Η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να αναπτυχθεί έντονα το τρίτο τρίμηνο, αλλά η πορεία ανάκαμψης θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα «ανακάμψει έντονα» το τρίτο τρίμηνο μετά από την ιστορική κατάρρευση που σημείωσε τους μήνες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας στη μηνιαία του έκθεση.

“Η περαιτέρω οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας τόσο στο εσωτερικό και όσο και στο εξωτερικό”, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι πολλοί από τους εμπορικούς εταίρους της χώρας εξακολουθούν να επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία. «Εξαιτίας αυτού και μόνο του γεγονότος, η διαδικασία περαιτέρω ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας μετά την πρώτη ισχυρή αντίδραση του Μαΐου και του Ιουνίου, θα είναι αργή και απαιτήσει αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί».

Η διοίκηση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ εισήγαγε ένα σχέδιο τόνωσης της οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα, βοήθεια για τη φροντίδα των παιδιών και τις δημοτικές κυβερνήσεις, καθώς επίσης και αύξηση δαπανών για καθαρότερη ενέργεια και ψηφιοποίηση, προκειμένου να ξεπεράσει τη χειρότερη ύφεση από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνουν την προσωρινή μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας και ένα μπόνους μετρητών ύψους 300 ευρώ ανά παιδί για τους γονείς.

Συνολικά, τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέου χρέους ύψους 218 δισ. ευρώ φέτος.

Παρά την αρχική ανάκαμψη, το επίπεδο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών έχει φτάσει μόλις στο 83% του επιπέδου που είχε πριν από την έναρξη της κρίσης κορωνοϊού τον Φεβρουάριο, αναφέρεται στην έκθεση του υπουργείου.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από 6% φέτος λόγω της ύφεσης που προκαλεί η κρίση στην υγεία.

Αυτήν την εβδομάδα η χώρα ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, με τις καθημερινές μολύνσεις να παραμένουν πάνω από 1.000 για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.