Η Γερμανία θα επιταχύνει την έκδοση αδειών για έργα υδρογόνου και θα άρει την απαγόρευση της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθώς η χώρα προσπαθεί να εξυγιάνει τη βιομηχανία της, η οποία χρησιμοποιεί εντατικά ορυκτά καύσιμα.

Η κυβέρνηση θα διευκολύνει την απόκτηση αδειών ανάπτυξης με συντομότερους περιβαλλοντικούς ελέγχους για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά υδρογόνου. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θέλει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% έως το 2030 για να επιτύχει net zero έως το 2045, πέντε χρόνια νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γερμανία θα υποστηρίξει την κίνηση αυτή με «υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, Μίκαελ Κέλνερ, στο συνέδριο καινοτομίας για το πράσινο υδρογόνο στη Δρέσδη. Φέτος, η κυβέρνηση προγραμματίζει επενδύσεις 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Γερμανία σχεδιάζει να αντικαταστήσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα και λιγνίτη με φυσικό αέριο την επόμενη δεκαετία. 

Η κυβέρνηση αποσκοπεί στην μετατροπή ορισμένων σταθμών φυσικού αερίου σε αντίστοιχους υδρογόνου για να βοηθήσουν στην τροφοδοσία των ενεργοβόρων βιομηχανιών της.

Η χώρα είναι από τις πρώτες στον κόσμο που παρουσίασε σχέδιο για ένα κεντρικό δίκτυο υδρογόνου που θα συνδέει τα κύρια βιομηχανικά της κέντρα, το οποίο θα εκτείνεται σε συνολικό μήκος 9.600 χιλιομέτρων. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιβραδύνει το οικονομικό ενδιαφέρον για τη μετάβαση στο υδρογόνο και σε όλο τον κόσμο τα πλάνα αυτά καθυστερούν, με τις εταιρείες να αργούν να επενδύσουν χρήματα.

Παρ’ όλα αυτά, το Βερολίνο προχωρά ακάθεκτο. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Υδρογόνου της Γερμανίας, ένα κυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο, αύξησε τις εκτιμήσεις του για τη μελλοντική ζήτηση υδρογόνου της χώρας κατά 14% έως το 2030.

Για τους τομείς που δεν μπορούν να απαλλαγούν από τον άνθρακα μέσω της χρήσης υδρογόνου – όπως αυτός του τσιμέντου ή της καύσης αποβλήτων – η δέσμευση, αποθήκευση και αξιοποίηση του άνθρακα θα καταστεί δυνατή στη Γερμανία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης επιλογή για τη χρήση της τεχνολογίας για την τροφοδοσία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μέσω της χρήσης υδρογόνου.

Διαβάστε ακόμη

Αναβαθμίζει το guidance για το 2024 η Τράπεζα Πειραιώς – Oι νέοι στόχοι

Ευρωεκλογές 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την 9η Ιουνίου – Το προφίλ των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Το παζάρι ΕΕ – ΗΠΑ για την αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών assets – Πράσινο φως από το Eurogroup (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ