Απαισιοδοξία και κατάθλιψη φαίνεται πως κυριαρχεί στην ρωσική ελίτ, όσον αφορά την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, με τους πιο αισιόδοξους ολιγάρχες να προβλέπουν πως το καλύτερο σενάριο για τη Ρωσία θα είναι το «πάγωμα» της σύγκρουσης.
Πολλοί εκ των γνωστών και μη ονομάτων της ρωσικής ελίτ έχουν κουραστεί από τον πόλεμο και θέλουν να συνεχιστεί, αν και αμφιβάλλουν πως ο Πούτιν συμμερίζεται τις ανησυχίες τους. Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και κανείς δε θέλει να αντιταχθεί ανοιχτά στον Ρώσο Πρόεδρο, η πάλαι ποτέ απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και την ηγεσία του έχει περιοριστεί.
Το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με αποκλειστικές, ανώνυμες πηγές του πρακτορείου, είναι πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε ειρηνευτική διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη του έτους, κρατώντας ορισμένες από τις περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες έχει καταλάβει, ως μία «Πύρρειο νίκη».
«Υπάρχει ασυμφωνία στην ελίτ. Φοβούνται πως θα αποτελέσουν τους αποδιοπομπαίους τράγους γι αυτόν τον ανόητο πόλεμο», τόνισε ο Κίριλ Ρογκόφ, πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης ο οποίος έφυγε από τη χώρα μετά την κήρυξη του πολέμου και τώρα πια ηγείται του think tank Re: Russia στη Βιέννη. «Προκαλεί έκπληξη το πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό της ελίτ η οποία πιστεύει πως ο Πούτιν θα χάσει τον πόλεμο».
Η ρωσική ελίτ ενδέχεται, πια, να βρεθεί σε έναν κυκεώνα κατηγοριών όσον αφορά την αποτυχία στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει ακόμα μία ουκρανική αντεπίθεση η οποία υποστηρίζεται από οπλικά συστήματα της Δύσης, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν και καταγράφουν τεράστιες απώλειες.
Η καταστροφή στο τεράστιο ουκρανικό φράγμα την περασμένη Τρίτη έχει επίσης περιπλέξει την κατάσταση, πλημμυρίζοντας μεγάλο μέρος του πεδίου μάχης.
Παράλληλα, οι επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και ακόμα και στη Μόσχα έχουν αυξήσει την ανασφάλεια που νιώθει η ελίτ. Η σύγκρουση στην περιοχή Μπέλγκοροντ στα σύνορα με τη Ρωσία έχει, επίσης, πλήξει την εικόνα του Πούτιν ως προστάτη της ρωσικής κυριαρχίας.
Ακόμα και ορισμένοι οι οποίοι υποστήριζαν την εισβολή έχουν, πια, χάσει την αισιοδοξία τους και έχουν αρχίσει να «τρώγονται» μεταξύ τους, όπως φάνηκε πρόσφατα και από την ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του ιδρυτή του μισθοφορικού Wagner Group με τον Ρώσο Υπουργό Αμύνης και τον Αρχηγό του Ρωσικού Στρατού.
Τη στιγμή που ο Πούτιν και ο στενός του κύκλος υποστηρίζουν πως η Ρωσία θα βγει νικητής, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν και προωθούν το αφήγημα πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα ένας πόλεμος ο οποίος προκλήθηκε από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Το Κρεμλίνο έχει, επίσης, επιβάλλει δικτατορικού τύπου κανονισμούς απαγόρευσης οποιασδήποτε ελευθερίας έκφρασης, με τη μεσαία τάξη η οποία αποτελούσε και την πολιτική βάση του Πούτιν να φοβάται να μιλήσει για τον πόλεμο ή να έχει οδηγηθεί σε άτακτη φυγή εκτός της χώρας έτσι ώστε να μην στρατολογηθεί για τον άδικο πόλεμο.
Αν και οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως το μεγαλύτερο μέρος των Ρώσων συνεχίζουν να υποστηρίζουν το αμάλγαμα του αφηγήματος του αυτοκρατορικού και σοβιετικού παρελθόντος της Μεγάλης Ρωσίας το οποίο προωθεί ο Πούτιν, η επιστράτευση συνεχίζει και ρίχνει τα ποσοστά δημοφιλίας του.
Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, από την πλευρά του, έχει ξεκινήσει πολιτική τουρνέ στις ρωσικές πόλεις, προειδοποιώντας για την πιθανότητα μίας «νέας επανάστασης του 1917» και καλώντας προς επιβολή στρατιωτικού νόμου και πλήρους επιστράτευσης. Ο ακροδεξιός Κονσταντίν Μαλοφέεφ, παράλληλα, ζητά τη συνέχεια του πολέμου «μέχρι η Ουκρανία να σταματήσει να υφίσταται ως χώρα».
Αν και η Ρωσία έχει ακόμα τεράστιο αριθμό πόρων, η Ουκρανία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε πρόταση ειρηνευτικής διαδικασίας η οποία θα οδηγήσει σε νομιμοποίηση των περιοχών οι οποίες βρίσκονται υπό τον ρωσικό ζυγό.
Χωρίς να υπάρχει τέλος στον ορίζοντα, οι Ρώσοι πολιτικοί και οι ολιγάρχες γνωρίζουν πως θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μία μακροπρόθεσμη διεθνή απομόνωση και θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από το Κρεμλίνο, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να παρεμβαίνει στην εσωτερική διαχείριση ιδιωτικών εταιρειών.
«Αν και πολλοί πολιτικοί έχουν προσαρμοστεί στη νέα αυτή πραγματικότητα, κανείς τους δεν βλέπει φως στο τούνελ και κανείς δεν είναι αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον», τόνισε η πρώην σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και νυν στέλεχος του Carnegie Russia Eurasia Center του Βερολίνου, Αλεξάντρα Προκοπένκο, προσθέτοντας πως «το μόνο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν είναι πως η Ρωσία δε θα χάσει, εκτός από τον πόλεμο, και την τιμή της».
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Αυτοί είναι οι πίνακες του Π. Νίκα που βγαίνουν ξανά στο σφυρί (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ