search icon

Bloomberg

Γαλλικός κολοσσός «πουλάει» το εμβόλιο στις ΗΠΑ και όχι στην Γαλλία

Φουντώνει η ατλαντική αντιπαράθεση για το ποιος θα πρωτοπάρει το εμβόλιο όταν βρεθεί - Η Sanofi αποκάλυψε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για κάλυψη πρώτα της αμερικανικής αγοράς

Οι Αμερικανοί πιθανότατα θα έχουν το εμβόλιο για τον Covid-19 της Sanofi πριν από τον υπόλοιπο κόσμο, εφόσον ο γαλλικός φαρμακευτικός γίγαντας επιτύχει την παρασκευή του.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που χρηματοδότησαν την έρευνα εμβολίων της Sanofi, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πόουλ Χάντσον σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω, εάν δεν εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία έναντι πανδημίας που μέχρι τώρα ευθύνεται για τον θάνατο περισσοτέρων από 290.000 ανθρώπων παγκοσμίως.

«Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα στη μεγαλύτερη προπαραγγελία επειδή επένδυσε στην ανάληψη του ρίσκου», δήλωσε ο Χάντσον. Οι ΗΠΑ, οι οποίες επέκτειναν την συνεργασία εμβολίων με την εταιρεία τον Φεβρουάριο, αναμένουν «ότι αν σας βοηθήσουμε στο ρίσκο να φτιάξετε τις δόσεις, περιμένουμε να λάβουμε τις δόσεις πρώτοι.»

Η Sanofi είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες μεταξύ των δεκάδων εταιρειών που αναζητούν ένα εμβόλιο, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά από τα lockdown.

Στο project που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ συνεργάζεται με την ανταγωνίστρια βρετανική εταιρεία GlaxoSmithKline Plc και έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να κατασκευάζει 600 εκατομμύρια δόσεις ετησίως – αριθμό, που ο Χάνσον είπε ότι σκοπεύει να διπλασιάσει.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρηματοδοτούν ερευνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της «Επιχείρησης Warp Speed» της κυβέρνησης Τραμπ, που μοιάζει με ένα πρόγραμμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στις ΗΠΑ.

Αρκετοί έχουν υποστηρίξει ότι ο αγώνας ανάμεσα σε χώρες και κυβερνήσεις θα μπορούσε να αφήσει στο περιθώριο τις χώρες που δεν μπορούν να τον αντέξουν οικονομικά, καθιστώντας τις ευάλωτες σε μαζικές απώλειες ζωών και οικονομικά κατεστραμμένες από τα νέα κύματα του κορωνοϊού.

Ευαισθητοποίηση

«Διεξάγω καμπάνια στην Ευρώπη για να πω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν πρώτες τα εμβόλια», είπε ο Χάντσον μέσω βιντεοκλήσης από το σπίτι του στο Παρίσι. «Αυτό θα γίνει γιατί έχουν επενδύσει στην προσπάθεια να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους και να επανεκκινήσουν την οικονομία τους».

Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ηγήθηκαν της προσπάθειας ενός ταμείου 8 δισ. δολαρίων για τη δίκαιη διανομή, άλλοι επιλέγουν την εθνική υποστήριξη της έρευνας.

Οι ποσότητες ενός πειραματικού εμβολίου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα δοθούν κατά προτεραιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με τον Πασκάλ Σοριότ, CEO της AstraZeneca Plc, η οποία θα κατασκευάσει το εμβόλιο.

Είναι σημαντικό να διεξαγάγουμε αυτή τη συζήτηση τώρα», δήλωσε η Κάθριν Μπλις, συνεργάτης του παγκόσμιου κέντρου πολιτικής Υγείας, “Center for Strategic and International Studies”, για να αντιμετωπίσουμε την απειλή του «εθνικισμού των εμβολίων».

Ενώ η αμερικανική χρηματοδότηση από το BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority) βάζει τις ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή, η χώρα μπορεί να είναι μόνο μέρες ή εβδομάδες μπροστά από όλους τους άλλους, είπε ο Χάντσον.

Ο Χάντσον χαρακτήρισε την BARDA, η οποία έχει μέχρι τώρα δώσει 30 εκατ. δολάρια για το πρόγραμμα της Sanofi, ως «μοντέλο» του τρόπου με τον οποίο θα έπρεπε οι Αρχές να συνεργάζονται με τη βιομηχανία. Η Κίνα έχει επίσης κινητοποιήσει προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου. «Επομένως, αυτές οι δύο μεγάλες οικονομίες θα εμβολιαστούν πρώτα, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση στην Ευρώπη και να πούμε, Μην αφήσετε την Ευρώπη να μείνει πίσω», είπε.

Η BARDA έχει μια μακροχρόνια σχέση με τη Sanofi. Ο αμερικανικός οργανισμός προχώρησε σε μια χρηματοδότηση ύψους 226 εκατ. δολαρίων τον Δεκέμβριο στην εταιρεία για να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής εμβολίων κατά της πανδημίας γρίπης.

Η γαλλική εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το ενδεχόμενο να τις εφοδιάσει με εμβόλια κοροναϊού, δήλωσε ο Χάντσον, που ανέλαβε τα καθήκοντα του CEO στην εταιρεία τον Σεπτέμβριο. «Λαμβάνουμε αρκετά τηλεφωνήματα», είπε, με ορισμένες χώρες που προσφέρονται να μοιραστούν το οικονομικό ρίσκο παραγωγής ενός υποψηφίου εμβολίου πριν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

H BARDA δεν έχει υπαγορεύει πόσες δόσεις θα λάβουν οι ΗΠΑ ή την τιμή του προϊόντος και διατηρεί την προσδοκία ότι η Sanofi θα είναι «υπεύθυνη» στο να καταστεί κάθε εμβόλιο προσιτό, είπε ο Χάντσον.

Η BARDA έχει επίσης διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον γίγαντα υγειονομικής περίθαλψης Johnson & Johnson και την εταιρεί βιοτεχνολογίας Moderna Inc. για την ανάπτυξη, δοκιμή και μαζική παραγωγή εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού.

Η Sanofi έχει ξεκινήσει δύο προγράμματα εμβολίων Covid-19. Αυτό που χρηματοδοτείται από την BARDA βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που αφορούν την επιδημία SARS και την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ήδη σε ένα από τα εμβόλια της γρίπης. Η γαλλική εταιρεία και η GSK σχεδιάζουν να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στοχεύουν στη διάθεση ενός εμβολίου έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η Sanofi έχει επίσης και ένα άλλο υποψήφιο εμβόλιο κορωνοϊού υπό ανάπτυξη με τη εταιρεία Translate Bio Inc., το οποίο χρησιμοποιεί την λεγόμενη τεχνολογία RNA messenger.

Exit mobile version