search icon

Bloomberg

Γερμανία: Ασκεί πιέσεις για αυστηροποίηση των κανονισμών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, η πρόταση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τα βιομηχανικά και αγροτικά λόμπι

Η Γερμανία θα ασκήσει πιέσεις για πολύ αυστηρότερους κλιματικούς κανονισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μειωθούν γρήγορα οι εκπομπές ρύπων των βιομηχανιών.

Αυτό αποτελεί μια δυνητικά αμφιλεγόμενη κίνηση, καθώς οι ψηφοφόροι της Ε.Ε. ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές.

Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας σχεδιάζει να ζητήσει αυστηροποίηση των κανόνων της Ε.Ε. για την εποπτεία των κατασκευών και των κλιματικά βιώσιμων προϊόντων, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Θα απευθύνει την προσπάθειά του στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της Ένωσης, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις εκλογές.

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω αντιδράσεων για περιβαλλοντικά θέματα από την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τους αγρότες και ορισμένους ψηφοφόρους λόγω ανησυχιών για την αύξηση του κόστους και την απώλεια θέσεων εργασίας. 

Τα ακροδεξιά κόμματα στην Γηραιά Ήπειρο τα οποία παραμένουν σκεπτικιστές όσον αφορά την κλιματική αλλαγή έχουν κερδίσει έδαφος πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Οι Πράσινοι της Ευρώπης πρόκειται να χάσουν περίπου το ένα τρίτο των εδρών τους στην ψηφοφορία. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ – μέλος του κόμματος των Πρασίνων – στοχεύει να συνδέσει τις νέες απαιτήσεις με ποσοστώσεις για πρώτες ύλες και προϊόντα, σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο.

Το υπουργείο επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τα βασικά εργαλεία της Ε.Ε. για την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος ορισμένων προϊόντων για τους καταναλωτές.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να εξετάσουν εάν θα επεκτείνουν τους τύπους εκπομπών που περιλαμβάνονται στο αντίστοιχο σύστημα εμπορίας της Ε.Ε. και στον μηχανισμό Carbon Border Adjustment Mechanism, όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι λεγόμενες εκπομπές «Scope 3» είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς προέρχονται από πηγές εκτός του άμεσου ελέγχου μιας εταιρείας – όπως οι μεταφορές – ενώ κάτι τέτοιο θα αύξανε το βάρος για τις επιχειρήσεις, όπως προειδοποιούν τα βιομηχανικά λόμπι.

Η Γερμανία, δη η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% έως το 2030, τη στιγμή που η βιομηχανία της, η οποία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες άνθρακα και φυσικού αερίου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά τα μέτρα αυτά στοχεύουν κυρίως στους προμηθευτές, ανέφερε ο Χάμπεκ σε δήλωσή του.

Γι’ αυτόν το λόγο η κυβέρνηση «εστιάζει τώρα και στην πλευρά της ζήτησης, διότι χωρίς αγοραστές, ακόμη και το καλύτερο προϊόν είναι άχρηστο», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση προτείνει να αποσαφηνιστεί το ποια βασικά υλικά είναι πραγματικά φιλικά προς το κλίμα, με ετικέτες για προϊόντα σε μερικούς από τους πιο ρυπογόνους τομείς, όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και τα χημικά.

Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι ελπίζει να καταγράψει πρόοδο ως προς τον παγκόσμιο προσδιορισμό του «πράσινου» χάλυβα στη φετινή διεθνή σύνοδο κορυφής COP29 για το κλίμα.

Διαβάστε ακόμη 

Ταμείο Ανάκαμψης: «Παράθυρο» για να πάρουμε άμεσα το 1 δισ. ευρώ της 4ης δόσης 

ΜΕΤΚΑ: Σύμπραξη με τους Γάλλους της Bouygues και ζωηρό ενδιαφέρον για την εργολαβία του 1,4 δισ. για τα έργα της Θεσσαλίας   

PPF: «Τρέχει» έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ – Σε εξέλιξη 448 διαγωνιστικές διαδικασίες (pic) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version