search icon

Bloomberg

Απίστευτο: Από τι… κινδυνεύουν οι «Covid Zero» παράδεισοι

Μετά από 18 σκληρούς μήνες οι οποίοι έχουν κοστίσει 3,3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, χώρες όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν λιγότερους θανάτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακόμη και από χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. 

Μια πλειάδα τοποθεσιών, ιδιαίτερα στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, έχουν κυριαρχήσει υπέρ του κορωνοϊού. Τώρα, όμως, αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση. Την ένταξή τους στον υπόλοιπο κόσμο ο οποίος πλήττεται ακόμη από την πανδημία.

Σε πολλές περιπτώσεις, η επιτυχία των τοποθεσιών “Covid Zero” (χωρίς κρούσματα) αποτελεί μειονέκτημα. Με τις μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να επιστρέφουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα, με εκατοντάδες νέα κρούσματα αλλά περισσότερους εμβολιασμούς, τα χρηματοοικονομικά κέντρα όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ κινδυνεύουν να μείνουν πίσω προσπαθώντας να περιορίσουν λίγα κρούσματα κρατώντας τα σύνορά τους κλειστά.

Μετά από 18 σκληρούς μήνες οι οποίοι έχουν κοστίσει 3,3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, χώρες όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν λιγότερους θανάτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακόμη και από χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. 

Αυτή η νίκη της προστασίας έναντι του κορωνοϊού έχει βοηθήσει πολλούς στο να ζήσουν μια σχετικά κανονική ζωή το τελευταίο έτος. Πολλοί δεν χρειάστηκαν καν να φορέσουν μάσκες. Αλλά αυτό το σπάνιο στάτους έχει βασιστεί σε lockdowns, σε απαγορεύσεις διεθνών μετακινήσεων και αυστηρή καραντίνα. Οι λιγοστοί ταξιδιώτες έχουν περάσει εβδομάδες κλεισμένοι σε καραντίνα μέσα σε ξενοδοχεία.

Τώρα που αυξάνονται οι εμβολιασμοί και πολλά μέρη του πλανήτη επιστρέφουν σε μια περίοδο σχετικής κανονικότητας, ανοίγοντας τα σύνορά τους, οι ειδικοί και οι πολίτες αρχίζουν να αναρωτιούνται αν ο μακροχρόνιος αποκλεισμός από τον υπόλοιπο πλανήτη αξίζει.

Οι επιθετικές στρατηγικές αντιμετώπισης λίγων μόνο κρουσμάτων μπορεί να φαίνονται υπερβολικές σε πολλές χώρες οι οποίες πλήττονται από χιλιάδες κρούσματα ανά ημέρα, αλλά ο στόχος είναι ο περιορισμός του ιού πριν αυτός εξαπλωθεί. Τις περισσότερες φορές, η στρατηγική αυτή λειτουργεί. Παρόλα αυτά, η περιορισμένη -σχετικά- εμβολιαστική προσπάθεια στα μέρη αυτή, και η απειλή των νέων στελεχών, σημαίνουν πως τα μέτρα γίνονται ολοένα και πιο δυσβάσταχτα. 

Η Νέα Υόρκη έχει, πια, 95 νέα κρούσματα ανά 1 εκατομμύρια πολίτες ημερησίως, ενώ οι ΗΠΑ έχουν άρει την ανάγκη για μάσκα όσων έχουν εμβολιαστεί. Η Σιγκαπούρη είχε 4,2 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο την Πέμπτη, αύξηση ρεκόρ από τον περασμένο Ιούλιο, και επιστρέφει στους περιορισμούς. Η αύξηση αυτή επίσης απειλεί και τη “φούσκα ασφαλών μετακινήσεων” που είχε σχεδιαστεί, με το Χονγκ Κονγκ. 

Παράλληλα, η Ταϊβάν είχε 16 νέα κρούσματα την Τετάρτη και άμεσα σταμάτησε την ελεύθερη πρόσβαση σε γυμναστήρια και δημόσιους χώρους. Στο Χονγκ Κονγκ, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, οποιοσδήποτε ζούσε στο ίδιο κτίριο με κάποιο κρούσμα έπρεπε να περάσει τρεις εβδομάδες καραντίνας. Η Αυστραλία ανέφερε πως μπορεί να μην ανοίξει τα σύνορά της μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Μανχάταν, Νέα Υόρκη, 4η Μαΐου

To αντίτιμο

Η συνεχιζόμενη απομόνωση αυτών των χωρών είναι και το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσουν μακροπρόθεσμα, τη στιγμή που άλλες χώρες του πλανήτη μαθαίνουν να ανταποκρίνονται σε μερικά κρούσματα εάν δεν κινδυνεύουν τα συστήματα υγείας.

Οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν πως ο ιός δε θα εξαφανιστεί εντελώς. Αντιθέτως, θα μετατραπεί σε ενδημικό, κυκλοφορώντας χωρίς να προκαλεί τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε μέχρι τώρα. 

Για να παραμείνουν Covid Zero ζώνες, οι οικονομίες αυτές θα πρέπει να επιβάλλουν πιο αυστηρά μέτρα, ανέφερε ο Ντόναλντ Λόου, καθηγητής του Institute of Public Policy of the Hong Kong University of Science and Technology. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Τα μέρη αυτά θα υστερούν κατά πολύ αφού οι κοινωνίες τους, οι οποίες μπορεί να μην έχουν μάθει από την πιθανότητα επιδημίας του κορωνοϊού, δεν θα μπορούν να αποδεχθούν χαλαρότερα μέτρα που μπορεί να απειλήσουν την υγεία τους», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, οι χώρες που έχουν εμβολιαστεί τα μάλα, έχουν αρχίσει να ξανανοίγουν.

Οι τουρίστες από τη Βρετανία και τη Σκωτία θα μπορούν να επισκεφτούν πάνω από δέκα χώρες χωρίς καραντίνα από τη 17η Μαΐου. Στις ΗΠΑ, όπου υπήρξαν 35.000 κρούσματα από τη 12η Μαΐου, η αυστηρή καραντίνα των Covid Zero χωρών δεν ήτο ποτέ πραγματικότητα. Οι περισσότερες πολιτείες έχουν αρχίσει να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ 25 εκ των 50 τα έχουν άρει ολοσχερώς. 

Για το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, τα μειονεκτήματα της παρούσας τακτικής τους τη στιγμή που τα κέντρα όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη ξανανοίγουν, μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικά. Οι οικονομίες των δύο πόλεων βασίζονται στα ταξίδια, ενώ οι οικονομίες της Κίνας και της Αυστραλίας βασίζονται στις εξαγωγές και μπορεί να μην μπορούν να παραμείνουν κλειστές για περισσότερο καιρό. Το 2019 το Χονγκ Κονγκ ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός για ταξιδιώτες, με τη Σιγκαπούρη να βρίσκεται στο νούμερο 4. Το Λονδίνο ήταν στο νούμερο 5 και η Νέα Υόρκη στην 11η θέση. 

Ωκλαντ, Νέα Ζηλανδία, Απρίλιος

Καθυστέρηση στους εμβολιασμούς

Ενα μεγάλο εμπόδιο στο άνοιγμα αυτών των τοποθεσιών είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού λόγω περιορισμένων προμηθειών και ανάγκης των πολιτών για εμβολιασμό.

Η Κίνα έχει εμβολιάσει το 12% του πληθυσμού της. Η Αυστραλία το 5% και η Νέα Ζηλανδία το 3%. Παράλληλα, το ⅓ των ΗΠΑ και πάνω από το ¼ της Βρετανίας έχουν εμβολιαστεί, αφού στις χώρες αυτές που δεν κατάφεραν να περιορίσουν την πανδημία, τα εμβόλια αποτέλεσαν ανάγκη. 

Σε μέρη με λίγα κρούσματα, οι πολίτες δεν έχουν τον μεγάλο φόβο του ιού που κυριάρχησε  στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία, όπου πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν καν να πουν αντίο στους αγαπημένους τους τη στιγμή που βρίσκονταν διασωληνωμένοι. 

Πολλοί πολίτες φοβούνται το εμβόλιο περισσότερο από τον ιό αυτό καθεαυτό. Οι αναφορές και παρενέργειες ρουτίνας όπως πυρετός και μικρός πόνος στο σημείο εμβολιασμού, αλλά και οι αναφορές για υπερβολικά σπάνιες παρενέργειες όπως θρόμβοι, έχουν φοβίσει πολλούς. Η απουσία της τρέχουσας απειλής λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων σημαίνει πως πολλοί μπορεί να μην εμβολιαστούν μέχρι να… βελτιωθούν τα εμβόλια.

Νέα στελέχη

Δεν συμφωνούν όλοι πως ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί, πάντως. Ο Μάικλ Μπέικερ, καθηγητής στο University of Otago στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, αναφέρει πως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λειτουργούν καλύτερα, για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε λόγου θανάτου. 

«Τα στοιχεία υποδεικνύουν πως μπορούμε να επιτύχουμε μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού. Εάν είχαμε βαλθεί να το κάνουμε εξ’αρχής, θα είχαμε εξαφανίσει τον ιό». Ο ίδιος πιστεύει πως η στρατηγική θα εφαρμοστεί παράλληλα με την εξάπλωση των εμβολίων έτσι ώστε ο κορωνοϊός να ακολουθήσει την ιστορική πορεία της ιλαράς, χωρίς να γίνει ενδημικός.

«Με την προσέγγιση που είχαμε κατά της ιλαράς, μπορούμε να σταματήσουμε κρούσματα σε οποιαδήποτε χώρα έχει εμβόλια».

Οπως και να’χει, τα «απάγκια» του κορωνοϊού έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα. Εάν οι εμβολιασμοί δεν αυξηθούν, οι χώρες αυτές μπορεί να καταδικαστούν σε έναν φαύλο κύκλο, χωρίς να μπορέσουν να ξεπεράσουν την πανδημία. 

Διαβάστε ακόμα: 

Oι δασικοί χάρτες παγώνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Παναγιώτης Μήτρου: Γιατί οι Έλληνες κυριαρχούν στα πλοία μεταφοράς LNG

Νάνσυ Τσέμτομπ: Η δικηγόρος που χρεώνει $960 την ώρα και αναλαμβάνει διαζύγια μόνο πλούσιων πελατών

Exit mobile version