Στην ενίσχυση των ελέγχων στη ροή των ξένων επενδύσεων προς τις εγχώριες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας προκειμένου να προστατευτούν βιομηχανίες και κλάδοι στρατηγικής δεσμεύτηκε, σε σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.
Πραγματικά, όπως εξήγησε ο κ. Λεμέρ μιλώντας προς επιχειρηματικούς ηγέτες κατά τη σημερινή επίσκεψη του στη βόρεια Γαλλία, οι τομείς που καλύπτονται από το δίχτυ προστασίας θα διευρυνθούν προκειμένου να συμπεριλάβουν και εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη και επεξεργασία ζωτικών πρώτων υλών. Επίσης, οι αυξημένοι έλεγχοι θα επεκταθούν και στους γαλλικούς βραχίονες των ξένων πολυεθνικών, προκειμένου οι αρχές να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρχει παράκαμψη των κανόνων από τους αγοραστές.
«Η πιθανότητα της εκμετάλλευσης των τεχνολογιών μας και του know-how δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή» προειδοποίησε ο Λεμέρ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πιέζει την Ευρώπη συνολικά να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη ειδικά μετά την κρίση της πανδημίας και του πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό η Γαλλία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυξάνουν τους εποπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και επανεξετάζουν τις γραμμές των εφοδιαστικών αλυσίδων προκειμένου να φέρουν την παραγωγή βασικών εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, όπως και τις τεχνολογίες, πίσω στο έδαφος τους.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, η αρμόδια επιτροπή εξέτασης των ξένων επενδύσεων στη χώρα εξέτασε πέρυσι 325 φακέλους, σε σχέση με μόλις 137 το 2017. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το όριο του 10% που έχει θέσει από το 2020 (σε σχέση με το 25% που ίσχυε παλαιότερα), το οποίο αφορά το ποσοστό του μετοχικού μεριδίου που αγοράζει μη Ευρωπαίος επενδυτής σε εγχώρια στρατηγική επιχείρηση και υποχρεώνεται σε εξονυχιστικό έλεγχο.
«Έχει να κάνει με την προστασία των συμφερόντων μας και την προστασία της εθνικής ασφάλειας και όχι με την ενίσχυση του προστατευτισμού. Η Γαλλία, όπως και η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, όλες αυτές οι χώρες διαθέτουν πλέον πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων» δήλωσε από την πλευρά του, στο Bloomberg, ο Πασκάλ Μπινέ της Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP, σχολιάζοντας το θέμα. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, τα σχέδια του Παρισιού δεν πρόκειται να προκαλέσουν ζημιά στην οικονομία.
«Κοιτάξτε τις ΗΠΑ, που είναι η χώρα με τους περισσότερους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις και την ίδια ώρα παραμένει η πιο ελκυστική χώρα για τις ξένες επενδύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει στις αρχές επιπλέον εξουσίες προκειμένου να ελέγχουν το τι μπορεί να εξάγεται στο εξωτερικό, σε στρατηγικής σημασίας τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί, η κυβερνοασφάλεια, η αεροπλοϊα και η ενέργεια.
Αντιστοίχως, στην Ολλανδία νέα νομοθεσία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μπορεί να περιορίσει το μέγεθος των ξένων επενδύσεων ή και να μπλοκάρει μια συμφωνία, με το επιχείρημα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας.
Στη Γαλλία, οι αρχές ξεκίνησαν πρόσφατα να αναζητούν τρόπους να αποτρέψουν την προοπτική η εγχώρια εταιρεία Velan SAS, που προμηθεύει τμήματα για πυρηνικούς αντιδραστήρες, να καταλήξει σε αμερικανικά χέρια, προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα της στον κλάδο. Η εταιρεία είναι γαλλική θυγατρική της καναδικής (με έδρα το Κεμπέκ), Velan Inc. η οποία εξαγοράζεται από την αμερικανική Flowserve Corp. Η συμφωνία επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του δευτέρου τριμήνου, αλλά έχει καθυστερήσει.
Δύο χρόνια πριν, επίσης, η Γαλλία προέβαλε αντιρρήσεις στην προοπτική ένας μη Γάλλος επενδυτής, η καναδική Alimentation Couche-Tard Inc. να εξαγοράσει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour SA.
Διαβάστε ακόμη
Τζάκσον Xολ: Ο Πάουελ «χαρτογραφεί» το τελευταίο… μίλι της Fed (γράφημα)
Τράπεζες: Αποπλήρωσαν TLTROs ύψους 15,6 δισ. ευρώ το α’ μισό του 2023
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ