Ο Εμανουέλ Μακρόν αναζητά άλλον πρωθυπουργό, αφού η ακροδεξιά ένωσε τις δυνάμεις της με την αριστερά για να προωθήσει μια πρόταση μομφής.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να βρει έναν πρωθυπουργό που να μπορεί να περάσει έναν προϋπολογισμό του 2025 από ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο. Αλλά οποιοσδήποτε νέος ηγέτης θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα που έριξαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.
Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που βύθισε την κυβέρνηση του Μπαρνιέ εμπεριείχε 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών που στόχευαν στη μείωση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ το 2025, από το εκτιμώμενο 6,1% φέτος.
«Αυτός ο προϋπολογισμός ήταν τοξικός για τους Γάλλους», δήλωσε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε συνέντευξή της στη γαλλική τηλεόραση αφού ψήφισε υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης. Αντ’ αυτού, είπε, η χώρα χρειάζεται «έναν προϋπολογισμό που να είναι αποδεκτός από όλους».
Το χάος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ωθήσει τους επενδυτές ομολόγων να τιμωρήσουν το δημόσιο χρέος της Γαλλίας και ο Μπαρνιέ είχε προειδοποιήσει για «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε περίπτωση απομάκρυνσής του.
Ο Μπαρνιέ, έμπειρος πολιτικός και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, διορίστηκε μόλις τον Σεπτέμβριο, καθιστώντας τη θητεία του τη συντομότερη για οποιονδήποτε πρωθυπουργό από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας το 1958. Είναι επίσης ο πρώτος Γάλλος πρωθυπουργός που χάνει πρόταση μομφής εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια.
Ο Μακρόν έχει την εξουσία να διορίσει νέο πρωθυπουργό, αλλά έδωσε μεγάλο αγώνα προτού καταφέρει να κερδίσει περιορισμένη υποστήριξη για τον Μπαρνιέ από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο. Η Λεπέν δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με μια άλλη κυβέρνηση, αρκεί να συνεργαστεί με το κόμμα της για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Παρ’ όλα αυτά, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι σύμμαχοι του Μακρόν προσπαθούν να πείσουν τους Σοσιαλιστές να αποσχιστούν από τους αριστερούς συμμάχους τους για να ανασυγκροτήσουν το λεγόμενο Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο των κυρίαρχων κομμάτων.
«Χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό, μια νέα ομάδα και καλώ τα πολιτικά κόμματα του Ρεπουμπλικανικού Μετώπου να αναλάβουν την ευθύνη», δήλωσε την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI η Ανές Πανιέ-Ρουνασέ, απερχόμενη υπουργός Ενέργειας και Κλίματος του κόμματος του Μακρόν. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να προχωρήσουμε μπροστά και ότι είμαστε ικανοί να δούμε πέρα από τα πολιτικά συμφέροντα. Αυτό είναι το διακύβευμα».
Οι ρίζες της σημερινής αναταραχής «φύτρωσαν» τον Ιούνιο, όταν ο Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, καθώς προσπαθούσε να ανακάμψει από τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές.
Αντ’ αυτού, έκανε τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο και η ηγέτης του έγινε η πιο ισχυρή διαμεσολαβητής εξουσίας της χώρας, καθώς ο κεντρώος συνασπισμός του κατέρρευσε.
Η Κάτω Βουλή χωρίστηκε σε τρία έντονα αντίθετα μπλοκ: ένα αποδυναμωμένο κέντρο που υποστηρίζει τον πρόεδρο, την ακροδεξιά με επικεφαλής τη Λεπέν και, κρίσιμα, μια αριστερή συμμαχία που περιλαμβάνει τόσο το κυρίαρχο Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και το ακροαριστερό La France Insoumise. Οι νέες βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν από τον Ιούλιο, το νωρίτερο.
Η απερχόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει προς το παρόν με υπηρεσιακή ιδιότητα, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αποφύγει ένα κλείσιμο τύπου ΗΠΑ. Ο Μπαρνιέ μπορεί να χρησιμοποιήσει νόμους έκτακτης ανάγκης για να εισπράξει φόρους και να εγγυηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο δαπανών, αλλά ο ευρύτερος αντίκτυπος είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν προειδοποίησε την Τρίτη ότι η προσωρινή νομοθεσία θα αυξήσει τους φόρους για εκατομμύρια νοικοκυριά και θα μπλοκάρει τις προγραμματισμένες αυξήσεις δαπανών για ορισμένες προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια και η γεωργία.
Η Λεπέν έχει εντείνει την πίεση προς τον Μακρόν να παραιτηθεί ως ένας τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσει η Γαλλία να προχωρήσει μπροστά.
«Εναπόκειται στη συνείδησή του να αποφασίσει αν μπορεί να θυσιάσει την τύχη της Γαλλίας στη δική του υπερηφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του το 2027 και ότι δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση του. Η Λεπέν είναι η επικρατέστερη για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με το Bloomberg.
Διαβάστε ακόμη
ΟΟΣΑ: Οι μειώσεις ΦΠΑ ευνοούν τα πλούσια νοικοκυριά (γράφημα)
Καλλιέργειες 2.0: Μπρόκολα φτιαγμένα με ΑΙ και ντομάτες ανθεκτικές στη ζέστη
Τα μετρητά όχι μόνο αντέχουν στην Ευρωζώνη αλλά ζουν και βασιλεύουν (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα