BLOOMBERG

Γερμανία: Γιατί η βιομηχανία απειλείται εκ νέου από τις τιμές της ενέργειας (πίνακες)

Προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις, περίπου 400 εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους ώστε να ταιριάζουν με την παροχή αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο

Όταν ο καιρός στη Γερμανία είναι συννεφιασμένος και ήρεμος, οι ανεμόμυλοι και τα ηλιακά εργοστάσια δε στέλνουν ενέργεια στο δίκτυο. Αντίθετα, προκαλούν κλυδωνισμούς στις αγορές. Μια τέτοια ημέρα στα μέσα Δεκεμβρίου είδε τις τιμές spot της ηλεκτρικής ενέργειας να σκαρφαλώνουν σε περισσότερα από 900 ευρώ ανά μεγαβατώρα – εννέα φορές πάνω από το μέσο όρο. Αυτό είναι ακόμη υψηλότερο από τις αυξήσεις του 2022, όταν η χώρα έχασε την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Με τις απότομες αυξήσεις των τιμών να συμβαίνουν όλο και πιο συχνά καθώς η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται όλο και πιο συχνή -η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρέχουν σήμερα πάνω από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας- η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας προτείνει ένα τολμηρό πείραμα για να διατηρηθεί το δίκτυο σταθερό.

Προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν γενναιόδωρες επιδοτήσεις, περίπου 400 εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους ώστε να ταιριάζουν με την παροχή αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει μείωση της παραγωγής σε περιόδους χωρίς άνεμο ή ηλιοφάνεια και λειτουργία στο φουλ τις ημέρες με ιδανικές συνθήκες.

Bloomberg

Αυτό θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών, θα ενθαρρύνει την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και θα απομονώσει τις ενεργειακές ροές της χώρας από δυσμενή γεωπολιτικά γεγονότα. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων, έχει προθεσμία μέχρι το τέλος Μαρτίου για να παρουσιάσει το σχέδιο, δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής του οργανισμού Κλάους Μίλλερ και η τελική απόφαση αναμένεται αργότερα εντός του έτους.

Ενώ η Γερμανία έχει αναπτύξει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, το έθνος δεν διαθέτει αξιόπιστη εφεδρική ενέργεια. Σταμάτησε την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας πριν από δύο χρόνια και ένα σχέδιο για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου απορρίφθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση. Εάν υιοθετηθεί, το πείραμα θα είναι το μεγαλύτερο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αν και παρόμοιες προσπάθειες για να καταστεί η βιομηχανική παραγωγή πιο ευέλικτη δοκιμάζονται σε μικρότερες χώρες όπως η Δανία.

Είναι μια στιγμή υψηλού ρίσκου για να επιβληθεί ένας βιομηχανικός μετασχηματισμός αυτής της κλίμακας. Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν ήδη εμποδίσει την ανάπτυξη στη Γερμανία και έχουν αναγκάσει ορισμένους κατασκευαστές να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό. Ένας εμπορικός πόλεμος διαφαίνεται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί επίσης την ΕΕ με δασμούς.

Καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν από τις επόμενες εκλογές στη Γερμανία, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δηλώσει ότι αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη λεγόμενη «ευέλικτη ζήτηση». Ωστόσο, κανένα από τα δύο δεν έχει τον τελικό λόγο στο θέμα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων είναι ανεξάρτητη, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν μπορούν να ανατραπούν με πολιτικό διάταγμα, αν και μπορούν να αλλάξουν μέσω δικαστικής απόφασης.

Η συζήτηση αυτή διεξάγεται επίσης στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί όταν η τρέχουσα μείωση των τελών δικτύου της Γερμανίας λήξει το 2028. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι βιομηχανικοί κατασκευαστές ήταν σε θέση να ανακτήσουν έως και το 90% των τελών του δικτύου τους – περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ συνολικά – σε αντάλλαγμα για την κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων σταθερής, αδιάλειπτης ενέργειας.

Το κόστος αυτό, το οποίο καλύπτεται από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, πληρώνει για την κατασκευή και τη συντήρηση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διατήρηση αυτού του μοντέλου σε ισχύ μετά το 2028 δεν αποτελεί επιλογή, αφού η επιδότηση δεν ευθυγραμμίζεται με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ και δεν μπορεί να ανανεωθεί χωρίς σημαντική αναθεώρηση.

Bloomberg

Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι επιδοτήσεις σχεδιάστηκαν προτού οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταστήσουν το δίκτυο πιο δυναμικό, εξήγησε ο Γιόχεν Μπάμερτ, φυσικός και επικεφαλής ομάδας στην ενεργειακή εταιρεία TransnetBW GmbH. Σε αντίθεση με τις ημέρες της πυρηνικής ενέργειας, του άνθρακα και του φυσικού αερίου, όταν η διαχείριση του δικτύου ήταν ως επί το πλείστον απρόσκοπτη, «οι συνάδελφοί μου πρέπει να παρεμβαίνουν συνεχώς στο δίκτυο, να αποτρέπουν τις συμφορήσεις, να απενεργοποιούν αιολικές ή ηλιακές μονάδες ή να διατάσσουν την αύξηση του ρυθμού λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου», ανέφερε.

Οι μεμονωμένοι καταναλωτές ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν τους διαχειριστές να εξισορροπήσουν το δίκτυο μειώνοντας τη χρήση σε στιγμές υψηλής ζήτησης. Αλλά προς το παρόν, οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν είναι τόσο ευέλικτοι – και ανησυχούν ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα μπορούσε να διογκώσει το ενεργειακό τους κόστος.

Το Οικονομικό Συμβούλιο, μια ένωση επιχειρήσεων συντηρητικού προσανατολισμού που εκπροσωπεί περισσότερες από 12.000 επιχειρήσεις, επανέλαβε την ανησυχία πως αν και η ευέλικτη ζήτηση θα μπορούσε να ωφελήσει ορισμένες επιχειρήσεις, για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων με «συνεχείς διαδικασίες παραγωγής», το θέμα τίθεται «εκτός συζήτησης».

Μια επιλογή που εξετάζεται για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης του σχεδίου είναι η επέκταση της επιδότησης σε πολύ περισσότερες εταιρείες. Η προσφορά περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό θα τριπλασίαζε ουσιαστικά τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τη μείωση των τελών του δικτύου.

Διαβάστε ακόμη 

Metlen: Βασικός παίκτης στην αγορά αλουμίνας – Ο ρόλος της συμφωνίας με τη Rio Tinto

Ελληνο-Αιγυπτιακό μνημόνιο για αποθήκευση άνθρακα – Συναντήσεις με ExxonMobil και Chevron για υδρογονάνθρακες

O πιο ακριβός μύκητας του κόσμου είναι ένα ιαπωνικό μανιτάρι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""