search icon

Bloomberg

Gazprom: Το στοίχημα του Πούτιν που κόστισε πολύ (πίνακες)

Η αντικατάσταση των ευρωπαϊκών ροών με τις κινεζικές δεν είναι αρκετή ούτε σε ποσότητα ούτε σε ό,τι αφορά τα έσοδα - Η πάλαι ποτέ τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου του κόσμου αξίζει πια λιγότερο από το 50% της νορβηγικής Equinor

Το παράκανε, όπως όλα δείχνουν, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, όταν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom PJSC για να «γονατίσει» την Ευρώπη. Τώρα πια, οι προσπάθειές του για τη στήριξη και η γενικότερη μοίρα της εταιρείες κρίνονται από την Κίνα. 

Mετά από πολλά χρόνια περιορισμένων επενδύσεων σε LNG, ο Πούτιν έχει πια περιορισμένες επιλογές όσον αφορά την Gazprom, κάτι το οποίο θα γίνει φανερό και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα.

To Κρεμλίνο θέλει να ολοκληρώσει νέες συμφωνίες για την εξαγωγή φυσικού αερίου η οποία μειώθηκε λόγω των διεθνών κυρώσεων. Η Κίνα αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά, αλλά δεν πρόκειται να αποδειχθεί ισάξια των ευρωπαϊκών.

Ακόμα και βάσει του πιο αισιόδοξου σεναρίου όσον αφορά την ολοκλήρωση των πρότζεκτ, η ασιατική υπερδύναμη θα εισάγει μάξιμουμ τα 2/3 των αντίστοιχων προπολεμικών ροών προς την Ευρώπη. Εκτός αυτού, οι τιμές θα είναι χαμηλότερες και οι παραδόσεις θα χρειαστούν χρόνια και τεράστιες επενδύσεις. 

Με τις παραδόσεις στην Ευρώπη να αποτελούν πενιχρό ποσοστό σε σχέση με τις προπολεμικές, η Ρωσία δέχεται αυξημένη πίεση προς αντικατάσταση της πάλαι ποτέ μεγαλύτερής της εμπορική συνεργάτη πριν επηρεαστεί η ευρύτερη ρωσική οικονομία, σύμφωνα με το Oxford Institute for Energy Studies. Η Κίνα, όμως, δεν βιάζεται.

Το Πεκίνο χρειάζεται να λάβει και άλλα γεωπολιτικά τεκταινόμενα υπόψη. Αν και η ανάγκη των ροών και της ενεργειακής ασφάλειας παραμένει σημαντική, ο νέος αγωγός αποτελεί έναν καλό τρόπο με τον οποίο μειώνεται και η ανάγκη της εισαγωγής LNG μέσω της θαλάσσιας οδού, η οποία είναι πιο ευάλωτη στις γεωπολιτικές ταραχές.

Οποιαδήποτε συμφωνία, βέβαια, δε θα είναι αρκετή να φέρει την Gazprom και πάλι στις παλιές της δόξες. Η αξία κεφαλαιοποίησής της η οποία κάποτε ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, είναι πια λιγότερο από το 50% της νορβηγικής Equinor ASA. 

«Η Gazprom δεν έχει πολλές προοπτικές για τα επόμενα 5 με δέκα χρόνια», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας Αλεξάντερ Ριαζάνοφ στο Bloomberg, προσθέτοντας πως φέτος πούλησε τις μετοχές του, καταγράφοντας απώλειες. «Η σύναψη συμφωνιών με την Κίνα θα είναι δύσκολη και η τιμή δε θα είναι καλή».

Τα προβλήματα της εταιρείας υποδεικνύουν και το τρωτό σημείο της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τη διεθνή πίεση αλλά και την αμετακίνητη στάση που κρατά ο Πούτιν. Παρά την πτώση στις εξαγωγές φυσικού αερίου και τη μείωση των εσόδων, ο Ρώσος Πρόεδρος παραμένει πεισματικά σταθερός στις απόψεις του. «Η Gazprom έχει αυτοπεποίθηση στις ικανότητές της, είναι ήρεμη και τα πάει μια χαρά», ανέφερε σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Russian Energy Week, προσθέτοντας πως «η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί. Η Ευρώπη δε θα έπρεπε να δημιουργεί προβλήματα για τον εαυτό της ελπίζοντας πως θα καταρρεύσουμε».

Σημειωτέον πως η απόφαση των Κινέζων για την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia διήρκησε μία δεκαετία.

Η διαπραγματευτική ικανότητα των Ρώσων έχει μειωθεί σημαντικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας τη δημιουργία τέλματος στις σινορωσικές διαπραγματεύσεις.

Η προσέγγιση της Gazprom είναι απαισιόδοξη. Ακόμα κι αν το Πεκίνο δεχθεί να βοηθήσει τον Πούτιν, δεν πρόκειται να προσφέρει τις ίδιες τιμές με αυτές της Ευρώπης.

Ο λόγος της αποτυχίας της Gazprom είναι ο έλεγχος τον οποίο ασκεί η πολιτική ζωή της χώρας στον ρωσικό τομέα ενέργειας. Από το 2000 και ύστερα όταν ο Πούτιν ανέλαβε τα ηνία της Ρωσίας, χρησιμοποίησε την ενέργεια ως όπλο άσκησης γεωπολιτικής πίεσης, κάτι το οποίο δεν είχε τολμήσει ούτε η Σοβιετική Ένωση. 

Ο Πούτιν πέρασε πολλά χρόνια «χτίζοντας» τις ευρωπαϊκές του σχέσεις, δη με τον πρώην Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έχει από τότε γίνει ένας καλοπληρωμένος λομπίστας υπέρ της Ρωσίας. 

Το στοίχημα, όμως, απέτυχε. Η Ευρώπη απέφυγε τις ελλείψεις λόγω του ζεστού περσινού χειμώνα, των αυξημένων παραδόσεων της Νορβηγίας και του αμερικανικού -μεταξύ άλλων- LNG. Η Γηραιά Ήπειρος έχει, πια, απαγκιστρωθεί από τη ρωσική ενέργεια.

Για πολλούς μήνες, οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν πως οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό Power of Siberia 2 βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, αν και δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Το πρότζεκτ θα μπορούσε να αυξήσει τη συνολική ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα στα 100 δισ. κυβικά μέτρα, σε σχέση με τα προπολεμικά 150 δισ. κυβικά μέτρα προς την Ευρώπη.

Ο Πούτιν ελπίζει πως η Ευρώπη θα ανανεώσει κάποτε τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου, τονίζοντας πρόσφατα πως είναι έτοιμος να παρέχει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2.

Η γερμανική πλευρά γρήγορα ανέκοψε οποιεσδήποτε ελπίδες του, αφού τόνισε πως έχει πια διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί την Gazprom ως κάτι το σημαντικό αλλά η κυβέρνησή του παραδέχεται πως το ευρωπαϊκό στοίχημα αντί του LNG ήταν λάθος. Σε μία προσπάθεια αύξησης της διαπραγματευτικής της δύναμης, η Gazprom προσπαθεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, όπου έχει προτείνει τη δημιουργία ενός κέντρου εμπορίου φυσικού αερίου. 

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής του με τον Ερντογάν, ο Πούτιν ανέφερε πως η διαπραγμάτευση έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμα λεπτομέρειες.

 Διαβάστε ακόμη

Ο πόλεμος στέλνει περισσότερα κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια

Άνοιξε το δρόμο για το ντίλ Enel –Macquarie η ΕΕ

Scope Ratings: Οι επιθέσεις της Χαμάς προσθέτουν κινδύνους στη γεωπολιτική σταθερότητα και την παγκόσμια ανάπτυξη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ 

Exit mobile version