Κάμψη σημείωσε το Σεπτέμβριο η γερμανική βιομηχανική παραγωγή, αψηφώντας τις ελπίδες ότι τα εργοστάσια της χώρας θα πάρουν σταδιακά τα… πάνω τους.
Ειδικότερα, η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερο από όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg. Η πτώση ήταν ευρείας κλίμακας, με σημαντική υποχώρηση στους τομείς των αυτοκινήτων και των χημικών προϊόντων.
Τα στοιχεία έρχονται μία ημέρα αφότου το υπουργείο Οικονομίας της χώρας ανακοίνωσε αύξηση των παραγγελιών και υπέδειξε ότι η παρατεταμένη περίοδος αδυναμίας του τομέα μπορεί να τερματιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Παρά τα απογοητευτικά στοιχεία της Πέμπτης, επανέλαβε την άποψη αυτή.
Ξεχωριστά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας έδειξαν μείωση των εξαγωγών κατά 1,7% το Σεπτέμβριο.
Η γερμανική βιομηχανία «παλεύει» για να ξεφύγει από μία μακροχρόνια ύφεση, έχοντας επιβαρυνθεί από την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, τις διαρθρωτικές προκλήσεις στο εσωτερικό και την πολιτική αβεβαιότητα εντός και εκτός της χώρας.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε την Τετάρτη τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για το επόμενο έτος μετά την κλιμάκωση των διαιρέσεων στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του σχετικά με τον τρόπο αναζωογόνησης της αδύναμης οικονομίας.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με νέους δασμούς για την προστασία της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν τους εμπορικούς εταίρους, όπως η Γερμανία.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες στέλνουν περισσότερα οχήματα στις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.
Διαβάστε ακόμη
Η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ – Το 2024 ξεπερνά το στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού
Φρίντριχ Μερτς (CDU): Απέρριψε το χρονοδιάγραμμα Σολτς, ζητά άμεσα πρόωρες εκλογές
Επανεκλογή Τραμπ: Είναι πρελούδιο νέων εμπορικών πολέμων;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα