search icon

Bloomberg

Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι Κινέζοι συρρέουν στη Σιγκαπούρη

Πολλαπλασιάζονται τα οικογενειακά γραφεία των πλούσιων Κινέζων επιχειρηματιών, χωρίς ανάλογη αύξηση των θέσεων εργασίας στη χώρα ή ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού της τομέα - Πρόβλημα επιδείνωσης της κοινωνικής ανισότητας στην «Ελβετία της Ασίας»

Όταν οι ζάμπλουτοι Κινέζοι επιχειρηματίες ξεκίνησαν να μεταναστεύουν μαζικά στη Σιγκαπούρη το 2019, οι επενδυτικές είχαν ενθουσιαστεί από την πιθανότητα εισροής και διαχείρισης νέου πακτωλού δολαρίων. Μέχρι τώρα, όμως, οι ελπίδες τους αυτές έχουν αποδειχθεί φρούδες.

Τα hedge funds, οι τράπεζες και οι εταιρείες ιδιωτικών επενδύσεων (PE) υπογραμμίζουν πως ελάχιστοι από τους Κινέζους επιχειρηματίες αυτούς ενδιαφέρονται για επενδύσεις, τη στιγμή που ξοδεύουν αμύθητες περιουσίες σε αυτοκίνητα και πολυτελή ακίνητα. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, πολλά από τα στελέχη των μεγαλύτερων hedge funds και επενδυτικών της Σιγκαπούρης τονίζουν πως οποιεσδήποτε προσπάθειές τους για προσέλκυση Κινέζων επιχειρηματιών δεν έχουν οδηγήσει σε καμία νέα επένδυση.

Σύμφωνα, επίσης, με το στέλεχος της Partners Capital Investment Group, Εμάνουελ Πιτσιλή, οι Κινέζοι αυτοί επιχειρηματίες έχουν ήδη μεγάλο αριθμό διεθνών επενδύσεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ρευστό το οποίο ρέει προς τους λογαριασμούς τους στη Σιγκαπούρη δεν οδηγεί σε περαιτέρω επενδύσεις στην εγχώρια αγορά.

Προσεκτικές κινήσεις

Οι αναλυτές και τα στελέχη των hedge funds τονίζουν πως οι δύο λόγοι για το περιορισμένο αυτό ενδιαφέρον είναι το άγνωστο, για τους Κινέζους επιχειρηματίες, επενδυτικό τοπίο της Σιγκαπούρης και η απουσία ρευστότητας σε σχέση με τις αγορές της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ. 

Σύμφωνα με τον Πιτσιλή, οι πελάτες οι οποίοι προέρχονται από άλλες χώρες της Ασίας χρειάζονται περισσότερο καιρό για να εμπιστευτούν τους επενδυτές της Σιγκαπούρης, δεδομένου του διαμετρικά διαφορετικού οικοσυστήματος της αγοράς από αυτό στο οποίο είναι συνηθισμένοι.

Όσο για τη ρευστότητα, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Χονγκ Κονγκ είναι 10πλάσια από αυτή της «Ελβετίας της Ασίας», ενώ το μέγεθος των ημερήσιων συναλλαγών της πρώτης είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Σιγκαπούρης.

Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πως οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι κινήσεις των venture capitals είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με τη δραστηριότητα στην Κίνα και τη Silicon Valley

Οικογενειακά γραφεία

Η εισροή κεφαλαίων αυτή είναι πασιφανής, ενώ τα assets των οικογενειακών γραφείων έχουν πολλαπλασιαστεί στις τράπεζες της Σιγκαπούρης. Οι επενδυτές, όμως, υπογραμμίζουν πως ελάχιστα από αυτά τα χρήματα επανεπενδύονται σε εταιρείες PE μέσω των οποίων θα αυξάνονταν και οι θέσεις απασχόλησης στην εγχώρια αγορά.

«Το Βιετνάμ είχε μόλις ένα με δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωιτικές επενδύσεις το 2021. Πρόκειται για το ίδιο μέγεθος με ορισμένα από αυτά τα οικογενειακά γραφεία», τόνισε ο Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης, ο αριθμός των οικογενειακών γραφείων αυτών στη χώρα πλησίαζε τα 700 στα τέλη του 2021, αν και οι αναλυτές της αγοράς υπογραμμίζουν πως ο αριθμός αυτός πλησιάζει περισσότερο τα 1.400 γραφεία. Επιπροσθέτως, η μακρά λίστα των αιτήσεων για τη δημιουργία τέτοιων εταιρειών συμπεριλαμβάνει ακόμα 200 γραφεία, σύμφωνα με τον Υπουργό της χώρας, Θαρμάν Σανμουγκαρατνάμ. 

Κινεζικός πλούτος

Οι ενδείξεις όσον αφορά την εισροή κινεζικού πλούτου στη Σιγκαπούρη είναι πολλές. Πολλά από τα ιστορικά ασπρόμαυρα μπάνγκαλοου της χώρας έχουν μετατραπεί σε πριβέ μπαρ που σερβίρουν ακριβά κρασιά και ουίσκι, στα οποία συχνάζουν οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι.

Η τιμή της ετήσιας συνδρομής σε ιδιωτικούς συλλόγους γκολφ έχει αυξηθεί στα $840.000 λόγω της «κινεζικής εφόδου», σύμφωνα με την Singolf Services. 

Οι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες αυτοί έχουν αγοράσει τα πολυτελή ακίνητα, ενώ τα ενοίκια των high-end διαμερισμάτων κατέγραψαν ετήσια αύξηση της τάξης του 28% το δ’ τρίμηνο του 2022. Τα τέλη άδειας χρήσης πολυτελών αυτοκινήτων έχουν αγγίξει νέο ρεκόρ $90.000 ετησίως.

Ακόμη και οι ίδιες οι διατροφικές συνήθειες της πόλης αλλάζουν, σύμφωνα με τον καθηγητή Σινγκ Τιεν Φου του National University of Singapore Business School. Πολλά εστιατόρια, πια, προσφέρουν κινεζικά εδέσματα με «άρωμα Πεκίνου», ενώ ο… θυρωρός του ρεστωράν Chef China Hua Chu φέρει ένδυση με την κινεζική σημαία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή, οι πλούσιοι Κινέζοι καταναλωτές προτιμούν πολυτελή ακίνητα, ενώ αρέσκονται στο να δημιουργούν τις δικές τους «κινεζικές» συνοικίες.

«Δε μπορούμε να σταματήσουμε αυτές τις τάσεις. Όλο και περισσότεροι ξένοι θα προσέρχονται στη Σιγκαπούρη. Η κυβέρνησή μας, παράλληλα, προσπαθεί να προσελκύσει νέα ταλέντα. Το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης, όμως, είναι σημαντικό και πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά», υπογράμμισε ο Φου.

Απουσία επενδύσεων

Η εισροή αυτή των κεφαλαίων, όμως, δεν έχει ενισχύσει και τον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας, απογοητεύοντας τις αρχές. Τους περασμένους μήνες, τόσο τα στελέχη της αντιπολίτευσης όσο και ορισμένα από τα μέλη της κυβέρνησης έθεσαν επί τάπητος ερωτήματα όσον αφορά την πιθανή επέκταση του χάσματος πλούτου το οποίο ενδέχεται να δημιουργηθεί λόγω της προσέλευσης των δισεκατομμυριούχων αυτών. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου της χώρας και πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Group, Άλβιν Ταν, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη μέτρων τα οποία θα στηρίξουν τη σύναψη νέων συμφωνιών, ενώ οι φόροι των πολυτελών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης (EDB) της Σιγκαπούρης, οι νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργήθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2022 έφτασαν τις 24.699, συμπεριλαμβάνοντας πολλαπλούς κλάδους της οικονομίας.

Η Σιγκαπούρη έχει, επίσης, επικαιροποιήσει τους κανονισμούς της όσον αφορά τη λειτουργία και τις φοροελαφρύνσεις για τα οικογενειακά γραφεία, με τη θέσπιση νέων μίνιμουμ για το asset management και τις τοπικές επενδύσεις. Τον προηγούμενο μήνα, μάλιστα, αυστηροποίησε τους κανονισμούς των αιτήσεων για το Global Investor Programme της χώρας το οποίο πρόκειται για έναν μηχανισμό μέσω του οποίου οι αιτούμενοι μπορούν να αποστείλουν $10.000 σε κυβερνητικό λογαριασμό στη Deutsche Bank έτσι ώστε να έχουν ευκαιρία για την έκδοση βίζας μόνιμης διαμονής. 

Τα οικογενειακά γραφεία, όμως, μπορούν να επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους επενδύσεων στην εγχώρια οικονομία μέσω κινήσεων οι οποίες δε θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας στη Σιγκαπούρη. Ακόμα και οι τράπεζες οι οποίες προσελκύουν νέες καταθέσεις δισεκατομμυριούχων Κινέζων δεν απολαμβάνουν αυξημένη κέρδη. Οι OCBC Bank, UOB και DBS Bank κατέγραψαν χαμηλότερα έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των πλούσιων πελατών τους το δ’ τρίμηνο του 2022.

Ελάχιστες είναι και οι τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες έχουν υποστηριχθεί από τους πλούσιους Κινέζους επενδυτές. Σύμφωνα με την πρώην CEO του National Volunteer and Philanthropy Centre, Μελίσα Κουί, «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας είναι η κοινωνική συνοχή, η οποία αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής ανισότητας. Αρκετοί πολίτες έχουν απηυδήσει λόγω της φανερής και υπερβολικά πολυτελούς ζωής των ξένων».

Τέλος, σύμφωνα με το στέλεχος  της Crossinvest, Λούσι Γκάο-Αζάκ, «σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η δημιουργία οικογενειακών γραφείων, η μετανάστευση και η διαβίωση στη Σιγκαπούρη θα τονώσει τις εγχώριες επενδύσεις, αλλά η τάση αυτή δε θα αποτελέσει το “τσουνάμι” των επενδύσεων για το οποίο ελπίζαμε. Οι Κινέζοι επενδυτές είναι συνηθισμένοι στις αγορές του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας και δε θα επιλέξουν να “θυσιάσουν” την κερδοφορία τους έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούν στην αγορά μας».

Διαβάστε ακόμη:

Νέος κύκλος ανάπτυξης και ευκαιριών για την ακτοπλοΐα

Ανδρέας Βρεττός: Ποιος είναι ο Mr. Ravenna που «νίκησε» τον Σκλαβενίτη (pics)

Αναλυτές: Μπορεί τελικά να λειτουργήσει η τετραήμερη εργασία;

Exit mobile version