Ιδιαίτερης σημασίας για τις αγορές είναι οι αιφνιδιαστικές εκλογές που κήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια χρονιά που είχε ήδη μια εξαιρετική σειρά εκλογών παγκοσμίως.
Ο αγώνας για τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης είναι ένας από τους πιο προσεγμένους των τελευταίων δεκαετιών. Οι επενδυτές που ανησυχούν ότι οποιοσδήποτε νικητής θα μπορούσε να διογκώσει τον δανεισμό της Γαλλίας απαιτούν τώρα το υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τα ομόλογά της από το 2012 και αναρωτιούνται αν επίκειται η συνέχεια της τελευταίας ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το ασφάλιστρο απόδοσης της Γαλλίας θα εκτοξευόταν στο χειρότερο σενάριο. Οι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν το spread να δοκιμάζει τις 100 μονάδες βάσης σε περίπτωση πολύ πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Τι μπορεί να συμβεί λοιπόν και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές; Τέσσερα σενάρια βρίσκονται στο μικροσκόπιο.
Ασταθές αδιέξοδο: το πιο πιθανό αποτέλεσμα με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, όπου ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα λάβει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, αλλά όχι αρκετές για την πλειοψηφία. Οι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν υψηλότερο ασφάλιστρο για την παραμονή των γαλλικών ομολόγων στη θέση τους υπό αυτό το αποτέλεσμα.
Αμήχανη σύμπραξη: όπου η ακροδεξιά κερδίζει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, αναγκάζοντας σε μια λεγόμενη “συγκατοίκηση” με τον Μακρόν. Ο τόνος που θα λάβει η ηγεσία του κόμματος θα είναι καθοριστικός για την πορεία των ομολόγων.
Αριστερή υπεραπόδοση: όπου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η αριστερή συμμαχία που σήμερα είναι δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, κερδίζει με κάποιο τρόπο την ημέρα. Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τους επενδυτές ομολόγων.
Επικρατεί ο Μακρόν: το κόμμα του προέδρου και οι σύμμαχοί του, που σήμερα θεωρούνται εξαιρετικά απίθανο, θα αντέξουν την καταιγίδα και θα παραμείνουν η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο. Για τα ομόλογα, αυτό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα.
Επί του παρόντος, η δυναμική είναι με τη Λεπέν. Ο Εθνικός Συναγερμός μόλις αύξησε το προβάδισμά του στη δημοσκόπηση του Bloomberg, κερδίζοντας 34,2% έναντι 28,2% της Αριστεράς. Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του υστερούν στην τρίτη θέση.
Οι δημοσκοπήσεις μπορούν να σηματοδοτήσουν μόνο τόσα πολλά σε ένα εκλογικό σύστημα του οποίου ο σχεδιασμός ευνοεί τις ανατροπές. Οι 577 περιφέρειες της Γαλλίας συμμετέχουν σε δύο γύρους ψηφοφορίας και οι πολίτες συχνά επιλέγουν με τακτικιστικό τρόπο – για παράδειγμα, αλλάζοντας υποστήριξη μεταξύ κομμάτων για να εμποδίσουν κάποιο άλλο να κερδίσει.
Ό,τι κι αν συμβεί, είναι προς το παρόν δύσκολο να οραματιστεί κανείς ένα αποτέλεσμα που θα περιλαμβάνει ομαλή πορεία, τουλάχιστον σε μια εποχή που το χρέος της Γαλλίας είναι πάνω από 110% και τα μεγάλα ελλείμματά της προσελκύουν τον έλεγχο των Βρυξελλών.
«Βλέπουμε έναν σημαντικό κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου και αβεβαιότητας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διατήρηση της μεταβλητότητας της αγοράς», δήλωσε ο Θεοφίλ Λεκγράντ, στρατηγικός αναλυτής της Natixis.
Διαβάστε ακόμη
Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σέριφο – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους (tweets + vid)
Έρευνα McKinsey – Τουρίστες πολυτελείας: Ποιοι είναι, τι ζητάνε, γιατί αυξάνονται (γραφήματα)
Fisker: Το (δεύτερο) disaster story μιας ιδιοφυίας (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ