Ψαλίδι στις δαπάνες και αυξήσεις φόρων ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (66,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) δρομολογεί η Γαλλία για το 2025, καθώς ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ προσπαθεί να περιορίσει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα.

Οι εξοικονομήσεις απαιτούνται για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% της οικονομικής παραγωγής από περίπου 6,1% φέτος, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες.

Λίγο περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνόλου θα προέλθουν από περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία, τις τοπικές αρχές και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είπαν. Λίγο κάτω από 20 δισ. ευρώ θα προκύψουν από προσωρινές αυξήσεις φόρων για πλούσιους ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες, καθώς και από την αύξηση της πράσινης φορολογίας.

Η πρόσθετη απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατούν γαλλικό χρέος έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών ομολόγων τους υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στις 78 μονάδες βάσης μετά τη δημοσίευση των λεπτομερειών του προϋπολογισμού, ωστόσο παραμένει κοντά στην υψηλότερη εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας των μέτρων στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είναι μια πρόκληση για τον Μπαρνιέ, του οποίου η πρωθυπουργία είναι εύθραυστη, δεδομένου ότι ο κεντρώος συνασπισμός του δεν έχει τα ποσοστά για να αποκρούσει μια συντονισμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ενισχύοντας την πίεση, οι επενδυτές έχουν απορρίψει γαλλικά περιουσιακά στοιχεία τους τελευταίους μήνες λόγω ανησυχιών για ολίσθηση από τους στόχους μείωσης του ελλείμματος και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές που έφεραν ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο προϋπολογισμός θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο και το κοινοβούλιο στις 10 Οκτωβρίου για συζήτηση και πιθανές τροποποιήσεις. Είναι πολύ πιθανό ο Μπαρνιέ να καταφύγει τελικά σε ένα συνταγματικό εργαλείο για να παρακάμψει την ψηφοφορία, καθώς δεν διαθέτει πλειοψηφία και υπάρχει σύμβαση στη Γαλλία για τους νομοθέτες της αντιπολίτευσης να αντιτίθενται σε κάθε νομοσχέδιο προϋπολογισμού.
Αυτή η δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι απαραίτητη για την επίτευξη του νέου στόχου για το έλλειμμα για το 2025: 5% του ΑΕΠ, που αντιπροσωπεύει μια απαίτηση χρηματοδότησης περίπου 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, η προηγούμενη κυβέρνηση δεσμεύτηκε, μετά από μια αρχική διολίσθηση στο δημόσιο έλλειμμα το 2023, να φτάσει το 4,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Ωστόσο, φέτος, το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται για άλλη μια φορά απότομα και θα μπορούσε να φτάσει το 6,1% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους – μια πρωτοφανής κορύφωση εκτός περιόδου κρίσης -, πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό κανόνα του 3%.

Η νέα κυβέρνηση θέλει να φτάσει σε αυτό το όριο μέχρι το 2029, με καθυστέρηση δύο ετών σε σύγκριση με την προηγούμενη τροχιά. Αυτή η τροχιά αποκατάστασης των λογαριασμών δεν θα καθιστούσε δυνατή, βραχυπρόθεσμα, τη μείωση του χρέους, το οποίο θα έφτανε από 113% του ΑΕΠ το 2024 σε 115% το 2025.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Γιατί κινδυνεύει με έλλειψη το δημοφιλές προσούτο

OΔΔΗΧ: Στο 2,84% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων

Χατζηδάκης: Σημαντικό για τις εταιρείες να ακολουθούν τους κανονισμούς της κανονιστικής συμμόρφωσης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα