search icon

Bloomberg

Γιατί η Ρωσία φτιάχνει έναν «κουμπαρά» $180 δισ. σε κινεζικό γουάν (πίνακας)

Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να δαπανήσει ακόμη 4,4 τρισ. ρούβλια για την αγορά νομισμάτων από φιλικά προσκείμενες χώρες, κυρίως από την Κίνα

Σχέδιο για να αντλήσει τουλάχιστον 70 δισ. δολάρια σε μορφή γουάν κι άλλων «φιλικών» νομισμάτων επεξεργάζεται η Ρωσία, η οποία στοχεύει να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω χρήματα για τη χρηματοδότηση της τεχνολογικής και οικονομικής μετάβασης προς την Ασία. 

Το παραπάνω σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των υπό εξέταση μέτρων, τα οποία αναμένεται να εφαρμόσει το Κρεμλίνο, με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών από τις «βαριές» κυρώσεις της Δύσης, μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.  

Το project, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, έχει ήδη «κερδίσει» τη στήριξη κορυφαίων στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Elvira Nabiullina.  

Οι εν λόγω εξελίξεις έρχονται να υπογραμμίσουν το πώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν αλλάξει την οικονομική στρατηγική της Ρωσίας, από τη στιγμή που το Κρεμλίνο έχει απολέσει την πρόσβαση σε αποθέματα ξένου συναλλάγματος αξίας 300 δισ. δολαρίων (σχεδόν το 50% από τα συνολικά αποθέματα των 640 δισ. δολαρίων). 

Επίσης, όπως αναφέρεται εύστοχα, αντανακλά την προσπάθεια διαφοροποίησης του «χαρτοφυλακίου» της κεντρικής τράπεζας, με το Κρεμλίνο να στρέφεται σε εναλλακτικές πηγές χρήματος, πέραν του δολαρίου και του ευρώ.    

Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, περίπου το 50% των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της Μόσχας είναι «παγωμένο» εξαιτίας των κυρώσεων. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στραφεί στην απόκτηση συναλλάγματος από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η «φιλική» Κίνα. 

Με αυτό τον τρόπο, η Ρωσία σκοπεύει να δαπανήσει τρισεκατομμύρια ρούβλια, τα οποία έχουν συσσωρευτεί από τα έσοδα – ρεκόρ του ενεργειακού τομέα, ανακόπτοντας βραχυπρόθεσμα την ανοδική πορεία του εγχώριου νομίσματος και τονώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ρωσικών εξαγώγιμων προϊόντων. 

Ας σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το ρούβλι καθορίζεται στην τιμή των 60,6 ανά δολάριο, έχοντας αποκομίσει κέρδη της τάξης του 20% μέσα στο 2022, χάρη στην υποχρεωτική πληρωμή των ενεργειακών συμβολαίων σε ρούβλι -και όχι σε ευρώ ή δολάριο. 

Σύμφωνα με έγγραφο της ρωσικής κυβέρνηση, η πρόταση του οικονομικού επιτελείου αφορά τη δαπάνη 4,4 τρισ. ρουβλίων, δηλαδή 70 δισ. δολαρίων, για την αγορά νομισμάτων από φιλικά προσκείμενες χώρες, κυρίως από την Κίνα.  

Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε γουάν, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να φθάσουν στα 180 δισ. δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη και τις αγορές που έχουν ήδη γίνει. Στις αρχές του 2022, το εν λόγω ποσό ανερχόταν στα 100 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 17,1% των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων.    

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο (δηλαδή μέσα στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια), την ίδια ώρα, τα συγκεκριμένα χρήματα αναμένεται να επενδυθούν και να χρηματοδοτήσουν το κόστος αντικατάστασης των δυτικών τεχνολογιών και τη σταδιακή μετάβαση προς την Ασία, σε μια προσπάθεια της Μόσχας να ενταχθεί στο  «άρμα» της Ανατολής. 

Διαβάστε ακόμη:

Tik Τokers: Νέοι, ψηφιακοί σταρ και πλούσιοι

Ένας «καλός» μισθός για να πληρωθεί το ενοίκιο

General Pack: Βγαίνει στο σφυρί το μεγάλο συγκρότημα στο Κορωπί (pics)

Exit mobile version