search icon

Bloomberg

Γερμανία: Διορίστηκαν σύμβουλοι για την πώληση της Uniper από το δημόσιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από τη Γερμανία να μειώσει το μερίδιό της στην Uniper σε όχι περισσότερο από 25% συν μία μετοχή μέχρι το τέλος του 2028, όταν ενέκρινε το πρόγραμμα διάσωσης

Στην επιλογή τραπεζών προχώρησε η κυβέρνηση της Γερμανίας, προκειμένου να οργανώσει την πιθανή πώληση της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Uniper SE, η οποία θα μπορούσε να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων πωλήσεων μετοχών της χώρας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Citigroup, η Deutsche Bank και η UBS Group  έχουν οριστεί ως κοινοί παγκόσμιοι συντονιστές για την πιθανή προσφορά, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, αρνούμενοι να κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές. Περισσότερες τράπεζες θα μπορούσαν να προστεθούν πριν από την πώληση μετοχών το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ανέφεραν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το γερμανικό κράτος κατέχει περισσότερο από το 99% της Uniper μετά τη διάσωση της εταιρείας, του μεγαλύτερου αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου της χώρας, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Το εναπομείναν 1% εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η εταιρεία έχει χρηματιστηριακή αξία 20,5 δισ. ευρώ. Οποιαδήποτε πώληση μεριδίου θα μπορούσε να έρθει με σημαντική έκπτωση λόγω της έλλειψης ρευστότητας, ενώ είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο μεγάλη είναι η έκπτωση, είπαν οι άνθρωποι.

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος, θα μπορούσαν  να μεταβληθούν, αναφέρουν οι πηγές. Εκπρόσωπος της Uniper επιβεβαίωσε ότι έχουν προσληφθεί τράπεζες, χωρίς να τις προσδιορίσει. Η εταιρεία είναι έτοιμη για πώληση μέσω της κεφαλαιαγοράς ως προτιμώμενη επιλογή, κάνοντας όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες σε απόλυτο συντονισμό με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Η ανάθεση σε τράπεζες δεν συνδέεται με τελική απόφαση σχετικά με τη μορφή και το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής συναλλαγής όσον αφορά την Uniper, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από τη Γερμανία να μειώσει το μερίδιό της στην Uniper σε όχι περισσότερο από 25% συν μία μετοχή μέχρι το τέλος του 2028, όταν ενέκρινε το πρόγραμμα διάσωσης. Η UBS διορίστηκε μαζί με την εταιρεία συμβούλων Roland Berger για να συμβουλεύσει την κυβέρνηση σχετικά με τις επιλογές για τη μείωση του μεριδίου της στην εισηγμένη στη Φρανκφούρτη εταιρεία, ανέφερε το Bloomberg News νωρίτερα φέτος. Οι συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν ότι η πώληση μετοχών της Uniper θα είναι ουσιαστικά μια νέα αρχική δημόσια προσφορά ή «επαναληπτική δημόσια εγγραφή».

Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μειώνουν τις συμμετοχές τους σε εταιρείες εν μέσω του πρόσφατου ράλι της αγοράς. Η Γερμανία πούλησε μέρος της συμμετοχής της στην Commerzbank AG τον περασμένο μήνα μετά την εκτίναξη της τιμής της μετοχής της τράπεζας. Ωστόσο, η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε όταν η ιταλική UniCredit SpA πήρε το μερίδιο 4,5% που ξεφορτώθηκε και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank.

Πριν από την προσφορά μετοχών, η Uniper προσπαθεί να πουλήσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων συμβάσεων προμήθειας άνθρακα, τα οποία θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την αποτίμησή της, επειδή οι επενδυτές τείνουν να μένουν μακριά από δραστηριότητες που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα. Η εταιρεία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι σκοπεύει να πωλήσει το σχέδιο παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα Datteln 4 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και επίσης έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύση σκληρού άνθρακα Heyden 4 Petershagen κοντά στο Minden.

Διαβάστε ακόμη

Τα «παντοτινά χημικά» μας κάνουν να χάνουμε τον ύπνο μας

Γιατί οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής για το δολάριο πριν από τις εκλογές (πίνακες)

Μισθωτοί – Συνταξιούχοι: Ποιες αυξήσεις έρχονται το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version