Χωρίς ξεκάθαρο νικητή μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ήλθαν και απήλθαν οι γερμανικές εκλογές μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σολτς και του μπλοκ CDU/CSU του Αρμιν Λάσετ. Tώρα, τα δύο φαβορί μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους.
Η διασπασμένη πολιτική σκηνή σημαίνει πως τα δύο κόμματα θα χρειαστούν τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) για το σχηματισμό πλειοψηφίας. Εκεί, τα πράγματα περιπλέκονται.
Οι Πράσινοι είναι ιστορικά πιο άνετοι με το SPD του Scholz. Από την άλλη o ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ έχει αναφέρει πως προτιμά τη συμμαχία με τους συντηρητικούς. Τα δύο κόμματα μπορούν, κατ’ αυτόν τον τρόπο να αρχίσουν να «επιλέγουν» τα Υπουργεία που προτιμούν.
Ο διακανονισμός μπορεί να πάρει πολύ καιρό. Το προηγούμενο ρεκόρ κατέχει η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ η οποία πριν από τέσσερα χρόνια χρειάστηκε έξι μήνες για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Μέχρι την ορκωμοσία ενός νέου Καγκελαρίου η Μέρκελ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο θώκο της κυβέρνησης με το παρόν υπουργικό της συμβούλιο.
Η κυβέρνηση Scholz
Το κόμμα των Πρασίνων είναι η επιλογή του SPD αλλά η συμμαχία θα χρειαστεί το FDP για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο Λίντνερ υποστηρίζει πως δεν μπορεί να γεφυρώσει το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ του κόμματός του και των άλλων δύο παρατάξεων. Το FDP έχει υποσχεθεί πως δε θα αυξήσει τους φόρους και θα επαναφέρει τα συνταγματικά πλαφόν στο δανεισμό. Αυτές οι δύο προτάσεις αποτελούν και σημείο αντιπαράθεσης με το SPD και τους Πράσινους, οι οποίοι θέλουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στις υποδομές και να φορολογήσουν τους πλούσιους.
Ο Λίντνερ, μιλώντας σε υποστηρικτές του, υπογράμμισε πως «οι ψηφοφόροι ζητούν μια κεντρώα παράταξη», υποδεικνύοντας πως δεν αποσκοπεί σε συμμαχία με τις άλλες παρατάξεις.
To μονοπάτι του Laschet
Ο ηγέτης του CDU επίσης προσπαθεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη των Πρασίνων και του FDP. Η Μέρκελ είχε προσπαθήσει να επιτύχει τέτοια συμμαχία πριν από τέσσερα χρόνια αλλά ο Λίντνερ αρνήθηκε. Τώρα, ο ίδιος υποστηρίζει πως αποτελεί την ιδανική του επιλογή. Οι Πράσινοι, παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστούν πολύ περισσότερη προσπάθεια για να μεταπηδήσουν αφού δεν έχει υπάρξει τέτοια συμμαχία στο παρελθόν, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο.
Ποιος έχει προβάδισμα;
Ο Λίντνερ κάλεσε τους Πράσινους το βράδυ της Κυριακής και τους πρότεινε να «τα βρουν» πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα άλλα δύο κόμματα. Εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ τους, τα δύο κόμματα μπορεί μετά να θέσουν το πλαίσιο οποιωνδήποτε περαιτέρω διαπραγματεύσεων. Ο Λίντνερ ήδη παρουσιάζεται ως πιθανός ΥΠΟΙΚ, ενώ οι Πράσινοι ενδέχεται να ζητήσουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών.
Συμμαχία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων;
Η «μεγάλη συμμαχία» θα αποτελέσει μια επανάληψη της παρούσας κατάστασης. Ο αποκλεισμός των δύο μικρότερων κομμάτων θα είναι δύσκολος, όμως, αφού Λάσετ και Σολτς θέλουν το θώκο της Καγκελαρίας. Μεταξύ τους, επιτυγχάνουν μία ξεκάθαρη πλειοψηφία 408 βουλευτών οπότε η συμμαχία μπορεί να αποτελέσει την τελευταία επιλογή.
Τί μέλλει γενέσθαι;
Τα κόμματα θα συνεχίσουν να διερευνούν τις πιθανότητες συμμαχίας τους έτσι ώστε να επιτύχουν πλειοψηφία. Παρ’ όλα αυτά, αντίθετα με άλλες βουλευτικές δημοκρατίες τα κόμματα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους, χωρίς τη βοήθεια του Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Aναμένεται να υπάρξουν πολλά άγρυπνα βράδια, διαπραγματεύσεις μέχρι τελικής πτώσης, απειλές και συγκρούσεις, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.
Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, θα κηρυχθούν νέες εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, οι Γερμανοί βάζουν πάνω απ’ όλα την πολιτική σταθερότητα οπότε αναμένεται να υπάρξει παρακίνηση από τον Πρόεδρο Στάινμαγερ πριν γίνει κάτι τέτοιο, όπως ακριβώς συνέβη και το 2017.
Ο Λάσετ υποστηρίζει πως θα επιτευχθεί συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου. Μετά από τις υπογραφές, η συμμαχία θα περάσει προς επιβεβαίωση στην Bundestag, κάτι που αναμένεται να γίνει λόγω της μέχρι τότε επίτευξης πλειοψηφίας.
Διαβάστε ακόμα:
ΥΠΟΙΚ: Στη Βουλή 9+1 ανατροπές για τη φορολογία – Ποιοι φόροι μειώνονται και ποιοι καταργούνται
Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Tα δύσκολα για τον ελληνικό τουρισμό είναι μπροστά μας»
«Μικρό Ελληνικό»: e-Auction για το «φιλέτο» των 345 στρεμμάτων στο Ηράκλειο της Κρήτης