η στροφή της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής σε ορθολογιστικά μονοπάτια βοήθησε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τις συναλλαγματικές υποχρεώσεις της σε ξένο συνάλλαγμα σε ρυθμό ρεκόρ και να αρχίσει να «ξαναχτίζει» εκ νέου τα αποθέματα της.
Ειδικά μετά και τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι εγχώριοι επενδυτές έχουν αποσύρει 11,5 δισ. δολάρια από λογαριασμούς που τελούσαν υπό κυβερνητική εγγύηση, οι οποίοι υπόσχονταν να αποζημιώσουν τους επενδυτές για όποιες απώλειες κατέγραφαν από τις διακυμάνσεις σε ξένο συνάλλαγμα.
Αντιστοίχως υπολογίζεται ότι οι εισροές ξένων επενδύσεων προς τις τουρκικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και προς κρατικά ομόλογα εκτινάχθηκαν στα 18 δισ. δολάρια.
Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ότι η Deutsche Bank AG χαρακτήρισε την αγορά ομολόγων σε λίρα ως την πιο ελκυστική συναλλαγή της χρονιάς μεταξύ των αναπτυσσόμενων αγορών.
Πρόκειται για ένα σαφές «σημάδι εμπιστοσύνης», επεσήμανε ο Τιμ Άς της RBC BlueBay Asset Management προσθέτοντας ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση με τα καθαρά της αποθέματα να είναι πλέον θετικά».
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics, η Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε περίπου 80 δισ. δολάρια στα αποθεματικά της μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο. Στις αρχές Ιουλίου, τα καθαρά αποθέματα βρίσκονταν περίπου στα 15 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα αρνητικά αποθέματα ύψους περίπου 60 δισ. δολάρια που υπολογίζονταν πριν τις εκλογές του Μαρτίου.
«Έχουμε σε μεγάλο βαθμό εκμηδενίσει τα swaps με τις εγχώριες τράπεζες και πλέον επανεξετάζουμε τις συμφωνίες καταθέσεων με τους διεθνείς μας εταίρους» είχε υποστηρίξει προφητικά, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, τον περασμένο μήνα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Φατίχ Καραχάν.
Διαβάστε ακόμη
Γιάννης Στουρνάρας: Τι θα κόστιζε στις συστημικές τράπεζες η μη δημιουργία του 5ου πόλου
UniCredit: Έβαλε στα ταμεία της €228 εκατ. από κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Παρίσι: 1 στα 4 δημόσια Wi-Fi είναι επισφαλές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ