search icon

Bloomberg

Γιατί η αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας μπορεί να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στην οποία θα προχωρήσει ο νέος διοικητής Καζούο Ουέντα - Ροή κεφαλαίων και επιστροφή των επενδυτών στη χώρα προβλέπουν οι αναλυτές

Σε αποσύνθεση της στρατηγικής του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), Χαρουχίκο Κουρόντα, φαίνεται πως θα προχωρήσει ο διάδοχός του, Καζούο Ουέντα, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία. 

Λίγες ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, οι επενδυτές προετοιμάζονται για το τέλος μίας και πλέον δεκαετίας χαμηλών επιτοκίων στη χώρα η οποία «τιμωρούσε» τους Ιάπωνες καταθέτες και οδήγησε σε εκροή κεφαλαίων. Η έξοδος αυτή επιταχύνθηκε μετά από την πίεση που άσκησε η στρατηγική του Κουρόντα στις αποδόσεις των ομολόγων το 2016, αυξάνοντας τις offshore επενδύσεις των ιαπωνικών επενδυτών σε μέγεθος αντίστοιχο με το 2/3 της ιαπωνικής οικονομίας αυτής καθαυτής.

Η στροφή 180 μοιρών του νέου διοικητή εν μέσω της παγκόσμιας πληθωριστικής και τραπεζικής κρίσης, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικούς κλυδωνισμούς. Το ρίσκο είναι τεράστιο, εάν κανείς αναλογιστεί πως οι Ιάπωνες επενδυτές είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων εκτός των ΗΠΑ, ενώ έχουν επενδύσει σε πληθώρα περιουσιακών στοιχείων από ομόλογα Βραζιλίας μέχρι ευρωπαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ιαπωνία ενδέχεται να επιδεινώσει τη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων οι οποίες ήδη δέχονται πίεση από την προσπάθεια καταπολέμησης πληθωρισμού της Fed και της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του BlackRock Investment Institute και πρώην αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας του Καναδά, Ζαν Μπουαβάν, «οι επόμενες κινήσεις της BoJ θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις αγορές οι οποίες δεν έχουν ληφθεί ακόμα υπόψη».

Η μεγάλη επιστροφή

Η κεφαλαιακή ροή έχει ήδη αλλάξει. Οι Ιάπωνες επενδυτές έχουν πουλήσει ρεκόρ ποσοστό ξένου χρέους, δεδομένων των υποθέσεων για εξορθολογισμό της στρατηγική της BoJ. Όπως ανέφερε και ο Τζέφρι Άθερτον της Man GLG, «παρατηρούμε ήδη επιστροφή των ιαπωνικών κεφαλαίων στη χώρα. Πρόκειται για μία λογική κίνηση εκ μέρους των επενδυτών».

Δεδομένης της τραπεζικής κρίσης, ορισμένοι επενδυτές προβλέπουν πως η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα επιλέξει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αντί για τον εξορθολογισμό των επιτοκίων της, αλλά οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως ο Ουέντα θα προχωρήσει με τη δική του στρατηγική όταν η κρίση αυτή τελειώσει. 

Ο πρώτος ακαδημαϊκός ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας το 2024, αναστέλλοντας το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων το οποίο είχε σχεδιαστεί για να περιορίσει το κόστος δανεισμού και να ενισχύσει τη λιμνάζουσα ιαπωνική οικονομία. Σημειωτέον πως η BoJ έχει προχωρήσει σε αγορά ιαπωνικών ομολόγων δημοσίου ύψους 465 τρισ. γεν ($3,55 δισ.) την τελευταία δεκαετία μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο επέβαλε ο Κουρόντα. Ως αποτέλεσμα, τα εγχώρια funds προχώρησαν σε πώληση τίτλων συνολικής αξίας 206 τρισ. γεν, ψάχνοντας για καλύτερες αποδόσεις στο εξωτερικό.

Η αλλαγή αυτή ήταν τόσο σημαντική, που οι Ιάπωνες μετατράπηκαν στους σημαντικότερους ξένους επενδυτές σε αμερικανικά ομόλογα δημοσίου, ενώ κατέχουν επίσης και περίπου το 10% των ομολόγων δημοσίου της Αυστραλίας και της Ολλανδίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ομόλογα της Νέας Ζηλανδίας κυμαίνεται στο 8% και της Βραζιλίας στο 7%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν και τις μετοχές, με τους Ιάπωνες επενδυτές να έχουν ξοδέψει 54,1 τρισ. γεν στις παγκόσμιες αγορές από τον Απρίλιο του 2013.

Γεν και επιτόκια

Τα χαμηλά επιτόκια της BoJ αποτελούν σημαντικό παράγοντα ο οποίος οδήγησε στην περσινή κατάρρευση της ισοτιμίας του γεν σε χαμηλό 32 ετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs Group Inc., και πρώην υπουργό της βρετανικής κυβέρνησης, Τζιμ Ο’Νιλ, «η στρατηγική του Κουρόντα έπαιξε προφανώς σημαντικό ρόλο στη μείωση της ισοτιμίας του γεν και τα προβλήματα που βιώνει η εγχώρια αγορά ομολόγων».

Η ισοτιμία του νομίσματος έχει, από τότε, καταγράψει ανάκαμψη, δεδομένων των εκτιμήσεων για εξορθολογισμό της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ο νέος πρόεδρος της Dai-ichi Life Holdings Inc., μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων της Ιαπωνίας, τόνισε πως η επιχείρηση έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις σε εγχώρια ομόλογα, δεδομένης και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Όσο για τους αναλυτές, το 41% των ερωτηθέντων πρόσφατης δημοσκόπησης του Bloomberg εκτιμούν πως η BoJ θα αυξήσει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο, ενώ ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ της χώρας, Αισούκε Σακαχιμπάρα, υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε νομισματική σύσφιξη τον Οκτώβριο.

Παρ’ όλα αυτά, οι ενδείξεις των στελεχών της κεντρικής τράπεζας υποδεικνύουν ανησυχία όσον αφορά την μεταβολή της στρατηγικής της πριν την επίτευξη των πληθωριστικών της στόχων. Σημειωτέον πως ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών στο 4%. Η πρώτη συνεδρίαση της BoJ με τον Ουέντα στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να λάβει χώρα στις 27 με 28 Απριλίου. 

Σύμφωνα με το στέλεχος της Pacific Investment Management Co., Ρίτσαρντ Κλάριντα, «οι αγορές εκτιμούν πως ο Ουέντα θα προσηλωθεί άμεσα στον εξορθολογισμό του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας. Η σύσφιξη θα πρόκειται, μεν, για μία ιστορική στιγμή για τις αγορές, αλλά δε θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα o οποίος θα προκαλέσει προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων».

Η αναλυτής της Sumitomo MItsui Trust Bank Ltd, Αγιάκο Σέρα, τονίζει πως η διαφορά των επιτοκίων της Fed και της BoJ θα παραμείνει εκτεταμένη, ενώ ο Ριοσούκε Οσίμα της Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management Co. παρακολουθεί από κοντά τη μεταβολή των αποδόσεων των ομολόγων η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προδιαθέσει την αλλαγή των προτιμήσεων των επενδυτών. Παρ’ όλα αυτά, τονίζει πως οι Ιάπωνες επενδυτές δε θα επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους μαζικά και απότομα στη χώρα, όποια και να είναι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Όσο για τον Ρατζίβ Ντε Μέλο της GAMA Asset Management της Γενεύης, υποστηρίζει πως «η BoJ όντως θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το γρηγορότερο δυνατόν, αφού θέλει να τονώσει τόσο την αξιοπιστία της όσο και να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό».

Διαβάστε ακόμη

Ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς – Την Τρίτη αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη

Ο γάμος Άκτωρ – Ιntrakat αλλάζει το τοπίο στις κατασκευές

Ταμειακές Μηχανές: Αλλάζουν πάλι (αλλά με επιδότηση) για να διασυνδεθούν με τα POS

Exit mobile version