Ένας νέος κίνδυνος για το γεν αναδύεται, με τους αναλυτές νομισμάτων στο Τόκιο να προειδοποιούν ότι υπάρχει πιθανότητα η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να παραμείνει στάσιμη όσον αφορά τα επιτόκια μέχρι τον Μάρτιο ή αργότερα.
Μια μικρή γεύση από τους κινδύνους που ελλοχεύουν ήρθε την Τετάρτη 11/12, όταν το γεν υποχώρησε στο πιο αδύναμο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων, καθώς οι έμποροι αντέδρασαν σε μια έκθεση του Bloomberg ότι οι αξιωματούχοι της BOJ είδαν μικρό κόστος στην αναμονή πριν από την αύξηση των επιτοκίων.
Αυτό το τράνταγμα οδήγησε το νόμισμα μόνο στα 152,82 έναντι του δολαρίου και ήρθε στο πλαίσιο της συζήτησης για το αν η κεντρική τράπεζα θα κάνει την κίνησή της στις 19 Δεκεμβρίου ή στην επόμενη συνεδρίαση περίπου ένα μήνα αργότερα. Μια επακόλουθη έκθεση του Reuters την Πέμπτη, που έδειξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είναι διατεθειμένοι να βιαστούν, είδε το γεν να διαγράφει το μικρό ενδοσυνεδριακό κέρδος του.
Ο Shusuke Yamada, επικεφαλής της στρατηγικής για τα νομίσματα και τις τιμές της Ιαπωνίας στην Bank of America στο Τόκιο. δήλωσε ότι η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναβάλλουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το θέμα του carry trade του γεν να επιστρέψει αν η αύξηση των επιτοκίων καθυστερήσει μέχρι τον Μάρτιο», δήλωσε ο Yamada. «Είναι πιθανό το γεν να εξασθενήσει και πάλι στο 155 ή λίγο κάτω από το επίπεδο των 157 που έφτασε τον Νοέμβριο».
Ενώ το 44% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η BOJ θα αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα και το 52% βλέπει ότι αυτό θα συμβεί τον Ιανουάριο, τα σημάδια μιας πιο αργής πορείας είναι ορατά στα συμβόλαια ανταλλαγής με δείκτη μίας ημέρας. Αυτά υποδηλώνουν ότι οι προοπτικές αύξησης του Δεκεμβρίου έχουν υποχωρήσει στο 15%, με 76% πιθανότητα κίνησης μέχρι τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου και 94% μέχρι την απόφαση του Μαρτίου.
«Εάν αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να το κάνουν τον Ιανουάριο, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να οδηγήσει σε μια αίσθηση δυσπιστίας σχετικά με το αν η BOJ θα είναι πραγματικά σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Takeru Yamamoto, trader στην Sumitomo Mitsui Trust Bank στη Νέα Υόρκη. «Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος το γεν να επιστρέψει στα υψηλά επίπεδα των 150 μονάδων».
Ο διοικητής της BOJ Καζούο Ουέντα δήλωσε σε συνέντευξή του στο Nikkei τον περασμένο μήνα ότι οι αυξήσεις «πλησιάζουν». Στη συνέχεια, λίγες ημέρες αργότερα ήρθε ένα δημοσίευμα του Jiji Press που υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας για μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων. Το μέλος του συμβουλίου πολιτικής που είναι ντόβιστας, ο Toyoaki Nakamura, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει αντίρρηση για μια αύξηση των επιτοκίων, αλλά θα πρέπει να εξετάσει τα δεδομένα για να αποφασίσει για την πολιτική αυτό το μήνα.
Το γεν είχε μικρή μεταβολή στα 152,51 ανά δολάριο στις 4:02 μ.μ. στο Τόκιο.
Ο Eiichiro Miura, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της Nissay Asset Management Corp. δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι απίθανη μέχρι τη συνεδρίαση του Απριλίου ή αργότερα.
Ωστόσο, άλλοι, όπως η Carol Kong, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Commonwealth Bank of Australia στο Σίδνεϊ, σημείωσαν ότι μια περαιτέρω υποτίμηση του γεν μπορεί να ωθήσει την BOJ να αυξήσει τα επιτόκια μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα.
Η ίδια δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυξάνουν την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δώσει ένα γερακίσιο μήνυμα μαζί με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα δει το ιαπωνικό νόμισμα να αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου και θα ενισχύσει τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων της BOJ.
Διαβάστε ακόμη
Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: 4,1 εκατ. συνταξιούχοι θα πάνε νωρίτερα στο ταμείο (vid)
Πώς μέρος του ράλι της τιμής του χρυσού οφείλεται… στο άγχος των Κινέζων καταναλωτών
Σε ισχύ από σήμερα το εορταστικό ωράριο – Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα