Η Γερμανία ξεκίνησε τον πρώτο διαγωνισμό για αρχική χρηματοδότηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των παραγωγών χάλυβα, τσιμέντου και άλλων βαρέων βιομηχανιών όσον αφορά τη μετάβασή τους στη χρήση πράσινων τεχνολογιών.
Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, παρουσίασε τις λεπτομέρειες του 15ετούς προγράμματος «συμβάσεων προστασίας του κλίματος» σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στο Βερολίνο.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς έχει διαθέσει συνολικά περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την προσπάθεια μείωσης των επιβλαβών εκπομπών αερίων, ενώ αποτελεί το πρώτο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο κάνει χρήση του νέου, σχετικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ενεργειακή μετάβαση.
«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τη Γερμανία ως βιομηχανικό προορισμό, για την προστασία του κλίματος και για τις βιώσιμες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Χάμπεκ σύμφωνα με το Bloomberg.
«Μόνο οι επιδοτούμενες μονάδες από τον πρώτο γύρο υποβολής προσφορών θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων κατά πολλά εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τις εταιρείες σε τομείς όπως η παραγωγή χάλυβα, τσιμέντου και γυαλιού για τις πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν από τη χρήση καθαρότερων τεχνολογιών σε σύγκριση με τις συμβατικές διαδικασίες.
Οι αιτούντες υποβάλλουν προτάσεις για το ποσό της απαιτούμενης στήριξης, με τις χαμηλότερες προσφορές να λαμβάνουν χρηματοδότηση.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 2/3 έως το 2030, στο δρόμο προς την επίτευξη του net zero έως το 2045. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, ο καθαρισμός του ενεργοβόρου μεταποιητικού τομέα της χώρας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Το βιομηχανικό λόμπι BDI της Γερμανίας χαιρέτισε την κίνηση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι απαραίτητη όταν η ενεργειακή μετάβαση και η επίτευξη του net zero πρέπει να γίνει γρηγορότερα.
«Το υψηλότερο λειτουργικό κόστος των νέων βιομηχανικών μονάδων είναι σημαντικό και δικαιολογεί την εντατική στήριξη από την πολιτεία, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη ισότιμοι διεθνείς όροι ανταγωνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του BDI, Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, σε δήλωσή του.
Ο μηχανισμός στοχεύει στη διευκόλυνση της απομάκρυνσης περίπου 350 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα έως το 2045, κυρίως στους τομείς του χάλυβα, των χημικών προϊόντων, του τσιμέντου, του χαρτιού και του γυαλιού.
Οι συμβάσεις αποσκοπούν επίσης στο να αποτελέσουν κίνητρο για την ανάπτυξη και την κατασκευή νέων τεχνολογιών και υποδομών, όπως εγκαταστάσεις παραγωγής και αγωγοί για παροχή υδρογόνου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.
Για να δοθεί η δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, αποκλείονται στον α’ γύρο οποιεσδήποτε προσφορές άνω του 1 δισ. ευρώ.
Εάν η φιλική προς το κλίμα παραγωγή καταστεί στη συνέχεια φθηνότερη από τις συμβατικές μεθόδους, οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν πρόσθετα χρήματα στο κράτος.
«Είναι σημαντικό οι εταιρείες να ξεκινήσουν τώρα γρήγορα με τα έργα αποδέσμευσής τους από τις ρυπογόνες διαδικασίες και να μπορούν να βασίζονται στην κρατική στήριξη που τους παρέχεται για τον σκοπό αυτό», δήλωσε ο Ρούσβουρμ.
Σημειωτέον πως η γερμανική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει άλλη μια δημοπρασία αυτό το καλοκαίρι και άλλες δύο το επόμενο έτος.
Διαβάστε ακόμα
Μαρόκο: «Λουκέτο» στα χαμάμ για εξοικονόμηση νερού
ΗΠΑ: Με σαρωτική πλειοψηφία επικυρώθηκε στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο που μπορεί να μπλοκάρει το TikTok
Γιατί οι αναλυτές «βλέπουν» το bitcoin στα 80.000 δολάρια (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ