Η τελευταία προκλητική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αναμασά μια παλαιότερη ανακοίνωσή του, βάσει της οποίας ανέφερε ότι θα άφηνε τη Ρωσία να κάνει «ό,τι διάολο θέλει» στα μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, έκανε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μελετήσουν εκ νέου την πάλαι ποτέ στάση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.
Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι συναναστράφηκαν με τον Τραμπ σε συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι δεν μπορούν να θυμηθούν την εκδοχή των γεγονότων στην οποία αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος και νυν επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών κατά τη διάρκεια πολιτικής ομιλίας του στη Νότια Καρολίνα, ούτε ότι έφτασε ποτέ στο σημείο να πει ότι δεν θα είχε πρόβλημα με μια ρωσική επίθεση.
Υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ επανειλημμένα παρακινούσε τα μέλη που υπολείπονταν του στόχου του ΝΑΤΟ για τις δαπάνες σε πολλές συναντήσεις και τα παρότρυνε να επενδύσουν περισσότερα με αντάλλαγμα την προστασία του.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του 2018 στις Βρυξέλλες, ο Τραμπ συγκάλεσε εσπευσμένα συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι είχε απειλήσει κατ’ ιδίαν να αποχωρήσει από τη συμμαχία, εάν οι χώρες δεν αύξαναν γρήγορα τις αμυντικές δαπάνες.
Οι αξιωματούχοι της Γηραιάς Ηπείρου όχι μόνο θυμούνται διαφορετικά τα λεγόμενα του Τραμπ, αλλά αυτή τη φορά φαίνονται προετοιμασμένοι να διαχειριστούν πολλά από αυτά που φαίνεται έτοιμος να εξαπολύσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας. Όλοι, πια, γνωρίζουν πως ο πρώην πρόεδρος θα αναμείξει τα γεγονότα με τη μυθοπλασία, ότι είναι επιρρεπής στην υπερβολή και ότι η προεκλογική καμπάνια θα βασιστεί στις εντυπώσεις και τον λαϊκισμό.
Ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δίνει μάχη για την επανεκλογή του και πέρασε φυσικά στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια «αποκρουστικά». Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συμμαχία παραμένει «έτοιμη και ικανή να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους της».
Αντιμέτωπος με αντιδράσεις μετά από τα πρόσφατά σχόλιά του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η θητεία του περιελάμβανε σχετική σταθερότητα στην Ευρώπη και επανέλαβε τους μακροχρόνιους ισχυρισμούς του ότι παρότρυνε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Όπως ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg, η Ε.Ε. έχει αρχίσει να προετοιμάζει εκτίμηση των επιπτώσεων των συνεπειών του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο σενάριο στο οποίο ο Τραμπ θα βγει νικητής.
Αν μη τι άλλο, τα σχόλια του Τραμπ αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την εξεύρεση τρόπων για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης του αμυντικού της τομέα.
«Αν η Ευρώπη δεν φροντίσει πιο αποτελεσματικά για την ασφάλειά της, αν εξαρτήσουμε την ασφάλεια της Ευρώπης αποκλειστικά από την καλή θέληση και την ετοιμότητα των ΗΠΑ, αργά ή γρήγορα θα έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα», δήλωσε πρόσφατα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας πως «πρέπει να αφυπνίσουμε την Ευρώπη».
Αν και ο Τραμπ επέκρινε επανειλημμένα τα μέλη του ΝΑΤΟ ότι δεν συνδράμουν χρηματικά, ο Οργανισμός δεν βασίζεται σε συνδρομές. Τα μέλη του δεσμεύονται να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα και να τηρούν την βασική αρχή ότι μια επίθεση σε ένα μέλος αποτελεί επίθεση σε όλους.
Αν και η… παρανόηση του Τραμπ για το πώς λειτουργεί το ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει τα τελευταία έξι χρόνια, η Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα στο Bloomberg.
Οι χώρες-σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, δη οι ευρωπαϊκές χώρες, μείωσαν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυξάνοντάς τες το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Η νέα, πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 επιτάχυνε τη στροφή αυτή, κυρίως στη Γερμανία, η οποία διαχρονικά κρατούσε τις στρατιωτικές δαπάνες της χαμηλές.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν στείλει στην Ουκρανία προηγμένα όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά την αρχική αντίσταση που επέδειξαν στην ιδέα αυτή, όταν τα ρωσικά τανκς πλησίαζαν το Κίεβο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας τα περισσότερα μέλη είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, έχει επίσης προβεί σε πρωτοφανή βήματα ενεργού στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, τόσο σε οπλική βοήθεια όσο και σε στρατιωτική εκπαίδευση. Η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδια για την αύξηση της παραγωγής πυροβολικού και την αναβάθμιση της αμυντικής της βιομηχανίας, μεταξύ άλλων με μια νέα στρατηγική που πρόκειται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Τα τελευταία σχόλια του Τραμπ, σε συνδυασμό με το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κογκρέσο, όπου ένα πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ουκρανία, παραμένει «παγωμένο», είναι πιθανό να ενισχύσουν τις φωνές εκείνων που καλούν την Ε.Ε. να κάνει ακόμη περισσότερα για να ενισχύσει τις δυνατότητες και την αυτονομία της.
Η ιδέα μιας πιο στρατηγικά αυτόνομης Ευρώπης ήταν κάποτε ένα γεωστρατηγικό «όνειρο» της Γαλλίας και ορισμένων άλλων χωρών. Σήμερα, ακόμη και διπλωμάτες σε ορισμένους από τους πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. χρειάζεται την ικανότητα και τις δυνατότητες να αντιδράσει και να προστατεύσει τον εαυτό της εάν το χρειαστεί.
Πέρα από τις άμεσες αντιδράσεις, τα τελευταία σχόλια του Τραμπ μπορεί κάλλιστα να οξύνουν ακόμη περισσότερο τις προσεγγίσεις των ηγετών της Ένωσης κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για τη στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
«Τα λεγόμενα του Τραμπ αναδεικνύουν εκ νέου την ανάγκη την οποία έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναπτύξει επειγόντως περαιτέρω τη στρατηγική της αυτονομία και να επενδύσει στην άμυνά της», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Διαβάστε ακόμη
Ακραίες διακυμάνσεις και… ασανσέρ (ξανά) το bitcoin (γράφημα)
UniCredit: Αύξηση 16% στα μπόνους μετά τη χρονιά – ρεκόρ – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο
Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρή κερδοφορία €800 εκατ. το 2023 – Μείωση 50% στον δείκτη ΝΡΕs
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ