Η Κίνα ανέστειλε αιφνιδιαστικά το σύστημά της για την έγκριση νέων εργοστασίων παραγωγής χάλυβα, καθώς η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε μια βαθιά μείωση της ζήτησης που έχει περιορίσει τα κέρδη της βιομηχανίας και έχει τροφοδοτήσει αύξηση των εξαγωγών.

Το Πεκίνο εφαρμόζει εδώ και χρόνια ένα σύστημα μέσω του οποίου οι εταιρείες μπορούν να παρασκευάζουν χάλυβα υπό τον όρο ότι θα καταργούν καθορισμένες ποσότητες υφιστάμενης, παλαιότερης παραγωγικής ικανότητας. Αυτοί οι κανόνες δεν ισχύουν πλέον και η κυβέρνηση θα αναπτύξει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της χώρας.

Υπήρξαν αυξανόμενες εκκλήσεις για ανάληψη δράσης από τις κινεζικές αρχές τους τελευταίους μήνες, καθώς οι τιμές του χάλυβα έπεσαν κατακόρυφα εν μέσω της επιδεινούμενης υπερπροσφοράς. Η ζήτηση έχει μειωθεί περισσότερο από 10% από το 2020 και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία θα πρέπει να συρρικνωθεί για να προσαρμοστεί σε μια οικονομία που εξαρτάται όλο και λιγότερο από τις κατασκευές που βασίζονται στον χάλυβα.

Οι κινεζικές εξαγωγές χάλυβα έχουν εκτοξευθεί φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, αποτελώντας σημάδι ότι τα εργοστάσια δυσκολεύονται να προωθήσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο τόνους ετήσιας παραγωγής στην εγχώρια αγορά.

«Η σχέση προσφοράς και ζήτησης στη βιομηχανία χάλυβα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. «Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα όπως η ανεπαρκής εφαρμογή της πολιτικής, η ατελής εποπτεία και η ασυμβατότητα με την αναπτυξιακή κατάσταση και τις ανάγκες της βιομηχανίας».

Τα προβλήματα της χαλυβουργίας της Κίνας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της China Baowu Steel Group Corp, του μεγαλύτερου παραγωγού στον κόσμο, προειδοποίησε ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει μια κατάσταση χειρότερη από τις κρίσεις που υπέστη το 2008 και το 2015.

Το Πεκίνο εισήγαγε για πρώτη φορά τις λεγόμενες «ανταλλαγές δυναμικότητας» για τις βαριές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, καθώς η κυβέρνηση άρχισε να αντιμετωπίζει την ανεξέλεγκτη επέκταση.

Σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίστηκαν πριν από τρία χρόνια, κάθε τόνος ετήσιας χαλυβουργικής δυναμικότητας που προστίθεται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές έπρεπε να αντισταθμίζεται από το κλείσιμο 1,5 τόνου υφιστάμενης δυναμικότητας ή από 1,25 τόνους σε όλες τις άλλες περιοχές.

Παρά ταύτα, όπως αναφέρει το Bloomberg, υπήρχαν επίσης σημαντικές εξαιρέσεις, οι οποίες σχεδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό για να ενθαρρύνουν τις εγκαταστάσεις «ηλεκτρικών κλιβάνων» που βασίζονται σε σκραπ και όχι στις υψικαμίνους με καύση άνθρακα οι οποίες κυριαρχούν στη βιομηχανία της Κίνας.

«Το πρόγραμμα ανταλλαγής δυναμικότητας οδήγησε στην πραγματικότητα σε ανάπτυξη, καθώς τα εργοστάσια συχνά επέλεξαν να κατεδαφίσουν παλαιότερες εγκαταστάσεις για μεγαλύτερες», δήλωσε ο Χε Τζιανχούι, αναλυτής της SDIC Essence Futures Co. «Τώρα που η συνολική ζήτηση της βιομηχανίας μειώνεται, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα γίνεται όλο και μεγαλύτερη και αυτό το έγγραφο από το υπουργείο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελέγχου», προσέθεσε.

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έχουν μειωθεί καθώς η δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές χαλυβουργίες έγινε πιο εμφανής τις τελευταίες εβδομάδες. Η τιμή του χάλυβα έχει χάσει χάσει 10% μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο και άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από το 2022 την περασμένη εβδομάδα. 

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Πώς «κυοφορούνται» υψηλές τιμές ρεύματος και τον Σεπτέμβριο

Πόσα καταλύματα ‘’Airbnb’’ έχουν οι 7 top γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα;

IRIS: Νέα «τελεσίγραφα» από την ΑΑΔΕ και ακολουθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ